Za decu nema veće radosti od igranja po snegu i sankanja. Neke od najlepših uspomena iz detinjstva su nam vezane upravo za dane kada smo bili na zimskom raspustu i uživali u svim blagodetima hladnog vremena. Satima smo bili napolju, grudvali se, pravili anđele u snegu ili sneška, ili smo tražili najbolje brdo za sankanje. 

Starije generacije se čak sećaju sankanja na plastičnim džakovima u koje je stavljena slama. Kada bismo ušli u kuću majke bi nas dočekale sa toplim čajem i mirisnim krofnama da se okrepimo posle napornog dana. Kažu da su to takozvane „core memories“ – ono čega se sećamo kroz maglu, a osećamo ga u stomaku. Zbog toga svako od nas želi svojoj deci da priušti takvo iskustvo. Za to nam ne treba mnogo, dobre dečije zimske jakne, čizme koje ne propuštaju vodu i malo vremena.

Prilikom kupovine dečije zimske jakne koja je prikladna za uživanciju na snegu trebalo bi da obratite pažnju na neke stvari kako biste bili sigurni da će Vaše dete biti lepo ušuškano dok se igra.

Dečije zimske jakne ne smeju da propuštaju vodu

Prvo pravilo za kupovinu dobre dečije zimske jakne jeste da ona nikako ne sme da propušta vodu. Mnoge jakne deluju kao da su napravljene od vodonepropusnih materijala, ali u praksi se pokazalo da nije tako. Zbog toga bi trebalo da izdvojite nešto više novca i uložite u dobru jaknu za koju ste sigurni da će dete u njoj biti suvo nakon igranja i valjanja po snegu. 

Osim toga, u poslednje vreme su popularne dečije zimske jakne od „ćebastih“ materijala. Iako su jako lepe i tople, ove jakne ne garantuju da će dete ostati suvo tokom igranja u snegu. 

Moraju da budu dobro postavljene

Osim što ne smeju da propuštaju vodu, dečije zimske jakne moraju da budu dobro postavljene. Najbolje su one koje su iznutra opšivene nekom vunom koja će grejati dete. Mnoge jakne nemaju ovu postavu po celoj površini, već samo u gornjem delu leđa i rukavima što ne garantuje da će detetu sve vreme biti toplo. 

Zbog toga birajte one čija je cela površina dobro postavljena materijalom koji će grejati dete. 

Obratite pažnju na rukave

Još jedna karakteristika dobre dečije zimske jakne je lastih u unutrašnjosti rukava. On treba da spreči sneg da dospe u rukav jakne i iskvasi garderobu. Ovaj lastih je uglavnom povučen i ne smeta komotnom nošenju rukavica.

Kapuljača je obavezna

Sve dobre dečije zimske jakne imaju toplu kapuljaču. Dakle, ne kupujte one kod kojih se kapuljače mogu zavući u kragnu, jer je to siguran znak da nisu tople. Osim toga, kapuljača na jakni bi trebalo da može da se zategne i tako zaštiti lice i vrat mališana od jakog vetra. 

Jakna treba da bude malo veća

Kada se kupuju dečije zimske jakne ne treba uzimati onu koja je „pasent“ detetu, već malo veću. Imajte na umu da dete treba slobodno da se kreće, da mu bude udobno dok se igra, a to sigurno neće moći u uskoj jakni ispod koje nosi još tri sloja džempera i majci.

Na kraju, kada ste odabrali odgovarajuće jakne, ostaje Vam samo da kupite dobre ski pantalone i kvalitetne čizme i da provedete kvalitetno vreme sa svojim mališanima na snegu. Sigurno će i njima ovo, kao i našoj generaciji, biti najlepše uspomene iz detinjstva.Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *