nojevi-na-farmi

Nojevi su ptice koje se lako prilagođavaju na razlitiče uslove životnog okruženja, tako da se danas uspešno gaje u desetinama zemalja širom sveta, počev od ledene Aljaske, pa sve do tropskih afričkih zemalja iz kojih i potiču. Osim lake adaptacije na životnu sredinu, još jedna prednost uzgoja nojeva jeste u tome što nisu preterano zahtevni po pitanju isrhane.

Gajenje domaće pernate živine je isplativo, ali je gajenje nojeva svakako više ekonomski opravdano od farmskog uzgoja bilo koje druge pernate životinje. Za ovakvu tvrdnju postoji mnogo razloga. Jedan od njih jeste i činjenica da su nojevi dosta rasporstranjeni i ne spadaju u ugrožene vrste, što znači da su otporni na bolesti. Pored toga, uzgajivači nojeva mogu računati na prihode bukvalno od celog noja. Meso i jaja koriste se u ishrani, masnoća u kozmetičkoj i faramceutskoj industriji, koža se upotrebljava u izradi kožne galanterije, odeće i obuće, perje za proizvodnju ukrsanih predmeta, a čak se ni ljuska jajeta ne baca.

Nojevo meso – za specijalitete u elitnim restoranima

Meso nojeva je crveno, naizgled podseća na junetinu, bogato je mineralima, vitaminima i visokokvalitetnim proteinima. Spada u niskokalorična mesa, nije masno i ima nizak sadržaj holesterola, čak niži i u odnosu na ćureće meso. Egzotičnog je ukusa i prijatno miriše.

Potražnja za nojevim mesom je velika, i sve veća. Zbog svog nutritivnog sastava, meso noja je pogodno i za ishranu dijabetičara, a sa druge strane koristi se i za pripremu raznih delikatesa i specijaliteta, i nalazi se na meniju mnogih elitnih restorana u Evropi i svetu.

Specijaliteti od nojevog mesa su razni: Nojeva pečenica u paradajz sosu, fileti i jetrena pašteta, sušeni nojevi bataci… Nojev sušeni batak je jedan od glavnih proizvoda mesne industrije Južnoj Afici i kao delikates se izvovi i mnoge zemlje sveta.

Najkvalitetnije meso daju nojevi stari 14-15 meseci. Jedan noj te starosti prosečno daje oko 38 kg mesa, fileta, odrezaka, bataka, mlevenog mesa i manje kvalitetnog mesa za supe i čorbice.

Nojeva koža – za galanteriju, cipele i jakne

Koža noja ima široku upotrebu u kožnoj industriji. Od nje se proizvode kožne tašne, obuća i odeća. U modnoj industriji predstavlja veoma isplativu sirovinu, laku za obradu i za bojenje. Mnoge poznate svetske kuće kao što su Kristijan Dior ili Guči, upotrebljavaju nojevu kožu.

Nojeve masnoće – za ulje i kreme

U kozmetičkoj i farmaceutskoj industriji koristi se nojeva masnoća. Od nje se izrađuju ulja i kreme za negu kože i za sunčanje, balzami, kao i lekovite kreme protiv upalnih oboljenja mišića, zglobova i tetiva.

Nojevo ulje koristi se već hiljadama godina za masažu. Deluje relaksirajuće i štiti kožu od starenja.

nojevo-jaje

Jaje od noja – 6 porcija kajgane od jednog jajeta

Ako u jednu porciju računamo kajganu od 2 kokošija jajeta, onda od jednog nojevog jajeta možemo pripremiti doručak za 5-6 osoba. Prosečno nojevo jaje je veliko koliko i 12 kokošijih jaja.

Oplođena nojeva jaja za izvođenje malih pilića su jako isplativa za proizvodnju; skupa su i tražena.  Ljuska nojevog jajeta ima primenu u slikarstvu, a pogodna je i za izradu suvenira.

Nojevo perje kao modni detalj

Noj ima jako mekano perje na krilima i na repu, pa se od davnina koristi za izradu perjanica, lepeza i raznih drugih ukrasnih predmeta. Postoje dokazi da su još u starom Egiptu nojeva pera upotrebljavana u ove svrhe.

Danas se od nojevog perja prave i perjanice za čišćenje prašine u električnim postrojenjima.

Da li se isplati gajiti nojeve?

Zbog svega gore navedenog, farme za uzgoj nojeva u mnogim svetskim zemljama predstavljaju jako isplativu investiciju. Ulaganja su dosta velika, ali kad se jednom krene sa zaradom, osigurana je dobit na duge staze.

Međutim, ovde treba imati u vidu činjenicu da uzgoj nojeva nije za one koji žele profit preko noći. Da bi neko bio uspešan odgajivač nojeva neophodno je da pre svega upozna sve biološke specifičnosti noja kao životinje i da maksimalno prilagodi uslove na farmi potrebama ove velike i brze ptice. Pored toga, potrebno je poznavati i tehnologiju i sve faze procesa proizvodnje nojeva za priplod, oplođenih jaja, pilića za tov… Dakle, nema uspešnog uzgoja nojeva bez predznanja!

One Reply to “Uzgoj nojeva – ni ljuska od jajeta nije za bacanje”

  1. Tekst zaostao of pre desetak godina.
    Pre svega je potreban plasman, kojeg u nasoj zemlji nema. Mnogobrojne farme koje su postojale pre desetak godina su ugasene, sredstva izgubljena, ljudi su shvatili da su prevareni ovakvim tekstovima.
    Jednostavno nije bilo plasmana. Ne postoji klanica za nojeve u nasoj zemlji, a bez toga je nemoguc izvoz mesa i svega ostalog. Sve price o tome sta bi moglo da se radi, sta se koristi of noja, padaju na prvom stepeniku. A kod nas ne postoji potraznja.
    Puzevi, bizamski pacovi, cincile, aronija, malina polana, africka trava, paulovnija,… Podugacaj se spisak tema u afirmativnim tekstovima ovog tipa

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *