Bliži Vam se važan poslovni sastanak na kome želite da ostavite odličan utisak? Jedna od bitnih stavki sigurno će biti i Vaš izbor odeće. Kako da se obučete za poslovni sastanak skoro da je jednako važno kao i odevna kombinacija za razgovor za posao. Ukoliko želite da Vas angažuju i da ostavite utisak profesionalnog saradnika teško da ćete to postići u širokoj majici i omiljenom paru farmerica.

To ne znači da mora da Vam bude neugodno na sastanku. Naprotiv, najbitnije je da se osećate prijatno u svojoj koži i odeći.

Šta da obučete za zvaničan poslovni sastanak?

Kada su u pitanju zvanični poslovni sastanci, koji podrazumevaju da se pojavite u nekoj velikoj kompaniji, da govorite javno ili vodite prezentaciju, sasvim je izvesno da ćete ispratiti i zvaničan „dress code“.

Budite žena u sakou, košulji i pantalonama koja se dobro pripremila za sastanak i pokupila sve simpatije poslovnih partnera. Izaberite onu odeću u kojoj se osećate prijatno, prirodno i moćno. Za početak, ekstremna udobnost svakog komada odeće, čak i donjeg veša, je važna da biste se osećali prijatno u odeći koju nosite. Potom obratite pažnju na košulju ili elegantnu jednobojnu bluzu i uklopite je sa pantalonama i sakoom.

Da li je suknja dobar izbor?

Ženstvenije dame se mogu uvek opredeliti za suknju jednostavnog kroja umesto pantalona, ali tu treba biti oprezan sa dužinom. Izbegavajte mini suknju o čijoj dužini biste brinuli kad sednete ili dok šetate kroz salu za sastanke. Dakle, četiri prsta iznad kolena je najkraća suknja koju možete obući za ovakvu priliku. U poslovnom svetu se mari na prikladnost!

Nećete pogrešiti ako se odlučite za kombinaciju dve do tri boje. Neutralne siva, crna i bela mogu biti odličan izbor za boju košulje ili pak kompleta. Smelije žene mogu uključiti i crvenu boju u svoju odevnu kombinaciju. To može biti sako, ili pak neki komad nakita ili ručni sat. Samo nemojte preterivati. Ne želite da velike minđuše odvraćaju pažnju od onoga o čemu govorite, zar ne?

Kako da se obučete za opušten poslovni sastanak?

Mnoge poslovne žene se slažu oko toga da više treme od zvaničnog poslovnog sastanka izazivaju opušteni poslovni sastanci. Iako deluje kao veliki paradoks, opušteno ipak nije uvek opušteno. U pitanju je poslovni sastanak, ali ipak nije formalni susret. Neretko se dešava da se ovakvi sastanci održe u nekom mirnijem restoranu ili u tišini kancelarije.

Kako se obući i ostaviti utisak opuštene a odgovorne osobe na koju poslovni partner može da se osloni? Mnogi stručnjaci za razvoj karijere su saglasni oko toga da u ovim slučajevima nipošto ne treba izabrati strogu i zvaničnu odevnu kombinaciju. Ipak, ne treba se ni mnogo udaljiti od ovog modela.

Čini se da je klasična bela košulja uvek nepogrešiv izbor za ovakve susrete. Ukoliko ne želite da se zakopčate do grla, uvek možete izabrati bluzu u bež ili nekoj drugoj neutralnoj svetloj boji. Za one koji žele da pojačaju notu profesionalnosti, sako ili blejzer jednostavnog kroja učiniće čuda. Što se donjeg dela tiče, pantalone ili suknja, u tamnoj ili bež boji su sigurna kombinacija.

Da li je haljina greška?

Upravo haljinom na opuštenom poslovnom sastanku možete ostaviti jak utisak. Maksi, midi ili mini haljina, ali ne i prekratka, nikako nije greška na ovakvom sastanku. Žene koje se odlučuju za ovakvu odevnu kombinaciju poručuju svom poslovnom partneru i saradniku da su ženstvene, hrabre i spremne da doprinesu radnom projektu svim svojim kvalitetima.

Naravno, to ne znači da treba da obučete svečanu balsku haljinu ili pak belu haljinu za šetnje pored mora. Izaberete jednostavan kroj, suknju koja će biti A-kroja ili ravna i ne preterujte s bojama i detaljima. Ukoliko volite nakit, nije zabranjeno, ali se ipak odlučite za neke diskretnije minđuše ili klasičan ručni sat.

Cipele su važne!

Cipele su nezaobilazni deo vaše odevne kombinacije. Pažljivo birajte obuću koja će se uklopiti uz odeću koju ste obukli. Neće ista cipela uvek odgovarati uz pantalone cigaret kroja i midi suknju, na primer.

Mnoge žene brine visina potpetica. Ne postoji pravilo koje govori koliko visoke štikle treba da obujete, osim jednog elementarnog, a to je udobnost. Dakle, nije bitno da li ste u ravnoj obući, niskim ili visokim potpeticama. Čak i kada izaberete cipele koje se savršeno uklapaju, ukoliko vam nije udobno u njima to će biti primećeno. Ne želite da žulj na peti bude centar vaših misli u toku važne prezentacije. Izaberite obuću koja vam pristaje i zasenićete sve.

Još par bitnih stvari

Bez obzira na to da li se pripremate za formalan ili neformalan poslovni sastanak, obratite pažnju na još nekoliko detalja.

Pokrijte noge i ruke

Osim ukoliko niste na audiciji za modela ženskih najlonskih čarapa, nema potrebe da svojim golim nogama odvraćate pažnju sa onoga šta imate da kažete. Sećate se priče s početka? U svetu biznisa se drži do pristojnosti.

Izaberite pravu veličinu za sebe

Ne želite da na sastanak dođete u pantalonama čije nogavice gazite ili u suknji koja se vuče po podu. Obucite sako i košulju koja je komotna i lepo prijanja uz telo. Izbegavajte preuske modele u kojima vam štrči stomačić. Kada birate bluzu,  pazite na dekolte. Ne želite da se otkrijete previše. Isto važi i za dužinu suknje. Obucite se sa ukusom.

Sredite kosu u skladu sa odevnom kombinacijom

Uredno začešljana i negovana kosa može biti samo još jedan plus. Visoki rep ili niska jednostavna punđa takođe mogu biti dobar izbor. Ne preterujte sa ukrasima za kosu. Šnale sa cirkonima su lepe kada idete na svečanu večeru, gumice za kosu u pink boji su sasvim u redu u teretani, ali ne i za ovakve prilike.

Parfem i šmika

Parfem i šminka moraju da budu umereni i svedeni. Ne želite da ugušite buduće poslovne saradnike jakim parfemom, niti da se našminkate kao za zabavu u noćnom klubu. Prirodan izgled i blaga šminka govore da ste samopouzdana žena koja brine o sebi. To isto poručuje i blaga nota parfema.

Ne zaboravite na samouverenost i sigurnost u sebe

Za sastanak je takođe veoma bitno znanje i samopouzdanje. Ako ste nervozni zbog sastanka, ili vas je iznervirala neka situacija iz svakodnevno života baš pred sastanak, pronađite način da se oslobodite nervoze ili da je bar prikrijete koliko god je to moguće. Ukoliko ništa drugo ne pomaže da pobedite nervozu, postoje i tablete za smirenje na biljnoj bazi koje imaju blago dejstvo i učiniće da budete smireniji i bolje skoncentrisani na sastanak.

Samouverenost dolazi i otuda što se osećate prijatno u tome što ste obukli za sastanak. Izaberite odeću u kojoj vam je udobno i u kojoj nećete misliti ni o čemu drugom osim o uspehu. A u tom slučaju, uspeh će sigurno biti na vašoj strani!

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *