nadzor

Konvencionalni problem sa video analitikom su performanse u relanom vremenu. Podaci u video formatu pristižu sa desetina, stotina, pa i hiljada kamera, a očekuje se pronalaženje korisne informacije u realnom vremenu. Klasična obrada potražuje ogromnu procesorsku snagu i u većini slučajeva je nedopustivo spora.

Da li postoji bolje rešenje, i kako najveći brendovi na polju video nadzora razmišljaju o ovoj temi izložićemo u ovom članku.

Ali najpre moramo da dobro razumemo veličinu problema, da bismo zaista u potpunosti umeli da cenimo rešenje.

Zamislite, recimo, određeni prostor. To bi mogao da bude zaista prostrani međunarodni aerodrom, koji se razmeće desetinama stotina kamera postavljenih na skoro svakom uglu zarad video-nadzora.

Sada zamislite da treba da pronađete pojedinca koji vas zanima, koji je boravio na tom prostoru u nekom trenutku perioda od recimo dvadeset i četiri časa.

Ukoliko treba da pregledate snimke koje je zabeležilo recimo dvesta kamera, to će značiti četiri hiljade osamsto časova snimaka koje bi trebalo pažljivo pregledati.

Ukoliko tome dodamo okolnost da tu osobu treba, na primer, hitno locirati, to znatno uvećava napetost ove zamišljene situacije. Zamislite da je u pitanju izgubljeno dete ili dementna osoba, ili možda čak osumnjičeni terorista.

Četiri hiljade osamsto časova materijala za pregled ne zvuče nimalo ohrabrujuće. Teorijski, da biste pregledali 4800 časova snimljenog materijala u roku od recimo deset časova (što uopšte nije malo!), bilo bi potrebno da unajmite 480 radnika koji bi pretraživali po 10 časova snimljenog materijala.

Ovakav zadatak ne deluje uopšte ohrabrujuće ni za vaš budžet, ni vreme predviđeno za odrađivanje zadatka, niti delotvornost njegovog izvršenja. Nećemo ni spominjati mogućnost ljudske greške, odnosno da čoveku koji pretražuje snimke pažnja u određenom trenutku može da popusti i da propusti da primeti traženi objekat.

Mala je verovatnoća da bi vam ovakvo, da kažemo ručno, pretraživanje donelo ikakvu korist i dobrobit.

Postavlja se pitanje, šta je rešenje?

Rešenje je napredna video analitika i evo kako ona funkcioniše.

Jednostavno, umesto da ručno pretražujete, sat za satom video-materijala snimljenog kamerom za video-nadzor, najnovija tehnologija video-analitike obavlja ovaj dosadan i često veoma zamoran posao umesto vas, skoro trenutno.

Bilo da je u pitanju neko ko se našao na prostoru gde je zabranjen pristup ili vozilo koje ne bi smelo da se kreće u određenom području, izgubljeno dete ili osumnjičeni napadač, video-analitika pruža jedinstven pristup rešavanju ovog problema.

Kao što se da naslutiti ovaj sistem se sastoji od vrhunskog hardvera i softvera.

Avigilon kamere, (neverovatne rezolucije od 30 Mega piksela, prva 7k kamera), opremljene naročito osetljivim detektorima za otkrivanje i potvrdu crta lica ili oblika (marke) vozila i u uslovima loše osvetljenosti, u stanju su da zabeleže neverovatno fine detalje. Detalje koji se kasnije koriste kao uzorak za pretraživanje sličnih detalja iz koje god perspektive se pojavili u video snimku.

Nije li to fenomenalno?

Koliko samo radnih časova možete da uštedite, da snizite troškove, da izbegnete mogućnost ljudske greške! Ali Avigilon kamere čine samo prvi korak u ubrzavanju analize video sadržaja. 

 

A nakon toga na scenu stupa Avigilon Appearance Search

Avigilon Appearance Search je trenutno state of art softver iz ugla brzine i performansi najkompleksinih izazova u monitoringu i video pretrazi.

AAS inteligentno i proaktivno analizira kretanja u prostoru obraćajući pažnju na karakteristične detalje koje su posebno neuobičajene, nezavisno od dužine njegovog trajanja.

Tehnologija pretraživanja putem detekcije oblika (vozila) i lica funkcioniše u spoju sa Avigilon kamerama sa ciljem stvaranja karakterističnih uzoraka, beleženja i klasifikovanja zabeleženih video-podataka, koji će omogućiti delotvornije pretraživanje.

Ovakav vid inteligentnog pretraživanja u potpunosti menja zamisao o efikasnom video-nadzoru i otvara potpuno nove mogućnosti. Avigilon video-kamera za detekciju lica i vozila  u spoju sa kompatibilnim ACC(tm) softverom, pruža izuzetno unapređene mogućnosti video pretraživanja i znatno poboljšava iskustva svojih korisnika.

Znamo da je vreme novac. Ponekad je vreme sve što nam je potrebno da bismo preživeli. Ovakav način pretraživanja dramatično ubrzava vreme reagovanja na određeni događaj, incident ili hitnu situaciju.

Značajno unapređuje forenzička istraživanja i omogućava tehničkim licima – operaterima da dođu do pouzdanog video-materijala koji će dočarati uverljivu priču o realnom sledu događaja koji nas interesuje. Mogućnost brzog pretraživanja je naročito korisna i svakako je nezamenljiva ukoliko želimo da uštedimo novac, energiju, radnu snagu, a često i predupredimo potencijalno veoma opasne situacije na određenom mestu.

Aviglionova najnovija i najnaprednija tehnologija video-analitike, sistem video pretraživanja o kojem govorimo je self-learning softver za pretraživanje zasnovan na veštačkoj inteligenciji, koji dramatično brzo pretražuje časove i časove snimljenog materijala, kako bi skoro trenutno locirala određenu osobu koja nas interesuje na snimcima sa više različitih (nekad i desetine i stotine) kamera na datoj lokaciji.

U pitanju je inteligentna analiza video-snimaka, koja pomaže u presudnim trenucima, kada je hitno reagovanje jedino što je bitno i nezamenljivo.

One Reply to “Najbrža video analitika – Avigilon Appearance Search”

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *