Kao pre svega edukativni sadržaj, dečije igračke utiču i na motorni, intelektualni, kognitivni i kreativni razvoj deteta.

Dečije igračke nekad i sad

Danas su brojne igračke namenjene svim uzrastima i populacijama. U isto vreme dostupne su i bogatima i siromašnima. Istorijski spisi kažu da dečije igračke datiraju još u trećem veku p.n.e. Naravno, tada su se pravile od materijala koji je nadjen u prirodi, poput kamena, štapa ili gline. Danas je tu mnoštvo materijala i oblika, velika funkcionalnost, kao i bezbroj tema i kreacija koje svakodnevno igranje deci i odraslima čine lepšim i zanimljivijim.

Osnovni zadatak dečijih igračaka

Svrha dečijih igračaka je pre svega razvoj ličnosti i razvijanja sposobnosti funkcionisanja u svakodnevnom životu, kao i upoznavanje sopstvenih mogućnosti. Dete može da se igra samostalno ili u društvu te je i njihov cilj razvoj socijalnih veština i razmena emocija sa drugom decom. Funkcionalnost igračaka je velika, od onih koje bude maštu, uvode decu u različite uloge, preko edukativnih do onih koje vežbaju spretnost, strpljenje,takmičarski duh. Mnoge dečije igračke su podsticajne u razmišljanju, vežbanju taktike, konstruktivnom i kreativnom realizovanju dečijih zamisli.

Teško je napraviti jasnu podelu dečijih igračaka, ali ih uglavnom razlikujemo po uzrastu dece, funkciji koju imaju u dečijoj igri (ciljevisadržaj…), materijalu od kojeg su napravljene (drvene, plastične, kartonske…), mestu na kome se koriste(kuća ili dvorište), nameni (za razvoj motorike, edukativne, konstruktivne…) obliku i veličini. Ipak sve one mogu da se jednostavno podele na one koje su namenjene za igranje u dvorištu i one koje su idlične za kućnu atmosferu.

Dečije igračke za dvorište

I po snegu i po kiši, kao i lepom vremenu postoje brojne igračke za dvorište. Bez kliska ili sanki ne može se zamisliti snežna idila, a za šljapkanje po blatnjavim baricama i gumene čizme mogu biti igračka. Najviše je ipak onih za lepo vreme. Kad se jednom savlada preskakanje vijače, vožnja trotineta, skejta, rolera ili bicikla, deca će pored uvežbane motorike zauvek imati naučene ove veštine. Zvuči neobično, ali savladaće uspešno i bezbedno padanje.

Ima i onih mirnijih dečijih igračaka za dvorište, kao što su satori i kućice za dvorište, ljuljaške, tobogani i klackalice.

Za mališane željne dodatne akcije, predlažemo i vozila na akumulator, kao i vozila na pedale, dok autići i motori na daljinsko upravljenje podjednako mogu da se koriste u dvorištu i kod kuće.

Dečije igračke za kuću

Najveći broj dečijih igračaka namenjen je za male prostore, poneki ugao sobe ukoliko dete nema svoju sobu. Bez obzira da li su u pitanju dečak ili devojčica, svi treba da se upoznaju sa svim onim igračkama koje im se dopadaju. Bilo da je obična ili drvena kuhinja, ova igračka može satima da zabavi decu bez obzira da li se igraju sama ili u grupi. Takvi setovi, koji deci predstavljaju određena zanimanja, kao što su doktorski set, veterinarski set, kuhinjski set, setovi za laboratoriju, za fiziku,aparti za domaćinstvo uvek su zanimljivi mališanima jer oponašaju nas starije a dozvoljavaju im kreativnost, razvoj mašte, igranje uloga. Zato su i lutke od najranijeg detinjstva igračke koje zaokupljaju najmlađe. U onim porodicama koje imaju decu različitih polova i devojčice mogu da uživaju u igranju sa alatskim setovima.

Svi zajedno uživaju u muzičkim, kao i edukativnim i drvenim igračkama.

Drvene igračke spadaju među najkvalitetnije igračke, obojene netoksičnim bojama, uz ogroman izbor. Od njih su napravljene i društvene igre, poput puzzle, domina, čoveče ne ljuti se, šaha. Muzički instrumenti, kreativni i didaktički setovi, table za pisanje, drvena vozila, štale, kućice, kuhinje, edukativni setovi su najlepši od ovog materijala koji parira svim ostalim ne samo po kvalitetu već i ceni.

Društvene igre, zabava za celu porodicu

Mnogo ih je, deca ih obožavaju a starijima vreme sa mališanima brže prođe u porodičnoj atmosferi gde uz puno smeha, pomalo ljutnje, suzbijanju nervoze i vežbanje takmičarskog duha svima bude zanimljivo. Mogu da igraju i bake i deke, svako da da svoj doprinos, te ukoliko ređate obične ili 3D puzzle, one od više hiljada delova, društvene igre nude zagarantovanu zabavu. Društvene igre zahtevaju minimum dva igrača, a na tržištu su prisutni brojni brendovi koji nude igru logike, brzine i traže veštinu igrača.

Kostimi za maskenbal za maštovitu decu

Tv stanice su se pobrinule da najpoznatiji crtani filmovi svakodnevno budu dostupni deci te otuda i ljubav prema mnogim junacima i želja za oponašanjem istih. Bajke koje deci čitamo izazivaju kod njih želju za maskiranjem, pa su i kostimi za devojčice i kostimi za dečake jako popularni, bilo da je neka priredba u školici, proslava rođendana, odlazak na rekreativnu nastavnu ili novogodišnji maskenbal u pitanju, kostimi su obavezan segment odrastanja mališana.

Kreativni setovi za dečake i devojčice i konstruktivne igračke

Od najranijeg detinjstva deci su poznate voštane i drvene bojice, flomasteri i krede, baš kao i plastelin i mase za modelovanje. Vešte ručice zahvaljujući brojnim modlicama spremne su za kreacije bez ograničenja. Zadatak roditelja je da se uz pomoć kreativnih igračaka prepusti mašti i zajedno sa decom napravi brojne figurice, crteže, umetnička dela.

Konstruktivne igračke bez kojih se ne može zamisliti odrastanje

Za njih je potrebna veština i upornost, želja da se nešto napravi i sastavi, neretko uz pomoć alata. Nema kuće sa malom decom bez kockica, bilo da su one mekane za bebe ili ozbiljnije za straije mališane. Sama ponuda konstruktivnih igračaka je velika jer njima se može napraviti brod, kuća, dvorište, drvo, građevinska mašina. Bilo da su od gume, plastike ili tkanine, na tržištu je dostupan veliki izbor ovih igračaka.

U svakom domu ima na desetine dečijih igračaka. Nekima fale delovi, neke nam smetaju, neke redovno preskačemo po kući, neretko i usisamo, ali ono što treba da nam bude drago da nam se deca što više igraju jer pored haosa koje prave igračke imaju mnogo veći značaj za svako dete.

Lekovite su, edukativne, a pre svega dostupne i online i u mnogobrojnim radnjama. Na starijima je samo pedagoški da ih biraju i da se bave svojom decom, da ne budu kratkoročno zanimljive već da deci drže pažnju i da požele da se što duže njima i igraju.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *