Biljka od koje se dobija matcha prah raste na senovitim mestima. Proleće je njeno godišnje doba. Sam proces uzgoja ove biljke ima određene specifičnosti. Naime, grmovi se pokrivaju pre branja kako bi se sprečilo direktno izlaganje lišća sunčevim zracima. To se radi kako bi se usporio rast listova i kako bi zadržali tamniju nijansu zelene boje. Zatim se pristupa ručnom ubiranju lišća koji se određeni vremenski period izlažu suncu kako bi se delimično sasušili. Uporedo sa sušenjem, listovi i biljka se lagano uvijaju. I takvo novonastalo stanje se naziva tencha. Nakon što joj uklone žilice i stabljike, tencha se pretvara u prah, koji se zove matcha.

Prvo najpopularnije piće na svetu je svakako voda, dok je drugo čaj. Na godišnjem nivou se proizvede oko tri miliona tona čaja. Matcha čaj zauzima jako veliki udeo u ukupnoj svetskoj proizvodnji čaja. Popularnost matcha čaja posledica je njegovih poznatih lekovitih dejstava, te je opravdano jedan od najprodavanijih čajeva na svetu. U prilog tome govori i 8 pozitivnih svojstava matcha čaja:

  1. Ubrzava metabolizam – verovatno jedno od najpoznatijih dejstva matcha čaja, koje ujedno predstavlja i glavni razlog njegovog redovnog konzumiranja. Istraživanja su pokazala da matcha čaj ubrzava metabolizam i do 35%. Ova informacija je dobrodošla svima koji žele da ubrzaju metabolizam, da se reše viška kilograma i smršaju. Važno je napomenuti da bez promena načina ishrane ne mogu da vam pomognu ni radikalne hiruške metode.
  2. Jača imunitet – matcha prah sadrži brojne antioksidanse, polifenole i L-teanin koji zajedno doprinose jačanju odbrane imunog sistema i pomažu da se obezbedi zaštita organizma.
  3. Detoksikuje organizam – matcha čaj sadrži veliku koncentraciju hlorofila čije prisustvo pojačava efikasnost u procesu čišćenja tela. Hlorofil je sjajan „čistač “organizma, a tu ulogu obavlja pre svega putem čišćenja krvi. Pomaže i u održavanju prirodne baznosti organizma tj. alkalnosti krvi i tkiva. Dakle, „raskiseljuje“ telo. Hlorofil potpomaže i rad creva tj. čini da se vaša creva ne ulenje.
  4. Umirujuće dejstvo i poboljšanje koncentracije – umirujući efekat matcha čaj obezbeđuje pre svega kroz dejstvo L-teanina. Reč je o jedinstvenoj amino kiselini koja blagotvorno deluje na jačanje alfa talasa u mozgu. Pomenuti alfa talasi pospešuju relaksaciju, stvaraju osećaj mentalne jasnoće i svesnijeg stanja uma, kao što je to slučaj tokom praktikovanja joge. Kliničko istraživanje koje je sprovedeno sa teaninom dokazalo je njegovu ulogu kao neurotransmitera koji pospešuje mentalnu spremnost i obezbeđuje umirujući efekat na mozak. Upravo je to jedan od razloga zbog kog je matcha čaj vekovima unazad sastavni deo života budističkih monaha. Između ostalog, pozitivna dejstva matcha čaja im pomažu da održe duboku koncentraciju tokom sesije meditacija. Konzumiranje matcha čaja ima i antistres efekte zbog prisutnog teanina, koji utiče na smanjenje psihološkog i fiziološkog stresa.
  5. Dijabetes tipa 2 – brojna istraživanja su pokazala da matcha čaj snižava nivo šećera u krvi. To ne znači da leči dijabetes, već da doprinosi blagom sniženju šećera. Te je odličan za prevenciju. Matcha čaj se pokazao koristan za održavanje zdravog metabolizma kod pojedinaca sa dijabetesom. Takođe pomaže u redukovanju nivoa ukupnog holesterola i triglicerida.
  6. Moć antioksidanasa – matcha prah predstavlja izvor prirodnih antioksidanasa i polifenola. To je i glavni razlog zbog kog je matcha čaj značajno jači antioksidant u odnosu na zeleni čaj čija je antioksidativna moć dobro poznata. Uloga antioksidanasa sastoji se u neutralisanju slobodnih radikala i njihovog štetnog dejstva.
  7. Povećava energiju – matcha sadrži zdrav oblik kafeina koji se razlikuje od onog koji se nalazi u kafi. Ovaj jedinstveni vid kafeina poznat kao teofilin koji stimuliše funkcionalnost žlezda i održava optimalne hormonalne nivoe. Matcha čaj daje i pojačava energiju koja vam je potrebna da uspešno završite sve dnevne obaveze.
  8. Kulinarska upotreba – ne samo da deluje na poboljšanje zdravlja, matcha prah je postao široko popularan i kao jedan od glavnih sastojaka različitih jela. Matcha je danas dodatak ukusu brojnim desertima kao što su: torte, kolači, sladoledi, čokolade i drugi slatkiši. Upotrebite sopstvenu kreativnost i smislite recept na osnovu zdravih namirnica u kojima uživate i ne zaboravite da dodate matcha prah.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *