najmanje-drzave-evrope-naslovni-kolaz

Na evropskom kontinentu postoji pedesetak zemalja sa nekoliko država čije se teritorije delimično nalaze i u Evropi i u Aziji. Zbog toga što granice između Evrope i Azije nisu jasno definisane, a teritorija nekih zemalja se prostire na oba kontinenta, ponekad se za to područje koristi i naziv Evroazija.

Evropa ima površinu od oko 10.500.000 kilometara kvadratnih dok je broj stanovnika na kontinentu procenjen  na 738 miliona u 2016. godini. Najveća evropska zemlja po broju stanovnika i po površini je Rusija, a zemlja članica Evropske unije sa najvećim brojem stanovnika je Nemačka.

Međutim, Evropa je poznata i po svojim mikro državama, koje, bez obzira što su male, kao po pravilu predstavljaju primamljiva odredišta za turiste, pa u njih svake godine na hiljade i hiljade turista doputuju iz raznih krajeva Evrope i sveta. Ovo su 5 najmanjih država u Evropi.

#5 Malta

Republika Malta se sastoji od grupe ostrva koja se nalaze u Sredozemnom moru, u južnoj Evropi. Velika ostrva su Malta, Gozo i  Komino. Njihova ukupna površina iznosi 316 kvadratnih kilometara. Populacija Malte je u 2016. godini bila 439.947 stanovnika. Nacionalni jezik je malteški, a za zvaničnu komunikaciju se koristi i engleski jezik.

malta-najmanje-drzave-u-evropi

Glavni grad Malte je Valeta, najmanji glavni grad u svim zemljama Evropske unije. Malta je svoju nezavisnost dobila 1964. godine, a postala je republika 1974. godine. Pre svega zbog svog mediteranskog položaja, Malta je važna turistička odredinca Evrope.

#4 Lihtenštajn

Lihtenštajn je po svom uređenju kneževina. Nalazi se u centralnoj Evropi. Obuhvata područje u dolini reke Rajne u Alpima, okruženo teritorijom dveju većih zemalja: Švajcarskom i Austrijom. Površina Lihtenštajna isnosi svega 160 kilometara kvadratnih, a prema popisu iz 2016. godine u njemu živi 37.666 stanovnika.

https://www.economy.rs/putovanja/5-najmanjih-drzava-u-evropi-zemlje-male-ali-primamljive-za-turiste/

Glavni grad kneževine je Vaduz, a zvanični jezik je nemački. Lihtenštajn, kao jedna od alpskih zemalja, veoma je popularan među ljubiteljima skijanja i predstavlja idealnu destinaciju za zimske sportove.

#3 San Marino

San Marino je sve do 1968. godine predstavljao najmanju republiku na svetu, ali je te godine Nauru u Mikroneziji stekao nezavisnost i poneo titulu najmanje zemlje koja je po državnom uređenju republika.

Republika San Marino je mikro država i enklava u Italiji. Površina zemlje iznosi oko 61 kilometar kvadratni, a specifična je po brdovitom reljefu. Prema rezultatima popisa iz 2016. godine, San Marino ima 33.285 stanovnika. Njegov glavni grad se takođe zove San Marino. Zvanični jezik je italijanski.

san-marino-najmanje-drzave-u-evropi

Bez obzira što je tako mali, San Marino je jedna od najstarijih država na svetu, a danas je to jedna od najbogatijih svetskih zemalja i primamljiva turistička destinacija.

Zanimljiv je podatak da je San Marino jedina zemlja na svetu gde broj motornih vozilia prevazilazi broj stanovnika. U 2014. bilo je 1.263 vozila na 1.000 ljudi.

#2 Monako

Monako je autonomni grad-država, smešten na francuskoj rivijeri, sa zvaničnim imenom Kneževina Monako. Prostire se na površini od oko 2 kilometra kvadratna, što ga čini drugom najmanjom zemljom na svetu. Popis koji je izvršen 2016. godine pokazao je da Monako ima populaciju od 38.499 stanovnika. Zvanični jezik u kneževini  je francuski sa monegaškim, a u zvaničnoj upotrebi su i italijanski i oksitanski jezik.

monaco-najmanje-drzave-u-evropi

Svoju nezavisnost Monako je stekao 1886. godine, potpisivanjem Francusko – monegaškog ugovora kojim je proglašena nezavisnost kneževine. Po državnom uređenju Monako je ustavna monarhija. Taj status je stekao 1911. godine, kada je utvrđeno da će vladar Monaka biti suvereni princ. Sadašnji vladar kneževine je princ Albert II.

Monako je u svetu čuven po tome što ne oporezuje dohotke i ima relativno niske takse za preduzeća, zbog čega je dobio epitet zemlje sa najbogatijim ljudima. Monako je i popularna svetska turistička destinacija, a čuven je po svojim Kazinima. Takođe, Monako je domaćin Grand Pri-ja, jedne od najatraktivnijih trka formule 1.

#1 Vatikan

Za svakog turistu koji dođe u Rim, jedno od nezaobilaznih odredišta na njegovoj mapi za obilazak Rima je svakako i Vatikan. Vatikan je najmanja zemlja ne samo u Evropi, nego na čitavom svetu, kako po veličini (koja iznosi oko 0,44 kilometra kvadratna), tako i po broju stanovnika. Podaci iz 2015. godine procenjuju da Vatikan ima populaciju od oko 1.000 stanovnika.

vatikanski-muzeji-najmanja-drzava-evrope

Zemlja nema zvanično samoupravljanje već njome upravlja Sveta Stolica. Samouprava u Vatikanu je uspostavljena putem Lateranskog sporazuma koji je potpisan 11. februara 1929. godine između Svete Stolice i Italije. Zvanični jezik je Italijanski. Po uređenju, Vatikan je apsolutna izborna monarhija sa vladavinom kojom upravlja Papa.

Vatikanski muzeji i njihove riznice jedna su od najvećih atrakcija Rima, koju godišnje poseti više od milion turista.

2 Replies to “5 Najmanjih Država u Evropi: Zemlje Male, ali Primamljive za Turiste”

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *