I u Novoj 2023. godini, časopis “Arhitekta” uspešno nastavlja niz organizovanja stručnih skupova u svetu arhitekture i građevinarstva. Ovogodišnji, prvi B2B (Business to business) događaj, otvorio je sezonu networkinga u prostorima Impact hub-a 20, 21. i 29. marta.

Programi su počinjali u 17 časova, a nakon svakog dana, posetioce je čekalo osveženje i prilika za umrežavanje sa kolegama. Medijski partner susreta je Daibau Srbija, deo globalne Daibau grupacije čija digitalna platforma povezuje pojedince, kompanije i institucije sa građevinskim firmama.

 Novu sezonu svečano je otvorio, kao i do sada, osnivač časopisa i organizator događaja Vuk Dimitrijević. Obrativši se zahvalno gostima, reč je prepustio predstavnicima kompanija koji su dobili priliku da predstave svoje proizvode i usluge stručnim licima iz ovih oblasti, sa isticanjem mogućnosti koje njihovi proizvodi pružaju za unapređenje poslovanja, ne bi li se svi prisutni upoznali sa najnovijim trendovima u industriji i razmenili ideje i iskustva.

Program je bio trodnevan, pri čemu je treći dan zasebno održan naredne nedelje. Svakog dana, posetioci su imali priliku da prate 3 prezentacije. Događaj je obuhvatio širok spektar tema te time pružio posetiocima da otkriju nove mogućnosti u struci i dopune svoje projektantske pristupe na inovativan način.

Događaj je otvoren od strane kompanije TOTPROMET. Reč je o porodičnoj kompaniji osnovanoj 1992. godine koja je svoje usluge započela distribucijom vodovodnog i građevinskog materijala i do danas drastično proširila svoj asortiman proizvoda i usluga prilagođavajući se zahtevima i potrebama kupaca. Bave se ugradnjom toplotnih pumpi, projektovanjem i montažom instalacija za pasivno hlađenje i grejanje, centralnog usisivača, kao i sistema za ventilaciju objekata. 

Ovom prilikom su podelili sa posetiocima tri brenda čiji su zastupnici. 

InVENTer je najstariji proizvođač decentralizovanog sistema za ventilaciju. Reč je o jednostavnom i efikasnom rešenju za toplotno povratnu ventilaciju od keramike. Može da zadrži 20% više toplote bez ikakve buke kada uporedimo sa aluminijumskim pločama. Pored toga, princip se zasniva na zaštiti životne sredine i pruža jednostavnu ugradnju i upravljanje tokom eksploatacije. Svaka ventilaciona jedinica prolazi niz provera kvaliteta i odobrena je od strane Nemačkog Instituta za Arhitekturu. 

Kao generalni zastupnik za Srbiju, predstavili su nov trend u oblasti grejanja i hlađenja objekata – NGBSH sistem. Podrazumeva sisteme za površinsko grejanje i hlađenje koristeći emitovanu energiju koja se kreće od vrele površine ka hladnoj u vidu talasa.

Kao poslednji proizvod, predstavili su Chameleon Smart Home sistem – feliksibilan sistem pametnih kuća koji pruža maksimalnu personalizaciju prema potrebama klijenta. Cilj je da klijent može sistem koristiti i za 10 godina bez obzira na nivo tehnološkog razvoja. Sa kvalitetnom osnovom i mogućnošću umrežavanja sa drugim sistemima, korisnici mogu imati beskrajno fleksibilan sistem koji pruža sigurnu budućnost i bogat je karakteristikama u kojima će moći da uživaju u svom domu dugi niz godina.

Drugi prezenter jeste firma Lux Stone Project koja od 2019. godine deli svoju strast i ljubav prema prirodnom materijalu – kamenu, koji oplemenjuje mnoge prostore, čineći ih luksuznim. Raspolažu mermerom, travertinom, granitom i kvarcom i svojim saradnjama širom sveta ostvaruju uspeh nudeći u svom asortimanu sirove prizvode pa sve do gotovih proizvoda. Otvoreni su za svaku vrstu konsultacije kako im je cilj da klijenti budu zadovoljni finalnim rezultatom. U okviru svojih usluga, pružaju oblaganje fasada, izradu stepenica, kuhinja i stolova. 

Poslednja prezentacija ovog dana je bila posvećena hidroizolaciji i podnom grejanju, a više o tome su rekli iz kompanije FRAGMAT S. Posluju od 2005. godine i čine deo sistema Fragmat iz Ljubljane. Povoljan geografski položaj ujedinjeno sa znanjem i iskustvom, omogućilo je kompaniji Fragmat d.o.o. Šid da postane vodeća fabrika u proizvodnji hidroizolacionih materijala na bazi modifikovanog bitumena, bitumenskih emulzija, polimerbitumena za puteve i hidroizolacija mostovnih objekata, kao i termoizolaconih materijala na bazi ekspandiranog polistirena (EPS).

Drugi dan započinje još jednim osvrtom na jedan od najekskluzivnijih materijala – kamen. Kompanija GRANIT TRADE AGK započinje svoju priču još 1993. Godine i od tada sigurno grade svoj uspeh u saradnji sa velikim brojem klijenata. Uvoze sirovine uglavnom iz Indije i Italije i pružaju uslugu do završne, kvalitetne obrade kamena velike izdržljivosti zadovoljavajući estetske kriterijume klijenata. U okviru prezentacije, pružili su više informacija o samim kamenim fasadama. Svojim iskustvom omogućavaju preuzimanje kompletnog projekta od strane profesionalnog tima. 

Svaki projekat zahteva prvenstvenu analizu lokaciju, premeravanje itd. i kompanija RADIN AG/3D upravo pruža usluge geodetskog inženjerstva koristeći najsavremenije opreme na tržištu, kao i najsavremenije metode laserskog terestričkog skeniranja terena i fotogrametrije putem bespilotnih letelica. Posetiocima su zaokupirali pažnju postavljanjem lasera i skeniranjem prostora na licu mesta. 

Utorak se završava oplemenjivanjem unutrašnjeg prostora od strane DaLux kompanije. Bave se opremanjem enterijera zavesama i garnišnama, kao i pružanjem sistema zaštite od sunca u vidu lako pokretnih zavesa i draperija, rolo, zebra, paketo i trakastih zavesa, zip screen sistema i komarnika. Tokom svog izlaganja, uveli su posetioce u svoje sisteme sa detaljnim opisima ugradnje i savetima radi postizanja kvalitetnijeg rešenja. 

Poslednji dan događaja započinje gospodin Žolt Ivanovič ispred hiCAD kompanije uvodeći posetioce u BIM (Building Information Modeling) univerzum. Kompanija se bavi distribucijom softvera, obukom, izdavačkom delatnošću, implementacijom, kao i izradom softvera. Cilj im je da prošire liceniranu upotrebu ArchiCAD BIM softvera, radi unapređenja poslovanja u arhitektonskoj i građevinskoj struci što čini osnov dugoročnog razvoja i prosperiteta.

Nastavlja se otkrivanje novih tehnologija kroz izlaganje kompanije Vueko. Reč je o uvođenju pametnih tehnologija u prostore korisnika, radi postizanja većeg kvaliteta života, čuvanja energije i sigurnosti. Prezentovan je KNX standard koji je jedini standard za automatizaciju komercijalnih i stambenih zgrada. Njegovom primenom postižu se rešenja u oblasti upravljanja osvetljenjem, roletnama, klimatizacijom i potrošnjom energije do upravljanja audio/video sistemima, belom tehnikom i sl. Pogodan je za povezivanje i sa ostalim standardima za upravljanje rasvetom (DALI, DMX), sigurnosnim sistemima video nadzora i zaštite od požara. Ima široku primenu od javnih objekata, hotelskih rešenja, pa sve do upravljanja sistemima u stanovima. Posetioci su na licu mesta mogli videti kako fizički elementi tog sistema izgledaju i kako funkcionišu.

Događaj je zatvorila kompanija RADIN AG/3D sa još jednom informativnom prezentacijom o svojim uslugama i sistemima u okviru koje su se posetioci angažovali pokrećući diskusije i deleći svoja iskustva sa pomenutim procesima geodetskog inženjerstva. 

Pozitivna energija se nastavila tokom poslednjeg osveženja i prilike za razmenom iskustava među kolegama, kao i za postavljanje dodatnih pitanja izlagačima, radi boljeg razumevanja materije. 

Ostanite u toku sa dešavanjima, jer uskoro stiže nova prilika za upoznavanje sa inovacijama. Radujemo se Vašem dolasku i želji za održavanjem kvalitetne zajednice profesionalaca radi unapređenja struke. 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *