Sistem za evidenciju radnog vremena se sastoji od uređaja tj. terminala ili kontrolera na kojem zaposleni evidentiraju događaje kao što su dolazak i odlazak sa posla, pauze, službenog… i softvera koji ove podatke obrađuje.

Svaki terminal poseduje sopstvene karakteristike koje ga izdvajaju od drugih i čine pogodnijim za upotrebu u određenim situacijama. Takođe, možemo imati i različit način identifikacije događaja, tip tehnologije koji se koristi za evidenciju kartice i sl.

Tipovi terminala

ZKTeco je svetski poznata kompanija koja je specijalizovana za napredne tehnologije u rešenjima za biometrijsko prepoznavanje i identifikaciju putem tagova, otiska prsta, prepoznavanje lica i pruža rešenje i proizvode za pametno upravljanje ulazima, pametne kancelarije i ima veliku paletu proizvoda – uređaja za kontrolu pristupa i evidenciju radnog vremena. 

U praksi se izdvojilo par terminala koji mogu ispuniti različite potrebe korisnika. 

Terminal tipa ZKTeco SCR100 je jednostavnog izgleda bez displeja i tastature, i uz beskontaktni wiegand čitač KR101 nudi osnovne funkcije i praćenje dolaska/odlaska i veliku brzinu prijave/odjave. Glavna prednost mu je jednostavnost u upotrebi jer je dovoljno prisloniti RFID karticu na određeno mesto i događaj će biti evidentiran. Terminal poseduje internu memoriju za do 50.000 događaja, tako da računar koji prikuplja podatke ne mora biti uvek uključen. Jednostavno, terminal će snimiti logove u svoju memoriju, a kada se računar uključi, preuzeće sve nove podatke iz memorije terminala. 

ZKTeco Terminal SC103 je uređaj koji ima displej i tastaturu i preko njega je moguće pratiti i dodatni događaj pored dolaska i odlaska na posao npr. pauza ili službeno. Odlikuje ga jednostavna upotreba, velika memorija i idealan je za korišćenje u srednjim i većim kompanijama. Ima funkcijske tastere koji služe za odabir tipa događaja. Broj logova koje ovaj terminal može imati u svojoj memoriji je 50.000 ili 80.000 logova, u zavisnosti da li se radi o starijem modelu terminala sa LCD ekranom, ili novijem modelu, sa TFT ekranom u boji. Model sa TFT ekranom poseduje više opcija i samim tim može se bolje prilagoditi potrebama kupca.

Terminali ZKTeco S880 su uređaji moderne generacije sa većim brojem funkcija, velikom memorijom i sa integrisanom kamerom. Kamera na terminalu služi da bi se uslikao zaposleni prilikom evidentiranja, a samim tim i otklonila bilo kakva sumnja u identitet osobe koja se čekirala. Na ovaj način se sprečava potencijalna zloupotreba u smislu da se neko drugi evidentira umesto osobe kome je dodeljena kartica. Događaji se biraju preko funkcijskih tastera, a može ih maksimalno biti četiri. Događaji su potpuno konfigurabilni, tj. korisnik može sam definisati tip događaja koji želi da prati. Ovaj terminal ima impresivnu veličinu memorije koja mu omogućava da sačuva do čak 150.000 logova u svojoj memoriji. Takođe, uz veliki broj opcija je moguće podesiti terminal tako da se maksimalno može prilagoditi načinu rada u Vašem preduzeću. 

Svi terminali su namenjeni unutrašnjoj montaži, standardno se montiraju na zid, a za terminal S880 je moguće poručiti i anti-vandal kućište sa grejačem i termostatom koje omogućava i spoljašnju montažu. U slučaju potrebe moguće je terminale montirati na posebno postolje koje može stajati na radnom stolu. Ako je potrebno da terminali rade u slučaju nestanka struje, preporučujemo ugradnju i neprekidnog napajanja. U tom slučaju se uvek možete pouzdati da će sistem u svim situacijama sačuvati sve evidencije događaja. 

Zaključak

Automatizovani sistem evidencije radnog vremena mora da poseduje karakteristike koje prevashodno odgovaraju potrebama korisnika. Iako konfigurisanje sistema za evidenciju radnog vremena može zavisiti od mnogo parametara, za početak je najbitnije znati za koliko zaposlenih je potrebna evidencija, na koliko ulaza, koje događaje želite evidentirati, da li Vam je potrebno rešenje sa upotrebom kamere pri čekiranju zaposlenih ili bez i slično.

Ako niste sigurni koji je uređaj najbolji za Vas, kontaktirajte nas, a mi ćemo Vam pomoći da odaberete pravi.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *