putovanje

Osim auto-delova koji su potrebni da pokrenu vaša kola, morate se pobrinuti da imate i dodatnu opremu koja se koristi u specijalnim situacijama. Neke od ovih stvari svi znaju, ali lako je zaboraviti sugurnosni trougao, aparat za gašenje požara i slične alate koje ne koristimo svakodnevno.

Pročitajte listu obavezne i opcione dodatne opreme koju želite u svom prtljažniku.

Povrede na putu – prva pomoć za auto

Pri udesima i medicinskim problemima na putu uvek je dobro imati prvu pomoć za auto. Osim što je zdravorazumski obavezna, ona je i zakonski obavezan dodatak vašem prtljažniku. Saobraćaj ima i svoje opasne trenutke u kojima nam je drago što možemo pomoći sebi, putnicima i drugim učesnicima u saobraćaju. 

Prva pomoć za auto sazdrži:

 • Zavoje
 • Maramice
 • Sterilne gaze i komprese od gaze
 • Lepljive trake i flastere
 • Zakrivljene makaze
 • PVC kese i rukavice
 • izotermalni prekrivač
 • Zaštitno sredstvo za davanje veštačkog disanja 
 • Iglu sigurnicu

Ovaj paket prve pomići za auto je veličine B koji odgovara standardu propisanom zakonom. Uključuje nužni materijal za saniranje najčešćih povreda i izvođenje standardnih zahvata prve pomoći.

Pored medicinske prve pomoći, ukoliko vozite teretno ili vozilo za prevoz putnika, u vašem vozilu treba da se nalazi i aparat za gašenje požara koji sprečava potencijalne povrede pri izbijanju vatre. Iako nije zakonski obavezno, preporučujemo nošenje aparata za požar i u privatnim vozilima jer nisu veliki novčani izdatak, a mogu spasiti život u određenim situacijama.

Sigurnost na putu pri popravci i pregledu automobila

Nezgode na putu ne moraju uvek dovesti do medicinskih problema i požara. Nekada je dovoljno da se pokvari sijalica ili da dođe do problema sa gašenjem auta. U ovim slučajevima morate izaći iz kola i proveriti problem. 

Ovo je dodatna oprema koja vaš čini bezbednim pri stupanju na kolovoz:

 • Sigurnosni trougao – Postavlja se na put iza vozila u slučaju kvara kako bi obavestio ostale vozače
 • Svetloodbojni prsluk – Povećava všu vidljivost na putu dok ste izvan vozila

Kada neophodnom opremom signalizirali da ste na putu, tek onda možete posvetiti pažnju kvaru. Obratite pažnju da je ovo potrebno koristiti i ukoliko pružate prvu pomoć u kolima. 

U zavisnosti od problema, možete iskoristiti uže ili sajlu za vuču, rezervni točak ili sredstvo za popravku pneumatika koje odgovara vašem modelu automobila.

Neobavezna oprema koju je dobro imati

Ukoliko umete da sami prepoznate problem i izvršite popravku pomoći će vam odgovarajući alat. Pored šrafcigera, ključeva, čekića i ostalog standardnog alata, dobro je imati na raspolaganju i dizalicu, kablove za startovanje i rezervne delove. 

Od rezervnih delova je dobro imati sijalice, svećice, rezervni akumulator ili neki deo koji znate da često menjate na vašem automobilu. Dizalica je neophodna za promenu i popravku pneumatika, a može pomoći i prilikom curenja ulja ili kvaru na donjoj strani auta.

Imajte u vidu da stariji automobili zahtevaju više popravki i potencijalno veći broj opreme za iznenadne popravke. Kablovi za startovanje su posebno bitni za stare modele na niskim temperaturama.

Od manjih stvari može vam pomoći dleto za led, motorno ulje i par litara benzina u slučaju nestanka goriva bez pumpe u blizini.

Sezonksa oprema

U periodu od 1. novembra do 1. aprila i u prisutvu poledice, snega i leda, obavezno je nošenje zimske opreme. Ovo uključuje zimske gume i lance za sneg. Šare na gumama moraju biti najmanje 4mm duboke i prisutne na sva 4 pneumatika.

Lanci su obavezni na vangradskim putevima u zimskim uslovima i pričvršćuju se na barem 2 pogonska točka.

Obratite pažnju na svetla za maglu i duge farove. Dobro je imati zamenu za ove delove ukoliko idete na duge puteve u zimskim uslovima. Možda vam deluje kao da aparat za gašenje požara nije potreban u hladnijim danima, ali imajte na umu da je većina požara u kolima izazvana elektronikom. Ovakav požar može da se desi bez obzira na temperaturu, zato je dobro imati ga u bilo koje doba godine.

Manje bitna ali korisna oprema

Pored nezaobilazne opreme koju smo malopre naveli nije na odmet poneti i par stvari koje mogu da vam vožnju učine prijatnijom. Naočare za sunce za svetle letnje i sjajne zimske dane mogu biti iznenadjujuće korisne pri dugoj vožnji, a mapa može biti od ključnog značaja pri vožnji u manje poznatim predelima i u odsustvu interneta i dometa. Čak iako imate mapu ne želite ostati bez mobilnog uređaja ili laptopa, pa je korisno poneti i punjač za kola koji ima nastavak za vaš uređaj.

Sada kada imate sve što vam je potrebno možete se otisnuti na put. Želimo vam prijatnu i sigurnu vožnju.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *