Procedura upisa u auto škole i kasniji koraci su zaista vrlo jednostavni i taj sistem je već uigran. Sve što vi treba da uradite jeste da spremite određenu sumu novca, jer polaganje vožnje zahteva malo više sredstava, zatim da budete sigurni da to želite, a onda i da se dobro posvetite kako teorijskom, tako i praktičnom delu, koji vas očekuje. Za polaganje vožnje biće vam potrebno i malo slobodnog vremena. I to je sve.

Korak prvi – upis u auto školu

Auto školu birate na osnovu iskustva i reputacije koje ima određena auto škola. Ako već znate dobru auto školu, onda ste pola posla već završili. U auto školi će vas uputiti na sve sitnice koje se tiču polaganja vožnje, tako da nećete imati nedoumice i biće vam lako da ispratite sve korake. Za upis u auto školu biće vam potrebna samo lična karta. I naravno, kandidat mora da ima 16 godina kako bi mogao da se upiše u auto školu i da krene sa polaganjem vožnje.

Jedan od odlučujućih faktora pre upisa je, svakako, cena. Raspitajte se o ceni polaganja za A1 kategoriju, ali i za druga vozila u zavisnosti na kojima biste želeli da polažete vožnju.

Korak drugi – pohađanje teorijske nastave

Nakon toga spremite se na pohađanje teorijske nastave. Ukupno treba ići na 40 časova, na kojima ćete učiti osnove u vezi sa vožnjom, saobraćajem, saobraćajnim znacima i ostalo. Imajte u vidu da u toku dana možete da idete na nekoliko časova, kako biste smanjili ukupno broj dana i kako biste što pre završili sa polaganjem vožnje. Na časovima je jako bitno da pratite sve što vam govori predavač i da postavljate pitanja ukoliko vam se bilo šta učini nejasnim. Ovo je samo jedna priprema pred izlazak na kolovoz i ovo će vam vrlo značiti kako biste se snašli u saobraćaju.

Korak treći – polaganje teorijske nastave

Nakon časova sledi i polaganje testa. Ovde sve praktično zavisi od vas. Potrebno je da se dobro pripremite za polaganje testova, da učite, prođete kroz sve testove, knjige. Za polaganje vozačkog teorijskog ispita će vam biti potrebna lična karta. Testovi se polažu na računaru i odmah možete da očekujete rezultate. Ovaj položen ispit će vam važiti godinu dana.

Korak četvrti – lekarski prelged

Da biste započeli polaganje vožnje, morate pre toga da budete zdravstveno sposobni. To uverenje o zdravstvenoj sposobnosti izdaje nadležna zdravstvena ustanova. Imajte u vidu da se ovaj pregled naplaćuje. Otprilike će vas koštati oko 2000 dinara, ukoliko vam je potrebno uverenje za polaganje vozačkog ispita B kategorije. Takođe, imajte u vidu da vam neće biti omogućeno polaganje vožnje, odnosno vožnja generalno, ukoliko ne posedujete ovo uverenje.

Korak četvrti – časovi vožnje

Najzanimljiviji korak svakako jestu časovi vožnje. Tada se prvi put susrećete sa vožnjom u saobraćaju i prvi put imate priliku da primenite sve ono što ste naučili. Ukupno je 40 časova, a vežbaćete kako na poligonu, tako i u saobraćaju. Proći ćete što više puteva i tehnika.

Korak peti – obuka prva pomoć i polaganje

Da biste dobili vozačku dozvolu morate da položite i ispit iz prve pomoći. Prva pomoć sadrži ukupno osam časova. Nakon tih časova polažete kako praktični deo prve pomoći, tako i teorijski. Cena polaganja prve pomoći je oko 8000 dinara.

Korak šesti – polaganje praktičnog dela ispita vožnje

Konačno na red dolazi i samo polaganje vožnje. Pre nego što krenete treba da izaberete trasu kojom ćete ići. Pre nego što izađete na put, vozite na poligonu i prelazite sve ono što ste mnogo puta vežbali. Zatim, ulazite u saobraćaj i slušate da li će vas komisija nešto pitati ili tražiti od vas da negde skrenete ili ponovite neku radnju. Ukoliko sve dobro uradite, sa nekim sitnim greškama, onda smatrajte da ste položili.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *