Oduvek je u Srbiji postojala sumnja u kredibilitet svih privatnih vrsta školovanja, bez obzira da li je u pitanju fakultet ili srednjoškolsko obrazovanje. Često je razlog bilo kakve sumnje to što se privatno školstvo plaća i zbog toga svi smatraju da svi polaznici automatski prolaze školu bez imalo truda i zalaganja. Ovo je pre svega ozbiljna zabluda zbog kojeg je sektor privatnih škola neopravdano na lošem glasu.

Danas u Republici Srbiji postoji više od 50 različitih privatnih srednjih škola, počev od gimnazija, ekonomskih i medicinskih škola, škola za lepotu i negu, itd., Sve ove škole su akreditovane od strane Ministarstva prosvete i potpuno izjednačene sa državnim srednjim školama, odn. i za njih važe odredbe Zakona o srednjem obrazovanju i vaspitanju.

Svršeni osnovci mogu da konkurišu u bilo koju od ovih privatnih srednjih škola, jednako kao i za srednje škole unutar državnog sektora, sa napomenom da za pojedine privatne srednje škole nije potreban položen prijemni ispit.

Zašto je srednja privatna škola bolja od državne?

Jedna od najbitnijih stavki zašto neke od srednjih škola mogu biti bolje od državnih jeste i mogućnost da se ne polaže prijemni ispit. Tačnije, iako su svi učenici osnovnih škola dužni da polažu obavezne testove po završetku osnovnog obrazovanja, bez obzira na broj poena koji se osvoji na ovim testovima, zainteresovani učenik može da upiše privatnu srednju školu u skladu sa svojim željama. Dovoljno je da konkuriše za istu i nakon obavljenog razgovora sa predstavnicima škole, bude primljen na željeni smer.

Jedna od takvih škola jeste i privatna medicinska škola Beograd. Iako se za ovu školu ne polaže prijemni ispit, diploma koje se dobija po završetku školovanja je u potpunosti priznata kao i diploma svake druge državne srednje medicinske škole. Ova škola nudi različite obrazovne profile, u okviru kako redovnog tako i vanrednog školovanja, i svim zainteresovanim osnovcima pruža jednake mogućnosti za školovanje kao i svaka druga državna škola.

Manji broj učenika po odeljenju

Često se u državnim školama mogu videti odeljenja sa po 30 učenika, gde je poklanjanje pažnje pojedincu postalo pravi izazov. I pored činjenice da im se ponekad to baš i ne dopada, i sami đaci su postali svesni prednosti manjeg broja učenika u odeljenju. Ovakva odeljenja mnogo bolje funkcionišu kao kolektiv, a profesorima ostaje dovoljno vremena da se posveti pažnja svakom učeniku ponaosob i time bude siguran da je gradivo dovoljno kvalitetno savladano. Zato je jedna od bitnijih odlika privatnih škola mogućnost individualnog obrazovanja, odn. rad “jedan na jedan” kako bi učenik kojem je neophodna pomoć, što bolje savladao predmetno gradivo.

Neke druge prednosti privatnih škola

Sve privatne škole su osnovane i počele sa radom u poslednjih 15-tak godina, što ih praktično čini veoma mladim i modernim školama. Pored toga, sa svojim stavom o manjem broju učenika, može se primetiti i da su ove škole bolje opremljene, čistije, uvek sveže okrečene, na ulazu u školsko dvorište se nalazi kapija sa privatnim obezbeđenjem, a često se u sklopu škole nalazi i internat gde borave učenici iz drugih gradova, kao i menza u kojoj je zainteresovanim učenicima obezbeđen obrok. Ono što je posebno specifično za većinu privatnih srednjih škola jeste nastava na stranom jeziku i mogućnost nostrifikacije diplome u državama EU. To se uglavnom odnosi na srednje škole zdravstvene struke među kojima je i privatna medicinska škola Beograd.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *