Tek odnedavno ste u drugom stanju i počeli ste da pratite svoju trudnoću. Ali, ne snalazite se baš najbolje sa računanjem nedelja trudnoće. Drugarica vam je izračunala jedno, na pregledu su vam rekli drugo, a vi mislite da mora biti nešto sasvim treće. 

Pogledajte kako su nedelje raspoređene po trimestrima trudnoće, a zatim pročitajte odgovore na najčešće postavljana pitanja na ovu temu. Posle toga bi trebalo da vam sve bude jasnije. Morate pažljivo pratiti vaš kalendar trudnoće.

Tri trimestra trudnoće

Početak prve nedelje trudnoće, odnosno prvog trimestra je prvi dan poslednje menstruacije. Svaki trimestar, kao što mu naziv sam i kaže traje 3 meseca, odnosno nešto malo više od 12 nedelja. 

I trimestar  

  1. mesec – traje od 1. do 4. nedelje
  2. mesec – traje od 5. do 8. nedelje
  3. mesec – traje od 9. do 13. nedelje

II trimestar

  1. mesec – traje od 14. do 17. nedelje
  2. mesec – traje od 18. do 22. nedelje
  3. mesec – traje od 23. do 27. nedelje

III trimestar

  1. mesec – traje od 28. do 31. nedelje
  2. mesec – traje od 32. do 35. nedelje
  3. mesec – traje od 36. do 40. nedelje

U kom sam mesecu trudnoće?

Kako biste se lakše orjentisali koristite pregled koji smo vam dali u gornjem delu teksta. 

Recimo, vi ste prvi mesec trudnoće sve dok ne navršite 4. nedelju. Treći mesec ste sve do kraja 13. nedelje itd.

Zašto tokom trudnoće mesec traje duže od 4 nedelje?

Zapravo kada je godina prosta i februar ima 28 dana, to je jedini mesec u godini koji ima tačno 4 nedelje. Svi ostali meseci imaju 30 ili 31 dan. 

Prosečan mesec u godini traje 4 nedelje i 3 dana (4,3), pa se zbog toga tokom trudnoće nedelje i meseci ne poklapaju potpuno. Zbog toga pri računanju trudnoće neki meseci traju četiri, a neki pet nedelja.

Da li trudnoća traje devet ili deset meseci?

Četrdeset nedelja je malo više od devet meseci. Na primer, ako je prvi dan vaše poslednje menstruacije bio 1. maj, termin za porođaj vam je 8. februar. Znači da trudnoća traje devet meseci i nedelju dana. Može se desiti da traje i duže, u slučaju da prekoračite termin.

Koliko traje svaki trimestar?

Iako čvrsta definicija ne postoji, okvirno trimestar traje oko tri meseca. Najčešće se za kraj prvog trimestra uzima kraj 13. nedelje, drugi se završava sa punih 27. nedelja, a treći kada se navrši 40. nedelja trudnoće.

Zašto se trudnoća računa od poslednje menstruacije?

Mnoge žene ne znaju tačan dan kada su ovulirale niti kada su imale odnos koji je doveo do oplodnje. Prvi dan poslednje menstruacije je zbog toga jedini pouzdan podatak od koga doktori kreću kada računaju nedelje trudnoće i termin porođaja. Menstruacija najčešće počinje dve nedelje pre ovulacije.

Čak i ako znate tačan dan seksualnog odnosa koji je rezultirao trudnoćom, ne mora da znači da je to dan kada je do začeća i došlo. Naime, spermatozoidi mogu preživeti u materici i duže od 5 dana “čekajući” da jajna ćelija bude oslobođena kako bi došlo do oplodnje.

Kako se računa moj termin porođaja?

Kao termin vašeg porođaja uzima se dan koji dolazi 280 dana (40 nedelja) posle prvog dana vaše poslednje menstruacije. Ipak, imajte na u mu da je to približna računica. Samo 5% beba se rađa baš na sam dan termina.

Uzimajući ovakvu orjentaciju, pretpostavlja se da će se vaša beba roditi u periodu dve nedelje pre ili dve nedelje posle termina porođaja. Vaša beba je potpuno spremna i zrela za rođenje u periodu između 39. i 41. nedelje trudnoće.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *