Srpska zastava se može videti na državnim institucijama, fakultetima i školama, ali i na brojnim kulturnim, sportskim i drugim manifestacijama, pa čak i na svadbama. No, da li znate da postoji razlika između državne i narodne zastave Srbije. Državna zastava pored tri polja boja sadrži i grb, dok narodna zastava ne sadrži grb. Iako se malo zna, zakonom je precizno definisano kada se koristi državna, a kada narodna zastava. 

Državna zastava se nalazi na državnim institucijama, a ističu je i srpski nackonalni timovi, dok narodna zastava može da se upotrebljava isključivo tokom sportskih, kulturnih i drugoh manifestacija i na svadbama gde je u svatove nosi barjaktar. Srpske zastave prodaja se uglavnom vrši u obliku narodne zastave.

Međutim, treba napomenuti da ni sve državne institucije ne istiću državne zastave pravilno. Naime, državna zastava prema zakonu treba da se vijori uspravno pod uglom od 90 stepeni. To u praksi nekada nije slučaj. Takođe, zakon zabranjuje i da se zastava koristi kao podmetač, kao zavesa i kao draperija.

Da li se zakon poštuje kada je isticanje zastave Srbije u pitanju?

Nažalost, na brojnim državnim institucijama zastava Srbije se ne ističe na pravilan način. Nekada se može pogrešno isticanje zastave Srbije tumačiti kao uvreda ili zloupotreba. Zato se prilagođavanje zastave Srbije jarbolu smatra pogrešnim, jer zastava mora da bude uspravno i pod uglom od 90 stepeni.

Ali, ako se malo bolje razmisli, onda ni zastava ispred Narodne skupštine na pravi način nije postavljena. Međutim, stručnjaci kažu da je to tako još od nekih prošlih vremena i da su ta stara vremena sačuvana i danas. Nikolaju Krasnovu, arhitekti Narodne skupštine najlakše je bilo da zastavu nacrta ovako da se vijori kao što je to danas slučaj i od tada se ništa nije promenilo. Iako su mnogi potonji službenici verovali da će nešto vremenom izmeniti, to se ipak nije desilo. Prema objašnjenjima brojnih stručnjaka sama sebe je Skupština oslobodila obaveze da istakne zastavu Srbije onako kako zakon propisuje. Napominjemo, ako se po dužini kači zastava na jarbol, to je po zakonu nedozvoljeno.

Često i građani mimo zakona koriste zastavu Srbije na pogrešan način. No, kada je iz 1882. Godine vraćen grb građani su ga isticali gde god su želeli i to nije predstavljalo nikakvu uvredu ni za zastavu ni za zemlju. Međutim, kada je isticanje zastave Srbije u pitanju, primetno je da se na ulicama može videti sve i svašta. Najveći problem leži u tome što nadležne inspekcije ne kontrolišu ovu situaciju. Kada bi se kaznene mere uspostavile, situacija bi se značajno promenila.

Da li znate da zakon ne dozvoljava isticanje američke ili neke druge strane zastave u našoj zemlji?

Ko je nadležan za kontrolu isticanja zastave Srbije?

Zakonodavstvo Vlade Srbije daje mišljenje o načinima na koje se zastava Srbije koristi. Upravna inspekcija nadzire primenu ovog mišljenja, ali ona ima pravo da kontroliše samo državne organe, ne i građane Srbije. Upotrebu državnih simbola prema novom Zakonu o komunalnoj miliciji može da kontroliše komunalna policija, a policajci odgovaraju direktno opštini ili gradu.

Iako mnogi ne znaju da je pogrešno isticanje zastave Srbije kažnjivo, ipak srpska trobojka ima široku primenu.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *