Već neko vreme priželjkujete promenu u vašem dnevnom boravku, ali uprkos tome što puno radite, ipak ne možete da priuštite novi nameštaj. Dobra vest je da uz pomoć kreativnih ideja i mašte, sa jako malo novca možete postići željeni efekat. Sve što vam treba je dobra volja i malo truda.

Zavese i podne obloge

Toplini atmosfere u domu značajno doprinose zavese, kao i tepisi. Zavese nisu skupa stavka, a možete da samo ispremeštate one koje već imate. Naime, iz neke od prostorija u koju ređe zalazite prebacite zavese u dnevnu sobu i eto još jedne besplatne novine. Isto možete uraditi i sa tepihom. Ako se odlučite da ipak kupite nešto, možete se jednostavno opredeliti za neki manji komad ili čak za stazu, što je veoma praktično za održavanje. Takođe, podne obloge od zida do zida su dobro rešenje, a cene su im prihvatljive. Veliki izbor tepiha koji će zadovoljiti baš svačiji ukus možete videti na ovom linku.

Prekrečite zidove

Kao jedna od najefektnijih mogućnosti za promenu kompletnog ambijenta je promena boje zidova. Za ovaj poduhvat potrebno je da kupite boju koju želite, pribor i najlon za pokrivanje nameštaja. Sam posao oko krečenja ne mora da traje dugo, sve se završi za nekoliko sati. Poznato je da određene boje deluju pozitivno na psihu, pa tako odaberite onu za koju smatrate da bi uticala najpozitivnije na vaše raspoloženje, kao i na raspoloženje vaših ukućana, pa i svih ljudi koji kod vas dolaze.

Ispomerajte nameštaj

Odličan trik za promenu u prostoriji je pomeranje delova nameštaja. Na ovaj način dobijate novinu bez uloženog dinara. Možete izbaciti nešto što mislite da je suvišno ili prebaciti neki komad iz druge prostorije, a sa par jeftinih trikova, kao što je farbanje, osvežiti neke elemente, na primer  mali stočić ispred vitrine sa televizorom. Dobra i povoljna ideja je da kupite ili iskoristite prekrivač koji vam stoji dugo godina u ormaru i prekrijete garnituru za sedenje ili da kupite sve popularnije navlake za nameštaj i tako stvorite utisak da ste centralni deo prostorije u potpunosti izmenili. Par dekorativnih jastučića, koje možete i sami napraviti, dodatno će učiniti udobnijom i lepšom vašu garnituru.

Osvetljenje

Rasveta u stanovima je nešto čemu se sve više posvećuje pažnja poslednjih godina. I s pravom je tako, jer dobro osvetljenje može napraviti adekvatnu atmosferu za različite prilike. Pored već standardnog lustera, nabavite par lampi sa manjim sijalicama i rasporedite ih po prostoriji. Lampe su povoljne, izbor u radnjama je veliki, a svakako uz malo domišljatosti možete i osvežiti neku koju već imate.

Oplemenite prostoriju biljkama

Biljke daju posebnu energiju i živost određenom prostoru. Zato ne oklevajte, već oplemenite dnevni boravak sa par saksija cveća. Za ovo vam, takođe, nije potreban veliki novac, jer pelcer možete nabaviti od komšija ili prijatelja, kupiti vrećicu zemlje i par saksija. Saksije čak možete i sami napraviti od starih limenih ili plastičnih kutija koje vam se vuku po ostavi i smetaju. Ako ipak ne želite da se bavite cvećem, kupite dekorativne veštačke biljke koje na prvi pogled izgledaju kao prave.

Još neki detalji

Postoji još puno toga što možete uraditi da promenite svoj svakodnevni ambijent. Ukrašavanje zidova je jedan od načina. Okačite slike, ogledala, kao i ramove sa slikama, zatim postere ili bilo šta drugo što nosi vaš pečat. Vaše uspomene sa putovanja i druge sitnice možete iskoristiti kao odličnu dekoraciju. Ukrasiće vaš prostor i uvek vas podsećati na lepe i nezaboravne trenutke.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *