Kada nam neko spomene aplikacije za navigaciju ili GPS na telefonu, obično mislimo na Google Mape. Ljudi ih najviše preporučuju i takođe dobijaju često najnovija ažuriranja. Google je na vrhu što se navigacije tiče posljednjih nekoliko godina. Kako god, nekima možda ne odgovaraju iz nekog razloga, tako da je dobro što smo u vremenu kada imamo izbora više nego ikada što se tiče navigacije na telefonu.

Android navigacija ima dosta, ali sve više se traži da rade bez interneta, tj. offline. Svaki telefon ima GPS koji nam je uvijek dostupan, ali ne i internet. Primjera radi, u inostranstvu ste i nemate internet, jedino rješenje vam je GPS. Ali treba vam internet za mape, i tu se pojavljuje koncept offline navigacije.

Navigaciju bez interneta ima gotovo svaka malo bolja Android aplikacija za navigaciju. Rješenje dolazi u jednostavnom preuzimanju mapa država u telefon tako da ih aplikacija može učitati i bez interneta.

Koja je onda najbolja navigacija za auto?

  1. Google Map

Google Mape se mogu smatrati da trenutno predstavljaju vrhunac koji aplikacije za navigaciju mogu dostići. Ima gomilu mogučnosti. Dobićete standardna uputstva kuda da skrenete. Imaju takođe uživo obavještenja o saobraćaju, informacije o tome kada dolaze vozovi ili busevi u zavisnosti gdje se nalazite i imaju informacije o svakoj firmi koja se tu nalazi. Predlažem da prvo pokušate sa Google Mapama, jer su najjednostavnije i kada njih naučite lakše će vam biti sa ostalima budući da je teško naći dobru zamjenu koja nudi sve što nude i Google Mape. Besplatna je aplikacija i možete čak skinuti mape da ih koristite dok nemate internet. Možete skinuti i Google Street View kako bi mogli još bliže i detaljnije vidjeti destinacije, firme pa čak i kuće. Da ne pominjem sinhronizaciju između uređaja na kojim koristite isti Google nalog. Takođe i integraciju sa ostalim Google servisima. Da biste preuzeli offline mape, povucite lijevu ivicu ekrana na desno da se pojave opcije, izaberite Offline opciju, zatim Plus da dodate novu. Traži se od vas da pozicionirate pogled na oblast koju želite da sašuvate. Uradite tako i pritisnite download.

  1. Maps.me

Maps.me je aplikacija otvorenog koda dostupna za Android i iOS, a koristi OpenStreetMap(OSM). Prednost ovih mapa je što su otvorenog tipa i svako može da ih uređuje. Na taj način se stvara veća baza lokacija i detaljnija mapa.

I ove mape imaju offline režim koji je malo bolje urađen u smislu jasnije definisan i bolje prezentovan korisniku. Isto veoma precizne mape, aplikacija je brza, ima sve gradove i države, detaljna je. Možda manje nudi od Google mapa, ali to je zato što Google mape imaju integraciju sa ostalim Google servisima.

  1. Here mape

HERE mape, imaju takođe lijepo urađen offline režim i detaljne mape. Nema šta mnogo da se piše o HERE mapama, osim da ima korisnih opcija i lijep interfejs. Dobile su dosta pažnje i mnogi je stavljaju na prvo mjesto, ali ja sam ipak imao bolje iskustvo sa Google Mapama, jer sam u inostranstvu isprobao aplikacije za navigaciju dok sam šetao gradom i najlakše mi je bilo koristiti Google Mape.

  1. Sygic

Sygic je veoma popularna aplikacija za navigaciju kojoj sve više raste popularnost i ima preko 50 miliona preuzimanja. Kao i druge na ovoj listi, mogu se skinuti offline mape, a koristi TomTom mape. Ima uobičajene mogučnosti kao navođenje da li skrenuti lijevo ili desno, glasovna uputstva ( gdje vam se kaže čak i ime ulice, tako da se možete koncentrisati na vožnju), alternativne rute, pa čak i maksimalnu dozvoljenu brzinu kojom se smije voziti. Možete otključati dodatne mogućnosti ako kupite aplikaciju za doživotnu upotrebu. Ta opcija je najskuplja, ali zato jednom kada izaberete tu opciju za kupovinu, više ne morate brinuti o plaćanju.

  1. iGO

iGO Android navigacija ne samo da omogučava, tradiconalni 2D prikaz mape, već podržava i 3D prikaz okruženja. Takođe, u željenu rutu, moguće je unijeti i srednju tačku, kao i pozvati POI (tačka interesovanja), ako je pozivanje datog broja omogućeno. iGO My way ima četiri različita tipa interfejsa: Brzi, kratki, ekonomični, i laki. Meni ima dosta velike tastere, što u velikoj mjeri olakšava korištenje u toku vožnje, a moguće je sačuvati i više zadatih ruta, koje se onda mogu koristiti i kasnije. Ako se kojim slučajem izgubite, postoji opcija hitnog GPS lociranja, koja sa velikom tačnošću određuje trenutnu lokaciju. iGO Android se automatski prebacuje na noćni režim rada kada uđete u tunel, a moguće je podesiti i način prikazivanja vozila na mapi. U zavisnosti od zemlje u kojoj koristite iGO Android navigaciju, potrebno je preuzeti određene mape, a to su TeleAtlas, TopMap ili Navteq. Postoji nekoliko verzija iGO aplikacije za navigaciju, a one se razlikuju po nekim karakteristikama. Najkompletnija među njima je svakako iGO Primo, jer pored detaljnih informacija koje pruža, dostupan je veliki broj skinova i tema, unos podataka za kamione (može se koristiti kao kamionska navigacija), kao i mnoge druge opcije, koje ističu ovaj softver.

Iako su navigacije za mobilne telefone sve popularnije, bez obzira na to i dalje se odlično prodaju GPS navigacijski uređaji za automobile. Svakako bih iskoristio priliku i napomenuo vas da ne kupujete preko eBay-a no name ili neke manje popularne kineske navigacije za 50 $ jer neće podržati ni jednu ozbiljniju navigaciju sa mapama.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *