Svako novo putovanje u Grčku je nova avantura i novi povod za uživanje. Oni koji su samo jednom bili u Grčkoj i koji su bili na pravim mestima, vrlo je verovatno da žude da joj se ponovo vrate.

A mnogo je pravih mesta u Grčkoj, koja se čine kao idealna za odmor, uživanje, avanturu, hedonizam, provod i aktivan odmor. Ako još uvek niste bili, a imate želju da vidite sve lepe strane Grčke, onda definitivno savetujemo da posetite Kefaloniju. Kefalonija je ostrvo koje je idealno ako idete na more sa društvom, sa porodicom, prijateljima, ako idete u paru, na medeni mesec ili samo na uživanje. Kefalonija je idealna destinacija i ukoliko imate decu. Zbog toga je Kefalonija tako posebna, jer definitivno odgovara svima. Međutim, to nije jedina njena prednost. Mnogo je pozitivnih stvari u vezi sa ovim ostrvom, a mi vam prenosimo one najzanimljivije i najinteresantnije, zbog kojih ćete poželeti da Kefalonija 2019. godine bude vaš izbor.

Kefalonija – ostrvo netaknute prirode

Osnovne informacije o ostrvu

Pre nego što krenemo da predočavamo sve te zanimljive stvari koje nudi Kefalonija, treba da znate osnovne. Dakle, Kefalonija pripada grupi Jonskih ostrva, ukupne površine 904 km2 . Kefaloniju krasi duga i razuđena obala, s obzirom da postoji zaliv koji je deli na dva dela. Treba da znate i da je ovo ostrvo pretežno brdovito. Duga topla prijatna leta su karakteristika ostrva, a zime su pretežno kišovite. Prema poslednjim podacima na Kefaloniji danas živi oko 40.000 ljudi, a posebno je zanimljiv podatak da ih je do 20. veka bilo svega 10.000, a tek kasnije je taj broj krenuo da se povećava.

Priroda na Kefaloniji

Kada idemo na tako neka posebna mesta, normalno da nas zanima i kakva je priroda. Što je nešto prirodnije i što ima manje hotelskih kompleksa, barova na plaži i što je jednostavnije, to nas i više privlači, jer je danas jako teško pronaći ono što je zaista istinski prirodno netaknuto. A Kefalonija može i te kako da se pohvali netaknutom prirodom, posebno zbog činjenice da je turizam ovde star tek nekih dvadeset godina, te i nije bilo vremena za preuređivanjem i uništavanjem od strane turista, kao što se to na žalost, desilo nekim mestima. Planinski deo ostrva se nalazi na zapadu i tu su obale prilično strme i idealne za prave avanturiste, jer do mora vode strmi putevi. Sa druge strane, za sve one koji prilično vode mirniji život, za njih je istočniji deo ostrva, jer su tu plaže i te kako prilagođene svima. Spomenućemo samo kratko i Crnu šumu, o kojoj ćemo kasnije govoriti više, ali imajte u vidu da ćete ovde videti neverovatne borove, kao i divlje životinje. Zatim, Kefaloniju čine i druge čarobne plaže, o kojima ćemo takođe govoriti, ali i uvale, pećine i zelene šume, pored svih tih planinskih predela. Kao što smo i obećali – za svakoga po nešto.

Turistička mesta na Kefaloniji

Bilo gde da se smestite na Kefaloniji nećete pogrešiti. Potrebno je naravno malo pre da istražite šta vama odgovara i da izaberete mestu u skladu sa vašim potrebama, željama i mogućnostima. Dobro bi bilo da vidite i šta vam mi predlažemo:

GLAVNI GRAD – ARGOSTOLI

Glavni grad Kefalonije je ujedno i najveći grad na ostrvu. Mnogi turisti koji su obišli skoro celu Kefaloniju tvrde da je veoma uzbudljiv u svakom smislu, jer je grad koji je veoma otvoren i koji nudi zagarantovan provod različitim turistima. Ono što se vezuje za ovaj grad jeste luksuz. Dakle, u gradu se nalaze luksuzni apartmani i vile, kao i luksuzne plaže. Ipak, postoje i one plaže koje nisu „osvojene“ i „pripitomljene“, već vi sami možete da ih osvojite na neki način i da uživate u miru i tišini određenih uvala i plaža, koje su u najurbanijem gradu, a opet izolovane. Savetujemo da posetite i Arheloški muzej, kao i muzej Foklora.

SKALA – MIRNO MESTO KEFALONIJE

Ako planirate da posetite Kefaloniju sa decom i porodicom onda preporučujemo Skalu. Mirno mesto, duga peščana plaža, savršena voda, uredno i skockano. Idealno za pravi odmor, sa svim stvarima i prodavnicama koje su vam potrebne. Dobra je vest da ukoliko odsedate u ovom mestu da vam neće biti potreban auto, jer je sve blizu.

FISKARDO – SELO KONTRASTA

Ovo mondensko selo se trudi da zadrži duh prošlih vremena, međutim, pored svih retro simbola, prisutni su i mnogi moderni simboli, te zaista može da se nazove i selo kontrasta. Drveni čamci uz luku će u vama izazvati neku setu, ali će vam zato najluskuznije jahte vratite u 21. vek, a čak ćete pomisliti i da ste otišli i nekoliko godina u budućnost. Fiskardo je zapravo ribarsko selo sa popločenim ulicama, kućama sa lijanderima i saksijama sa šarenim cvećem na terasicama i prozorima. Ovo mesto obožavaju holivudske zvezde i umetnici.

Najlepše plaže na Kefaloniji

Na kefaloniji su najčistije plaže, kao i vode na svetu i za to ima i potvrdu, što je za vas samo još jedan razlog više da se što pre odlučite koje ostrvo ove godine posećujete. Plaže su veoma uređene i sve što vam je potrebno imate na plažama. Naravno postoje i one plaže, koje su „divlje“ i u kojima ćete uživati na druge načine, stapajući se potpuno sa prirodom.

Najlepša plaža – MYROTS

Myrots plažu mnogi nazivaju čak i najlepšom plažom u čitavoj Evropi. Nalazi se u blizini glavnog grada i zaista je nestvarna, jer je okružena brojnim brdima, a do samog mora vode strmi putevi od belog peska i kamenčića. Kao što smo rekli i na početku, turizam je relativno nova pojava na ovom ostrvu, te i ova plaža nije toliko popularizovana i nema premnogo turista, što znači da ćete samo moći da uživate u svim tim predivnim lepotama. Veliki talasi i nagle dubine su ono što je takođe čini posebno, ali i opasnom, ukoliko niste savršen plivač.

Ostale plaže koje treba da posetite:

Antisamos – more smaragdne boje, borova šuma, i sitan pesak. Šta više za poželeti za jedan pravi rajski odmor? Ova plaža zaista izgleda kao deo raja.

Skala – o ovom mestu smo već pričali i napomenuli smo da se upravo ovde nalazi najduža plaža. Zlatna boja peska i kamenčića i plava voda – savršenstvo prirode.

Alaties – za sve avanturiste evo jedne divlje plaže. Beli kamenčići i veće kamenje, stene i strmi putići – prava avantura i pravi odmor za ljubitelje malo ekstremnijih varijanti.

Xi – plaža za porodice sa decom, kao i za one malo starije. Voda je neverovatno čista, a posebno će biti interesatno onima koji dođu da probaju i glinu koja se nalzi u pesku i za koju se veruje, a mnogi su i dokazali da pozitivino utiče na kožu. Upravo zbog svega toga na plaži postoje i wellness centri, a često se održavaju i predavanja.

Korisni saveti

Uvek je najkorisnije čuti šta imaju da kažu svi oni turisti koji su bili na Kefaloniji, kao i šta kažu zaposleni u turističkim agencijama koji imaju najviše iskustva sa aranžmanima na Kefaloniji. U saradnji sa turističkom agencijom Ponte Travel donosimo vam korisne savete koji će vam pomoći ako se odlučite za letovanje na ovom grčkom ostrvu:

– u julu i avgustu je najveća gužva, dok u septembru vreme može da bude promenljivo, odnosno da često pada kiša

– do Kefalonije se može ići avionom, trajektom, busom, kolima, pa čak i vozom

– najbolje mesto gde treba da se pozicionirate je Skala

– patike su obavezne ukoliko planirate da posećujete pećine i da se penjete

– uvek imajte i keš kod sebe, jer ne primaju svuda kartice

– obavezno probati kozje i ovčije sireve, koji su,upozoravamo, veoma intenzivnog i jakog ukusa

– baklave i kolače nemojte da propustite 

– ostrvo može da se obiđe i lokalnim autobusom

– putevi su uski i, kako kažu posetioci, naporni za vožnju, ali su u dobrom stanju

– cene su slične kao i u ostalim letovalištima

– nema gužve, tako da možete da izaberete bilo koje mesto na ostrvu

Još jedna zanimljivost o Kefaloniji:

– Veoma popularan i prelep film Mandolina kapetana Koreila sniman je u Kefaloniji. Glavne uloge igraju Penelope Kruuz i Nikolas Kejdž.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *