Najteži ali i najvažniji korak pri zapoćinjanju praktikovanja jogi vežbi jeste da se pristupi sa prilagođenim planom za početnike. Iako se prisustvo instruktora tokom vežbanja ne može zameniti, postoji dosta vežbi koje početnik može samostalno izvesti bez rizika od povrede.

Naravno, uz praćenje instrukcija i mogućnosti svoga tela iako je reč o vežbama koje nisu fizički zahtevne. U njima je pažnja usmerena na navikavanje tela i uma na praktikovanje treninga. Među osnovnim elmentima koje se uče jeste usaglašavanje pokreta i udisaja, donosno izdisaja, kao i pravilno brojenje rundi.

Koje su vežbe adekvatne?

U zavisnosti od izabranog programa, vežbe se mogu razlikovati ali svaki program bi trebalo da sadrži vežbe za telo, vežbe disanja i na kraju, vežbe za opuštanje. Vežbe za telo doprinose razgibanosti, tonusu, fleksibilnosti. Veliki udeo čine i vežbe za leđa i kičmu što je posebno važno za one početnike koji rade u kancelariji i veći deo dana provode u sedećem položaju.

U vežbe za telo bi se uvrstili sledeći položaji: tadasana, tiryaka tadasana, kati chakrasana, marđariasana, buđangasana, šašankasana. Dok u vežbe disanja bi mogli biti uključeni nadi šodan i vežba pod nazivom jogički dah.

Palma

Iza naziva tadasana se krije vežba poznatija pod nazivom palma. Položaj se izvodi u uspravnom stavu sa blago raširenim stopalima dok su ruke opuštene sa strane. Početni položaj se zauzima podizanjem ruku iznad glave sa isprepletanim prstima. Dinamiku pokreta diktira disanje, uzdah i izdah. Sa udahom se istežu ruke u vis i podiže se na vrhove stopala. Po završetku pokreta, odnosno udisaja, potrebno je kratko zadržati istegnuti položaj ali i udah. Pri izdisaju se ruke spuštaju na glavu a stopla na pod celom dužinom. Potrebno je ponoviti do 10 ponavljanja, odnosno rundi.

Tiryaka tadasana, nešto bliži naziv je palma u stranu i ukazuje na povezenost sa prethodnom vežbom. Početni položaj je sličan, sada su noge nešto više raširene. Sa udahom se istežu ruke u vis ali se stopala ne pomeraju za razliku od prethodne vežbe, sa izdahom se ruke spuštaju u jednu stranu. Pri narednom udahu se ruke podižu u početni položaj čime se ispravlja telo. Potrebno je uraditi do 7 ponavljanja za levu i za desnu stranu.

Kati chakrasana

Kati chakrasana je vežba uvrtanja u stranu gde iz početnog stojećeg položaja se sa udahom podižu ruke pri čemu su dlanovi okrenuti prema podu. Sa izdahom je potrebno izvesti uvrtanje, npr, na levu stranu a levom rukom oko struka pri čemu je dlan ove ruke spolja, lakat uz telo a druga ruka se dovodi do njoj suprotnog ramena a njen lakat se opušteno oslanja na grudi. U ovom položaju se rotira i glava u istom smeru.

Položaj mačke

Marđariasana je položaj mačke. Početni položaje je sa osloncem na kolenima i šakama. Sa udahom se podiže glava unazad a leđa nadole, dok sa izdahom nakon kratko zadržanog udaha se vraćate u početni položaj spuštanjem glave do grudnog koša a podizanjem leđa.

Ovo su samo neke od vežbi koje se praktikuju, iako se mogu samostalno izvoditi preporuka je da instruktor prati izvođenje posebno kada je reč o prvim treninzima. Ukoliko razmišljate gde biste počeli, preporučujemo jogu za početnike u BG Joga centru.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *