O automobilu moramo brinuti kontinuirano i sve što treba popravljati ili nabavljati mora biti blagovremeno. Takav je slučaj i kada je reč o letnjim gumama. U nastavku pročitaj šta je to na šta treba posebno da obratiš pažnju pri kupovini.

Kada se i zašto koriste?

Najpre je važno znati zašto se uopšte koriste letnje gume i po čemu se one razlikuju od zimskih. One su dizajnirane tako da su prikladne za kretanje vozila tokom toplijih meseci, počev od temperature koja iznosi najmanje sedam podeoka. To znači da se one primenjuju tokom proleća, leta i rane jeseni. Za razliku od zimskih, letnje gume imaju pliće šare i drugačije linije. Razlike se nalaze i u nizu drugih performansi. Razlog tome jeste što su namenjene kretanju po kolovozu kada je toplo, ali i kada on može biti izrazito suv ili vreo, što je slučaj, na primer, tokom leta.

Sigurnost na putu i briga o automobilu

Pneumatici koji su usklađeni s vremenskim okolnostima i godišnjem dobom, odnosno aktuelnim stanjem na putevima, doprinose i bezbednosti na putu. Prosto, i vozilo, vozač, ali i saputnici, kao i svi drugi učesnici u saobraćaju sigurniji su. Naime, sama vožnja biva kvalitetnja, a skretanje i kočenje sigurnije. Korišćenjem letnjih guma u vreme koje je za njih predodređeno mi posredno i čuvamo svoj automobil, ali i on troši manje goriva.

Pravilan izbor

Kada shvatimo zašto je uopšte važno imati odgovarajuće letnje gume i da uopšte njihova uloga u samom procesu vožnje nije upitna, važno je proceniti koje bi bile odgovarajuće za naša kola. Tu imamo nekoliko parametara. Pre svega zavisi od marke i specifičnosti same mašine, godišta, tereta. Najpre treba utvrditi dimenzije pneumatika i druge osobenosti koje bi bile odgovarajuće našem četvorotočkašu. Potom je bitno koliko kilometara uobičajeno prelazimo, kao i koliko ljudi obično putuje, odnosno koliko je vozilo opterećeno. Važan je stil vožnje, na primer da li preferiramo spotsku vožnju, te potom teren kojim se uobičajeno krećemo, jer nije isto voziti planinskim i ravničarskim putevima. Pri govoru o letnjim gumama cenu takođe ne smemo zaboraviti, jer uopravo ona može biti važan faktor pri odabiru.

Više brendova i više modela

Kada znamo koje su to performanse koje su nam važne, uključujući i specifične oznake koje se nalaze na svim pneumaticima, lakše ćemo se odlučiti kada sagledamo ponudu na tržištu. U prodaji se može naći više različitih brendova, koji opet imaju mnogo modela. Za savet prilikom kupovine uvek se možemo obratiti auto-mehaničaru ili pak prodavcima koji nam mogu ukazati i na neke finese koje možda mogu biti odlučujuće.

Letnje gume cena

Posebno se pitanje postavlja u vezi sa cenom letnjih guma jer se one značajno mogu razlikovati među brendovima, modelima, a i samim prodajnim mestima. Važno je da sagledamo sve što ima u ponudi, a cene možemo uporediti i obilaskom radnji i pretragom preko interneta kako bismo ceo proces skratili. Važno je znati da je ovo pametno, korisno, pa čak i neophodno ulaganje, kao i da jednom kupljene gume, ako se pravilno odlože, mogu da nas služe i sledeće sezone, odnosno dokle god se ne pohabaju.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *