Varanje na ispitima je prisutno na svim fakultetima. Naravno negde je prisutno u većoj meri, negde u manjoj meri, ali je činjenica da se ova tehnika i te kako primenjuje. Studenti nekada i nemaju lošu nameru, već se jednostavno nađu u toj situaciji i reše da je iskoriste.

Nekada čak i nemaju nameru da varaju na ispitima, ali situacija bude takva da kada se već desi, onda se i oni upuste u to. Sa druge strane, kada svi u jednoj slušaonici ili prostoriji prepisuju, onda ni vi verovatno nećete ostatiti imuni na to. U nekim situacijama to zaista ne mora da bude loše.

Najprisutnije – prepisivanje

Najpristniji i najpopularniji način varanja na ispitima jeste prepisivanje. Prepsivati se može gotovo uvek. Samo je potrebno da procenite da li to možete konstantno da radite ili će biti potrebno da malo uložite napora.

Ukoliko dežura samo profesor na primer ili samo asistent, onda će vaš zadatak definitivno biti lak. Naime, kada dežura samo jedno lice ono definitivno ne može da obrati pažnju na celu grupu. Zato studenti koriste takve situacije i prepisuju od onog ko ima sličnu grupu kao oni. Prepisivati se može uvek, kod strogih profesora, kod onih koji to nisu, kod onih koji vode računa i onih koji ne vode računa.

Naravno, u ovom situacijama studenti moraju da budu pažljivi, jer ukoliko ih uhvati profesor da prepisuju može im oduzeti rad. Sa druge strane oni koji prepisuje trpe najmanje posledice. Obično samo budu udaljeni sa ispita, ali protiv njih se ne preduzumaju nikakve disciplinske mere, tako da je ovo najbezbloniji način varanja na ispitima.

Sve više prisutno – bubice

Za razliku od prepisivanja, koristiti bubice za ispite je malo rizičnije. Naime, može se dogoditi ukoliko vas uhvate da koristite bubice za ispite da trpite određene disciplinske mere i kazne. Na primer može vam se izreći zabrana da ne možete šest meseci polagati ispite ili zabrana polaganja samo tog ispita.

Naime, korišćenje bubica za ispite se najstrože kažnjava i to morate da imate u vidu. Čini se da je najveći strah svih profesora zapravo od bubica za ispite. Sa druge strane, ukoliko koristite bubice za ispite vi sigurno polažete. To jeste rizična metoda, međutim, ukoliko sve prođe po planu vi ste taj ispit skinuli sa dnevnog reda i možete da se posvetite ostalim ispitima.

Veliki izbor različitih tipova bubica za ispite možete pronaći na na sledećem liku – http://www.bubiceteam.com/

Ne više tako popularno – puškice

Danas su puškice zamenile bubice za ispite. Kao što je već rečeno sa bubicama za ispite polažete sto posto, sa puškicama je malo drugačije. Opet, sa druge strane nećete ispaštati mnogo velike kazne ukoliko koristite puškice, za razliku od korišćenja bubica.

Onaj ko nije vešt i ko nije tako često koristio puškice, može se dogoditi da vrlo lako bude otkriven u nameri da prepiše. Vrlo lako je proceniti da li student koristi puškice ili ne, dok je sa druge strane  znatno teže proceniti da li student koristi bubice ili ne.

Za eseje – zamena listova već korišćenim

Kada su u pitanju ispiti na kojima dobijate jedno esejsko pitanje, ono čemu pribegavaju studenti jeste zamena ispitnog lista. Naime, oni prethodno kući napišu sva pitanja na odvojenim listovima. Kada profesor da temu, oni se potrude da tokom ispita nešto pišu, ali da na kraju, neprimetno, izvade onaj list na kojem se nalazi ispitna tema. To je komplikovano uraditi, ali nekima i uspeva.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *