auto skola

Verovatno ste čuli da se sada teže nego ranije polaže vozački ispit za B kategoriju, da su i teorijski i praktični časovi temeljni i obimni, i da tokom procesa obuke vozača moraju da se ispoštuju sva pravila koja su uređena zakonom.

Pa čak mnogi tvrde da bez obnove gradiva, ni dugogodišnji vozači ne bi uspeli da polože današnji vozački ispit, i to je u velikoj meri tačno.

Prostora za „kreativno“ izbegavanje pravila jednostavno nema, i koliko god mnogima zvučalo čudno, to je ono što je za buduće vozače zaista dobro.

Šta Vam je (preko) potrebno za dobijanje dozvole za B kategoriju?

1. Rešenost da završite obuku,

2. Svest o potrebi planiranje vremena koje ćete nemonovno morati da odvojite za časove

3. I naravno strpljenje, čak i ako se dogodi da na ispitu (teorijskom ili praktičnom) ne prođete odmah ili vas papirologija obeshrabri.

Kada ste s tim raščistili sledi izbor auto škole i možda ono najvažnije izbor instruktora vožnje.

Dobro je da imate lične preporuke, ali i svest o tome da to što je vašem prijatelju ili prijateljici neki instruktor bio odličan, neće nužno biti i vama.

Svakako potražite više od jednog mišljenja, ali dok ne dođemo do izbora instruktora…

Šta podrazumeva B kategorija?

To su vozila čija masa ne prelazi 3,5 tone i koja nemaju više od 8 mesta za sedenje, pri čemu se ovde ne računa mesto vozača.

Šta podrazumeva obuka vozača za dobijanje dozvole za B kategoriju?

Da biste se upisali na OBUKU za dobijanje dozvole B kategorije potrebno je da ispunite sledeće USLOVE:

  • da imate punih 16 godina na početku obuke,
  • da imate važeću ličnu kartu,
  • da posedujete važeće lekarsko uverenje za vozača B kategorije; *ovde je važno da znate da kada dobijete lekarsko uverenje obuku možete da otpočnete već na dan izdavanja, a najkasnije godinu dana nakon toga. Za POLAGANJE vozačkog ispita i dobijanje vozačke dozvole lekarsko uverenje ne može starije od 6 meseci. Ako u roku od pola godine od izdavanja uverenja ne završite obuku i ne izvadite vozačku dozvolu, trebaće vam novo lekarsko uverenja (pa čak i kada je uzrok kašnjenja nepostojanje termina za polaganje i slične situacije na koje, realno, ne možete da utičete)

Obuka za B kategoriju sastoji se od teorijske i praktične obuke.

Teorijska obuka za B kategoriju

Teorijska obuka B kategorije traje 40 časova.

Obavezna je, što je nekako logično, ali ljudima često bude neverovatno kada shvate da to znači da moraju biti prisutni na svim časovima teorijske nastave, i da tu nema ustupaka.

Ova obuka se obavlja u prostorijama auto škole.

U toku jednog dana možete imati najviše tri časa, što znači da obuku u najboljem slučaju možete da završite za 14 do 20 dana.

U prostorijama auto škole, gde ste pratili nastavu, polažete i teorijski ispit, nakon odslušanih svih časova.

Da biste prošli teorijski deo, tj. da biste položili teorijski test, potrebno je zaista dobro poznavanje teorije i nema prostora za mnogo grešaka.

Zato je i važno da budete prisutni na svim časovima teoretske obuke (a ne samo zato što morate po zakonu), da pažljivo pratite predavanja i onda ni test neće biti toliko težak.

Praktična obuka za B kategoriju

Da biste se prijavili za praktični deo obuke, morate imati uverenje o završenom teoretskom delu obuke, kao i položen ispit iz prve pomoći.

Praktični deo obuke traje takođe 40 časova, s tim što dnevno možete imati samo dva časa vožnje.

O terminima se dogovarate direktno sa instruktorima, u zavisnosti od slobodnih termina za te časove i slobodnog vremena kojim raspolažete.

Kandidat ima pravo da vozi 20 umesto 40 časova tokom praktične obuke ako ima položenu „A“ ili „AM“ kategoriju ili ima potvrdu o poznavanju saobraćajnih propisa.

Najkraći rok u kome je moguće završiti kompletnu obuku je dva meseca.

Vozački ispit može polagati samo osoba koja je napunila 17 godina.

Taj praktični deo obuhvata poligonske vežbe (koje ste prethodno uvežbavali sa instruktorom), a nakon tog dela koji je isti za sve, sledi vožnja u saobraćaju.

Postoji 15 maršuta/kombinacija koje kandidat izvlači.

Ocenjivanje vožnje rade dva ispitivača, od kojih je jedan policijski službenik, a drugi instruktor iz auto škole koji ima licencu za ocenu vozača.

Položili ste vozački ispit tek kada su oba ispitivača saglasna oko toga.

Kada se polože ispiti u celosti, dobija se probna dozvola B kategorije, koja traje dve godine i podrazumeva određena ograničenja prilikom upravljanja vozilom.

Vozači dobijaju pravu vozačku dozvolu B kategorije, bez naknadnog polaganja, nakon isteka probne dozvole.

Probna dozvola podrazumeva ograničenja u saobraćaju za novog vozača, koja određuju maksimalnu brzinu, preiod dana u kome može da se upravlja vozilom, nadzor iskusnih vozača, obeležavanje vozila, kao i upotreba telefona tokom vožnje.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.