Ako bismo uporedili računar sa ljudskim telom, onda bismo grafičke kartice mogli da uporedimo sa očima, budući da čovek pomoću očiju vidi svet oko sebe, a grafička kartica omogućuje računaru da svom korisniku pokaže sliku na monitoru. Kako je slika sačinjena od miliona tačkica različitih boja i njihovih inteziteta, grafička kartica je ta koja sve te milione tačkica, koje nazivamo pikselima, skupi i prikaže kao celovitu sliku na monitoru, dodeljujući svakom pikselu određenu boju i intezitet te boje.

Najpre se sve te informacije nalaze u procesoru, ali budući da on nema snagu da formira sliku, te informacije prosleđuje grafičkoj kartici koja nastavlja svoj put do ekrana monitora i do toga da mi jasno vidimo ono šta želimo. U zavisnosti od toga čime se bavite, kakva su vam interesovanja, potrebe zbog kojih koristite računar, može se javiti i potreba za korišćenjem grafičke kartice nekih drugih konfiguracija, odnosno, sa nekim pojačanjem koje će vam omogućiti da svoj posao radite bez problema. 

Postoje integrisane grafičke kartice i one koje se nalaze kao zaseban, funkcionalni blok. Integrisane grafičke kartice su one koje se dobijaju samom kupovinom desktop računara, laptopa ili notebook-a, i sasvim su dovoljne za obavljanje svakodnevnih poslova, kao što su kancelarijski poslovi ili poslovi od kuće, za svakodnevno funkcionisanje na internetu i rad na ne tako zahtevnim programima. Međutim, ako se ozbiljno bavite uređenjem fotografija, video snimaka visoke rezolucije, ako pripadate gejmerima koji igraju grafički zahtevne igrice i slično, onda vam je potrebna dosta kvalitetnija i jača grafička kartica. Veliki izbor grafičkog kartica možete pronaći u online prodavnici Vip House.

Kupovina grafičke kartice

Grafičke kartice nisu deo impulsivne kupovine, niti kupovina koju obavljate samostalno ako se dobro ne razumete u celokupnu problematiku. Najpre je važno kakva vam grafička kartica treba, na osnovu potreba i želja. Najbolja grafička kartica za vas neće biti ista kao ona koja je najbolja za nekog drugog. Vrlo je važno da je kompatibilna sa matičnom pločom, kako bi sve funkcionisalo. Ukoliko se dogodi da ove dve komponente nisu kompatibilne, onda sav trud traženja i instaliranje nove grafičke kartice pada u vodu.

Osim toga, bitno je da znate koliko ima RAM memorije i kolika joj je propusnost. Za većinu poslova je važnije da bude veća propusnost, kako bi računar brže radio, pa je dovoljno i 2 GB memorije, dok je kod zahtevnih video igrica bitnija količina memorije, pa je uvek birajte da bude što veća.

Grafička kartica može na sebi da poseduje više izlaza. Uvek obratite pažnju i na to da kabl koji dobijete bude kompatibilan sa ulazom na monitoru računara, kako ne biste koristili dodatne adaptere ili kako se ne bi dogodilo da kartica ne može da se koristi uopšte.

Grafičke kartice cene

Kada je ru pitanju grafička kartica cena može varirati  u velikom rasponu. Cene grafičke kartice mogu ići od nekoliko desetina, pa do nekoliko stotina evra. U najvećoj meri, cena ovde zaista određuje kvalitet i performanse koje jedna grafička kartica pruža. Međutim, to ne znači da ona najjeftinija neće biti odgovarajuća, već da nju ne možete da koristite kod mnogih video igara, programa, jer se sama grafička kartica bira prema potrebama, prirodi posla i zahteva, a to onda određuje i njenu cenu.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *