Anas dijeta

Izgubiti značajnu količinu kilograma za samo nekoliko dana, uz detoksikaciju organizma, a da uz to jedete ukusno voće kao što je ananas, zvuči privlačno.

Prednosti ananasa jesu što ima malo kalorija a visok sadržaj vode pa zbog toga ima diuretičko dejstvo. U kombinaciji sa visokim sadržajem vlakana koji olakšavaju varenje, ishrana na bazi ovog voća ima efekat detoksikacije, čisti organizam od štetnih materija koje su akumulirale u organizmu kao rezultati nezdravih navika u ishrani i načinu života.

Ananas sadrži smešu enzima proteina-inflamatorno sredstvo koja je odličan sagorevač masti.

Medjutim, ova vrsta ishrane verovatno neće dovesti do  vašeg krajnjeg cilja gubitka težine jer ovakav tip ishrane može narušiti vaše zdravlje ukoliko je primenjujete duže od par dana. Pokušajte da zamenite neke manje hranljive namirnice sa ananasom, a da ubacite fizičku aktivnost, to je zdraviji način da izgubite višak kilograma.

ZA I PROTIV:

Mono dijete imaju lošu reputaciju, ali ako se pridržava pravila može biti veoma efikasna.

Ananas dijeta ima nekoliko prednosti zbog kojih je prilično popularna:

  • Sastojci se lako nabavljaju i pripremaju.
  • Validno rešenje za brzo gubljenje nekoliko kilograma.
  • Osim mršavljenja, takodje deluje i kao detoksikacija.

Pošto ništa nije savršeno, i ova dijeta nosi nekoliko mana:

  • Uključuje samo nekoliko sastojaka i zbog toga je mnogo monotona
  • Kao rezultat diuretičkog efekta ananasa, tokom ishrane ćete zadržavati manje tečnosti i vaše telo će biti lišeno nekoliko hranljivih materija. Kao rezultat toga, morate biti jako pažljivi šta jedete nakon završetka dijete kako ne biste dobili težinu nazad brže nego što ste je izgubili.
  • Nije preporučeno držati ovu dijetu duže vreme, jer povećeve rizik o srčanih oboljenja, probleme sa bubrezima, pa čak i gubitka mišićne mase.

TRODNEVNA ANANAS DIJETA

Osnove:

Ananas dijeta je upravo ono što zvuči kao…dijeta u kojoj se sve vrti oko ananasa. Postoje neke verzije dijete koje vas ograničavaju da jedete samo ananas, dok ga druge kombinuju sa tunom. To je kombinacija sa više hranljivih sastojaka, koja uključuje jedan obrok po vašem izboru, uz dnevnu dozu ananasa od 2 kg. Koju god opciju da izaberete, pratićete program dijete koja isključuje veliku grupu zdravih i hranljivih namirnica, a to nije najbolji način da izgubite kilograme.

Dakle, jedete 2 kg svežeg ananasa dnevno, što daje 1000 kalorija i nešto više od 2 gr masti i 10gr proteina. Ananas je dobar izvor vitamina C i mangana ali ne i mnogih drugih potrebnih esencijalnih vitamina i minerala da bi bio vaš jedini izvor ishrane. Ako dodate light tunjevinu, pakovanu u lju (maslinovom npr.) umesto u vodi, unećete više hranljivih materija. Jedna porcija ima oko 220 kalorija, 33 gr proteina i oko 9 gr masti, plus značajne količine mnogih (ali ne svih) potrebnih vitamina i minerala kojih nema u ananasu. I dalje ste uneli suviše malo gvoždja, kalcijuma, kalijuma, cinka, vitamina A, E, kao i nekih vitamina B.

Razmotrimo kalorije…

Unošenje premalo kalorija može da uspori vaš metabolizam i ograničik gubitak težine. Kombinacija od 2 kg ananasa i tune daje svega 1220 kalorija, što je neznatno iznad preporučenih minimalnih kalorija za žene od 1200 kalorija dnevno, a daleko ispod preporučene količine za muškarce od 1800 kalorija. Oni bi trebali ubaciti dodatnu porciju proteina, porcijom piletine npr. kao i dodatnih 300 gr ananasa.

Jedite manji broj kalorija nego što ste to radili u periodu iza vas, medjutim ishrana koja ne podrazumeva ništa osim ananasa nije zdrava. Ne postoji naučni dokaz koji pokazuje da je ananas posebno dobar za sagorevanje masti i gubitak kilograma. Medjutim ukoliko jedete više voća i povrća to može dovesti do povećanja gubitka težine. Jabuke, kruške i bobičasto voće, najbolji su od voća za tu svrhu, tako da ćete bolje smršati ako pomešate ovo voće nego da se bazirate samo na ananasu. Započnite dan brzim i zdravim doručkom, nekoliko odličnih predloga pronaćićete ovde.

Jesti samo ananas može dovesti do toga da vam se povisi nivo šećera u krvi jer je ova hrana srednji glikemijski indeks. Glikemijski indeks pokazuje koliko i koliko brzo hrana nakon što je pojedete povećava nivo šećera u krvi. Koliko je indeks veći toliko su i veće šanse da skoči nivo šećera u krvi. Dijete niže na lestvici glikemijskog indeksa i većim brojem proteina bolje je za mršavljenja od manje proteinske dijete sa većim glikemijskim indeksom. Jedenje hrane sa više proteina ili zdravih masti kao što je nemasno meso i nemasni mlečni proizvodi zajedno sa ananasom smanjiće ukupan glikemijski indeks vašeg obroka, što može da poboljša rezultate za mršavljenje.

Vrlo restriktivne dijete kao što je ananas dijeta, mogu da izazovu neke neprijatne nuspojave. Tokom brzog gubitka težine, većina težine odlazi od težine vode i mišića a ne masti. Gubitak vode može izazvati dehidrataciju, a moguće su i vrtoglavica, glavobolja i osećaj umora. Kada jedete premalo kalorija velike su šanse za pojavu osećaja depresije i stresa. Dakle, ako vam ovakve dijete ne predju u navika i ukoliko ne koristite ananas dijetu duže od 3 dana, najverovatnije ćete izbeći ozbiljne neželjene efekte ekstremnih dijeta kao što su nedostatakhranljivih materija, nizak krvni pritisak, nepravilan rad srca i neravnoteža elektrolita.

Najbolje bi bilo uključiti ananas kao deo uravnotežene ishrane sa smanjenim brojem kalorija uz plan vežbi.  Smanjenjem od 500 do 1000 kalorij dnevno od uobičajene ishrane učiniće da izgubite 1-2kg nedeljno. Ananas možete koristiti u preporučenim okvirima od 1,5 do 2 šolje voća dnevno za odrasle. Na primer, zamenite deo ili ceo desert koji ste ranije konzumirali, sa pola šolje ananasa ili ga uključiti u smoothie za doručak ili užinu. Sagorećete još nekoliko kalorija, povećaćete gubitak težine a ograničiti gubitak mišićne mase, naročito ako u svoj plan ishrane uključite i plan vežbi. Stavite sebi za cilj oko 300 minuta umerenog kardio treninga nedeljno, kao što su vožnja bicikle ili brzo hodanje i dve sesije jačeg treninga nedeljno.

PETODNEVNI ANANAS DIJETA PLAN:

Za što bolji rezultat koristite svež ananas umesto konzerviranog.

Doručak:

2-3 koluta svežeg ananasa, 1 šolja nemasnog jogurta, ovsena kaša.

Užina:

1 čaša soka od ananasa (sveže cedjen), 1 parče ražanog tosta, 1 tvrdo kuvano jaje

Ručak:

Lagana supica sa kuvanim povrćem po vašem izboru, riba ili piletina na žaru.

Užina:

Čaša soka od ananasa, šoljica nemasnog jogurta od ananasa (ili amo pomešajte običan jogurt sa komadićima svežeg ananasa).

Večera:

Salata od piletine i ananasa.

Pored soka od ananasa možete piti i vodu ili nezasladjeni čaj- zeleni čaj npr. može pomoći u gubitku viška kilograma, a takodje i malo soka od limuna dodatog  vodu.

ZAKLJUČAK:

Sve što treba da uradite je da držite ovu dijetu pet dana. To je prilično lišavanje kalorija i nudi veoma malo raznolikosti, ali je bezopasna za nekoga bez zdravstvenih problema. Takodje, ovo sigurno nije dobra ideja ako želite da izgubite više od nekoliko kilograma, jer nije preporučljivo da se drži duže od 5 dana. Zato što ćete uneti dosta tečnosti a odustati od svih obradjenih namirnica. Ova dijeta takodje će vam pomoći prilikom detoksikacije.

Većina namirnica ne zahteva nikakvo kuvanje. Možete nabaviti namirnice za svih pet dana odjednom. Što se tiče vežbanja, zaista nemožete učiniti puno za 5 dana. Fizička aktivnost se redovno preporučuje svim ljudima, svih starosnih dobi, bilo da treba da smanji kilažu ili ne. Medjutim, trening je posebno važan (čak i svakodnevne brze šetnje imaju zdravstvene prednosti) prilikom gubljenja viška kilograma, kao i da biste sprečili gubitak mišićne mase. Na kraju krajeva cilj je gubitak masti a ne mišića. Vežbati možete čak i kod kuće, pročitajte više o vežbanju za mršavljenje.

Ananas dijeta je nisko kalorična dijeta, tako da može biti učinkovita da izgubite nekoliko kilograma. Najveći problem je ono što nastaje kada se program ovakve ishrane završi. Nakon velike količine ananasa postoji i rizik od prejedanja drugim namirnica, pri čemu je od ključne važnosti samokontrola. Osim toga, ukoliko nemate zdravstvenih problema, trenirajte najmanje tri puta nedeljno, na otvorenom, u kući ili u teretani.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *