Badrumsrenovering Göteborg

Da li je švedski grad na moru toliko otvoren kao što kažu Šveđani ili je potrebno nešto više od sreće da biste uspeli boraviti u njemu?

Zakoni o boravišnim dozvolama je izmenjeni u poslednjih godinu dana do te mere da nasledni ne prepoznaje predhodnika. Nekoliko sitnih stavki je ostalo nepromenjeno tako da sve što čitate na sajtovima na tu temu nije više aktuelno, a zašto nije modifikovano ne znaju ni sami pisci zakona, a radnici u ustanovama za migraciju i registru stanovništva su više nego zbunjeni kada razgovaraju sa klijentima i poprilično daju neispravne informacije.

Uz osmeh koji je karakterističan samo nordijskim zemljama, poslužiće vas samo pomenutim, a uputiće vas po inerciji a ne činjenicama. Ako se odlučite da informacije potražite kod advokata, dobićete tačne i po zakonu ispravne procedure koje ako pomenete službenim licima nailaze na negiranje.

Ako uspete da predate potrebnu dokumentaciju, tada vam preostaje čekanje koje nekada pređe u stanje psihoze jer može da traje i do godinu dana za samo običan list papira gde vam se dodeljuje coordinacioni građanski broj.

Prvo naći posao

Ako je nekome čudan šablon ‚‚Prvo nađi posao pa se onda tek prijavi‚‚ znajte da je to primarni i osnovni princip u Švedskoj za poprilično sve stavke i životne aspekte. Šveđani definitivno vole sigurnost, a preziru obrnutu pojavu.

Migranti iz Srbije, kako stvari stoje danas, bolje da ne pokušavaju ni u mislima preseliti se u Švedsku, osim ako imaju nekakav garant da mogu ostati kod nekog ali samo do tri meseca i da za to vreme pokušaju da izvade radnu dozvolu koja se ne izdaje ako niste promašli posao. Za poslodavca je to veliki teret jer šta god pogledate u Švedskoj košta novca i novca. Ako ste građanin neke od EU zemalja, drugačije je samo to što ne trebate imati radnu dozvolu.

Procedura je laka kada je prođete, a toliko zbunjujuća dok je radite i čekate odgovor. Recimo da pronađete rođaka je vlasnik firme za renoviranje kupatila, što bi bilo na švedskom bardumsrenovering Göteborg, sa sedištem u Geteborgu i ako ste sa srpskim pasošom tada mora i da ima vebsajt, npr byggkakelexperten.com. Tada poslodavac mora da se reklamira mesec dana na preskupom EU sajtu za potražnju poslova koji liči više na oglasnu tablu. Vi treba da konkurišete za posao, a sindikat će da odluči da li ste spremni da radite baš taj posao.

Švedska ima državne i privatne sindikate

Švedska ima državne i privatne sindikate koje zaista štite radnika do najsitnijeg detalja. U stanju su da kopaju po uplatama i uslovima rada do te mere da poslodavcu mogu da isprazne račun za sekund ako ima i najminimalnijih nepravilnosti koje se kose sa zakonom o radu. A sve se svodi samo na jedno, četiri cifre, glavobolja za one koji traže, a sreća za one koji dobiju.

Popularne četiri cifre, su četiri broja na kraju vašega ID broja koji je sastavljen od godine, meseca i dana rođenja, plus četiri cifre. I cela farsa je oko ovih 10 brojeva koji ili vam daju pravo ili vam oduzmu sva prava. Boravišna dozvola je ugovor koji potpisujete sa poslodavcem i to je jedini garant da ćete, možda, dobiti pomenute cifre.

Teško jese, da li se treba truditi, to je do vas i vaše želje, a bez četiri, za nekoga, magične cifre ste bukvalno niko i ništa u Švedskoj.

Ako vam se dopao tekst podelite sa ga sa prijateljima!

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *