Starački dom je stambeni objekat namenjen starijim osobama, a usluge koje nudi dom za stara lica mogu koristiti i starije  i nemoćne osobe, osobe sa invaliditetom i osobe bez porodične pomoći.

Uglavnom su upravo stare osobe u nemogućnosti da se staraju same o sebi, pa je potrebno obezbediti im nadzor i ispunjavanje potreba tokom 24h.

Iako na prvi pogled domovi za stare deluju kao mesta za izolaciju ili se nekome čini da se tu nalaze samo odbačene nemoćne osobe, u domovima često nastaju nova poznanstva, prijateljstva, a ponekad i ljubavi, bez obzira na broj godina.

Postoje, međutim male razlike u domovima za stare u Srbiji, na koje treba obratiti pažnju kada je izbor doma doveden u pitanje.

Ponuda domova za stare

Naime, kod nas postoje domovi za stare koji su državna i privatna svojina. Zbog prepunjenosti državnih domova postoji mogućnost i subvencionisanog boravka u privatnom domu. Ono što većinu domova razlikuje jeste cena. Stoga, prilikom odabira doma za stare, potrebno je da se raspitate o cenama usluga koje nude.

Ono što sigurno znamo, jeste da je cena državnih domova povoljnija dosta u odnosu na privatne, ali pored cene, razlikuje ih i usluga. Kada birate dom za vaše roditelje, bake, deke, važno je da imate na umu da će to biti njihov novi dom, mesto gde će provoditi najviše vremena i da bi trebalo da se osećaju prijatnom tokom celokupnog boravka. Tako da, uvek kažemo, kada birate dom za druge, birajte kao da je za vas.

Kako odabrati dom

Ovo je možda i najvažnije pitanje. Kao prvo, potrebno je da postavite listu prioriteta i važnih stvari za osobu koja će živeti u domu. U razgovoru, saznajte šta je toj osobi najviše potrebno, da li je to brižno osoblje, zdrava hrana, čiste i uredne prostorije, medicinska nega ili nešto drugo.

Nakon što se usaglasite oko najvećih potreba osobe koja će stanovati u domu, potrebno je da u skladu sa tim odlučite da li ćete izabrati privatni ili državni dom za stare. Ukoliko se odlučite za državni dom, jasno je da se oni nalaze na različitim lokacijama i da će vaš srodnik možda biti nešto dalje za postu od vaše kuće. Sa druge strane, privatnih domova je sve više, pa nije teško pronaći ga u blizini vaše kuće, što će kasnije puno značiti i vama i vašem srodniku koji se nalazi na smeštaju u staračkom domu.

Licencirani domovi za stare

Ono na šta svakako treba takođe obratiti pažnju, prilikom izbora doma za stare, jeste da li su licencirani. Naravno, ukoliko je dom za stare licenciran za rad, to znači da je i bezbedan i da postupa po pravilima i Zakonu o socijalnoj zaštiti.

Osobe koje se nalaze u domovima bez licence mogu upasti u rizik, s obzirom na to da takve ustanove ne postupaju u skladu sa Zakonom o socijalnoj zaštiti ili ne zapošljavaju neophodan i dovoljno stručan kadar, kao i još mnogo toga.

Stoga, podsećamo vas da prilikom izbora doma za stare posetite sajt Ministarstava za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja i proverite u dokumentima koji su domovi licencirani i obezbedite sebi ili vašem srodniku siguran boravak.

Starački domovi u Beogradu

Kao što smo već naveli, na teritoriji Beograda mogu se pronaći državni i privatni domovi za stare. Državni domovi podpadaju pod rad Gerontološkog centra Beograd. U rad Gerontološkog centra Beograd ulaze 4 doma, dom na Karaburmi, dom na Bežanijskoj kosi, dom u Zemunu i dom Stacionar.

Svi domovi namenjeni su starim i nemoćnim licima, osobama sa invaliditetom ili duševno obolelim osobama, osim doma Stacionar, u koji se mogu smestiti samo nepokretna ili teže pokretna lica, i kao takva je u potpunosti opremljen za potrebe nevedenh lica.

Zahtev za dom podnosi se u Gradskom centru za socijalnu zaštitu na opštini stanovanja, uz određenu doumentaciju, kao što su uverenje o zdravstvenom stanju, uverenje o državljanstvu, fotokopija lične karte, dokazi o imovini i prihodima i kao najvažnije izjava volje osobe koja se smešta u dom da je saglasna sa smeštajem. Nakon toga popunjen zahtev se šalje u Gerontološki centar, odakle se donosi odluka o prijemu, nakon čega sledi prijem od onog trenutka kada se kapaciteti oslobode.

Sa druge strane, privatni domovi imaju još manji broj kapaciteta, pa se i pored toga što su privatni, u njima ne mogu lako pronaći slobodna mesta. Takođe, neki od privatnih domova nemaju smeštajne jedinice koje odgovaraju potrebama na primer nepokretnih lica, a uz to mogu biti i mnogo skuplji u odnosu na državne.

Ipak, na teritoriji Beograda, sve je više privatnih domova za stare, pa polako posaje lakše izabrati onaj pravi, koji i pored klasičnih usluga, nude i stručnu brigu, rehabilitaciju, zajedničke aktivnosti i animacije, izlete i izlaske itd.

Nega starih lica 

Kako bi se pružila adekvatna nega licima koja se nalaze na smeštaju u domovima za stare, potrebno je da dom poseduje odlično obučen kadar, visokokvalifikovano osoblje, dobru opremljenost, ambulantu i prilagođenost prostorija.

Svaki dom u svom kadru treba da sadrži lekare, i to lekare opšte prakse, lekare fizijatre, neuropsihijatre i interniste. Pored lekara, u svakom domu treba da rade fizioterapeuti, medicinske setre i tehniari, više medicinske setre i naravno negovatelji u što većem broju.

Pored fizičke nege, potrebna je i psihička, kako je boravak i selidba u dom novo poglavlje i iskustvo u životu svakog čoveka, bez obzira na njegove godine. Stoga, svaki dom treba da pruži psihosocijalnu podršku radi lakšeg prevazilaženja straha od nepoznatog, separacije, radi umanjivanje tuge itd. Iz tog razloga se ne može zamisliti dom bez psihologa, socijalnog radnika ili defektologa.

Pored navedenih lica, za sve ostale potrebe života trebalo bi da se nađu i pravnik, negovatelj, radni terapeut, kuvarica, higijeničarka, frizerka itd. kako bi nega bila u potpunosti obuhvaćena.

Sa kompletnim osobljem, osobi koja boravi u domu za stare biće pravovremeno rešeni problemi, ispunjene potrebe i samim tim ispunjeniji i veseliji dan. Zato, prilikom odabira doma, budite sigurni da veći kadar i broj osoblja donosi mogućnost za boljom pažnjom, negom i nadzorom, ali i sa sobom nosi mogućnost veće cene.

Dom za stare – cena

Većina domova za stare nudi slične usluge, koje se manje ili više razlikuju. Međutim, ono što definitivno donosi razliku u ceni smeštaja jesu “sitnice”. Pa u zavisnosti od vašeg dzepa ili očekivanja, neki domovi se vode kao luksuzni jer u ponudi imaju više usluga od ostalih.

To su domovi koji imaju prvenstveno mali broj korisnika, nude specijalno spremljenu hranu za svaku osobu individualno u zavisnosti od njenog zdravstvenog stanja. Zatim, neki domovi insistiraju da se korisnicima svakog jutra izmeri krvni pritisak i šećer. Ovi domovi za stare takođe nude specijalne krevete za spavanje i udobnost i ono što je korisnicima važno, nude raznoliku razonodu kroz izlaske u pozorište, bioskop, radionice, zabave i proslave.

Cene za ovakve domove variraju između 350 i 800e, dok je za državni dom potrebno izdvojiti oko 250 do 350e, i sačekati na listi da se oslobodi potrebno mesto. Za taj novac dobićete sve potrebne usluge kao i u svakoj državnoj ustanovi, samo je potrebno da malo sačekate.

Na kraju ovog teksta, možemo reći samo jedno. Bez obzira na to koji dom ćete izabrati, nedoumicu morate savladati. Budite sigurni da greška ne postoji ni u jednom ni u drugom slučaju.

Stručni kadar i aktivnosti učiniće vašem bližnjem svaki dan prijatnim i prilagođnim. Ono što je važno jeste da ne posustanete zbog cene ili lokacije, i podvrgnete bezbednost srodnika nestručnim licima u nelegalno otvorenim domovima, što vas kasnije može puno skuplje koštati.

Srećno!

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *