Ako je za potrebe rada vaše firme neophodno da iznajmljivanje viljuškara, evo šta morate znati: Osoba koja upravlja viljuškarom mora da poštuje bezbedosne procedure i pravila da ne bi došlo do nesreće ili povreda.

Viljuškarom može upravljati samo obučena osoba

Vozač viljuškar mora da biti obučen da upravlja i da ima odgovarajuću potvrdu o tome.

Radno odelo je obavezno

Vozač viljuškara je u obavezi da nosi zaštitnu kacigu, sigurnosne cipele i fluroscentnu garderobu. Da se ni desilo da se odelo zakači za nešto na viljuškaru, neophodno je da bude usko, uz telo. Takodje, vozač ne sme upravljati sa mokrim/masnim rukama.

Procedura pre upotrebe viljuškara

Vozač pre nego što započne vožnju mora da obavi kontrolu viljuškara- kočnice, kontrolne uredjaje, uredjaj za upravljanje, točkove, svetlosne i zvučne uredjaje, jarbol. Ukoliko se desi da postoji neki kvar ili oštećenje vozač je dužan da to prijavi. Takodje, sve dok ne bude ispravno vozilo ne sme da se vozi.

Procedura pre paljenja viljuškara

Vozač, pre svega, mora biti celim telom u kabini, mora vezati  sigurnosni pojas, namestiti ogledala, svoje sedište i uredjaj za upravljanje.

Obazrivost

Vozač je u obavezi da se pridržava pravila na radnom mestu, obrati pažnju na okolinu i poštuje oznake. Viljušar se vozi samo po obeleženim putanjama a brzina mora biti u skladu sa uslovima podloge i okruženja. Posebno treba da vodi računa na rampama, u blizini ivica, pri ulasku i izlasku iz objekta zbog tovara koji nosi i veličine samog viljuškara.

Sigurna brzina

Pored poštovanja propisane brzine, prilikom skretanja ili okretanja vozač mora da smanji brzinu, a po potrebi i da prvo zaustavi viljuškar, okrene ga i nastavi vožnju. Vožnja sigurnom brzinom omogućava da ne dodje do prevrtanja viljuškara i povreda.

Otklanjanje  opasnosti

Vozač je u obavezi i da skloni prepreke koje mogu izazvati gubitak kontrole nad viljuškarom, prevrtanja i povrede. U blizini pešaka, pri ulasku i izlasku iz objekta, pri skretanju iza ugla vozač mora da koristi zvučni uredjaj i upozori prisutne na svoje prisustvo.  Takodje, podrazumeva se da vozač viljuškara treba da drži odstojanje od ostalih vozila kao i da obezbediti da uvek ima prostora da se zaustavi bezbedno i sigurno.

Viljuškarom se prevozi samo tovar

Nije dozvoljeno da se viljuškarom prevoze osobe, već samo tovar koji je postavljen u skladu sa bezbedonosnim procedurama. Tovar mora biti dozvoljene težine i stabilan tj. postavljen na obe viljuške. Ako je potrebno zbog sigurnosti tovar se može još učvrstiti i konapom ili užetom.

Punjenje goriva

Gorivo se u viljuškare sipa isključivo na specijalno odredjenim mestima. Pravila koja važe za sipanje goriva za sva vozila važe i za viljuškare- vozilo treba isključiti pre nego što se sipa gorivo i otvoreni plamen nije dozvoljen. Prostorija u kojoj se toči gorivo mora imati odličnu ventilaciju.

Procedura posle upotrebe viljuškara

Viljuškar se nikada ne ostavlja upaljen bez nadzora. Nakon upotrebe viljuškar se parkira na parking koji je za to namenjen. Pre nego što vozač napusti vozilo mora da proveri da li su viljuške spuštene skroz na pod, da podigne ručnu kočnicu, a zatim isključi i izvadi ključeve.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *