Česta promena vremenskih uslova I klimatizovane turbulencije u poslednjih dvadesetak godina dovela je građevinsku industriju I ljude koji planiraju da grade I rekonstruišu svoje domove da se vrate prirodnim građevinskim materijalima koji imaju veliku. Razlog jeste kvalitet, otpornost I dugotrajnost I funkcionalnost. Jedan od drevnih materijala koji se vekovima unazad koristi u građevinarstvu jeste prirodni kamen.   

Prirodni kamen je prirodni materijal koji se koristi u gradnji u domaćinstvu kako I eksterijeru tako I u enterijeru doma bilo da imate stan ili kuću. Dekorativni kamen ima široku moć korišćenja. 

 Lomljeni prirodni kamen

Granit I mermer su najpoznatije vrste kamena koje viđamo u našem okruženju ali najpopularnije vrste kamena koji imaju najširu primenu svakako jesu dekorativni kamen za zid I lomljeni kamen za popločavanje dvorišta I staza. Lomljeni kamen ja jedan od najčešćih načina za upotrebu spoljašnjeg popločavanja staza, postavljanja kamena na trotoare I pešačke staze I oblaganje spoljašnjih fasada zidova, cokle oko kuće kao I ograda, potpornih zidova, I raznih drugih fasadnih spoljašnjih površina.  Za oblaganje ovakvih površina najčešće se koristi lomljeni ili sečeni kamen. Lomljeni kamen se seče u različitim oblicima nepravilnog oblika debljine od 2-3 cm I postavlja se tako što se poput Betonske košuljice utapa u beton. Nakon ređanja kamen betons se fuguje kako bi se učvrstio na stazi I kasnije kada se fugne osuše kamen postaje dugotrajan materijal koij će osim estetskog izgleda imati sjajne funkcionalnosti vašeg doma. Kamen je veoma jak I čvrst materijal otporan na habanje I na razne vremenske uslove a isto tako lak I jednostavan za održavanje. Lomljeni kamen je takođe jedan od najpovoljnijih rešenja za oblaganje betonskih površina tako da osim prelepe estetske jedinice imate I najveću uštedu u svom novčaniku. Kada govorimo o odnosu cene I kvaliteta I između samih vrsta kamena postoje velike razlike kako u ceni tako I u kvalitetu. Razika u ceni prirodnog kamena razlikuje se od kvaliteta kamena, glatkoće gornje površine ili hrapavosti kao I sastav kamena I njegova prirodna struktura. Više o ceni prirodnog kamena možete pronaći na adresi proizvođača. 

 

Dekorativni kamen u uređenju doma

  U moru današnjih ukrasnih fasadnih tehnika, gipsarskih radova koje čine zid atraktivnim I jedinstvenim ukrasni kamen je svakako jedan od najautentičnijih I najatraktivnijih dekorativnih materijala. Prirodni dekorativni kamen unutar doma pruža jedinstveni I autentični izgled dobnosti, komocije I elegancije. Ukrasni kamen ima posebnu notu u dizajnu I u arhitekturi I građevinarstvu koji osim što pruža jedinstveni sklop dizajna I harmonizacije prostora daje poseban značaj kao prirodni toplotni izolator.  Posebnost dekorativnog kamena ističe se u njegovoj autentičnosti jer isti kamen na dva različita zida odaje potpuno drugačiju sliku I vizuelnu I dinamičnu. Elementi od kamena su različito sečeni I zavisnosti od osvetljenja I prirodnog I veštačkog pozicije zida u kom je postavljen predstavlja njegovu jedinstvenu celinu. Preporučujemo vam da za unutrašnje oblaganje zidova koristite dekorativne štanglice širine 3 I 5 cm različitih dužina. Šarm kamena dolazi do izražaja spuštanjem veštačkog osvetljenja I savršeno se uklapa uz drvo I staklo. Prirodni kamen u domaćinstvu predstavlja spoj tradicionalnog I modernog ugođaja enterijera I može se postavljati bilo gde u kući, da li kao dekorativni zid u dnevnom boravku oko TV-a iznad kuhinjskih elemenata ili u spavaćoj sobi da doda topline vašeg doma ali ne retko I u kupatilu umesto keramičkih pločica jer je otporan na vlagu I ne budđa se vremenom od vode I kamenca. Dekorativni prirodni kamen je takođe čvrst materijal otporan na sve vrste habanja tako da se ne mora koristiti samo u enterijeru već je svakako odličan izbor I rešenje u spoljašnjim fasadnim oblaganjem zidova. Može se koristiti za oblaganje stubova, cokle oko kuće ograde, stubove oko kapija, fasadnih zidova I drugih spoljašnjih površina koje se mogu oblagati kamenom. 

Postavljanje prirodnog kamena 

Kada je reč o kamenu osim izbora kamena koji je jako bitan I neizostavan je izbor majstora koji mogu značajno uticati na izgled površine oblepljene prirodnim kamenom. Ovo važi kako za spoljašnju tako I za unutrašnju površinu. Kako bi ste izbegli problem oko I propuste oko postavljanja kamena najbolje je da to prepustite profesionalcima. Kada je reč o postavljanju lomljenog kamena za staze potrebno je voditi računa o padovima za odlaganje kišnice I vode, da fugne budu kvalitetno popunjene kako se ne bi zadržavala voda I led koji bi kasnije prouzrokovao pucanje kamena. 

                 

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *