urologija

Kod muškaraca, urološki problemi često uključuju probleme sa prostatom kao što su bakterijska upala, benigno uvećanje i karcinom prostate. Svake godine se u Srbiji otkrije oko 1250 novih slučajeva raka prostate, što ga čini drugim najčešćim zloćudnim tumorom kod muškaraca u Evropi i Srbiji, odmah posle raka pluća. 

Najčešći razlozi za posetu lekara kojima je urologija specijalnost jesu uporne infekcije urinarnog trakta, inkontinencija, bol ili krvarenje prilikom mokrenja, zapaljenje mokraćne bešike, upala prostate, uvećana prostata, bubrežni kamenci, seksualna disfunkcija i karcinomi urinarnog trakta. 

Studije su pokazale da su infekcije urinarnog trakta najčešće bakterijske infekcije kod žena u Evropi i u Srbiji. Ešerihija koli je najčešći uzročnik u 86% slučajeva. Zbog kratke mokraćne cevi kod žena, bakterija lako dospeva u mokraćne puteve i izaziva infekciju.

Redovni preventivni pregledi kod urologa jednom godišnje preporučuju se muškarcima starijim od 40 godina kako bi se otkrio karcinom prostate u ranim fazama i efikasno lečio. Upravo zato, važno je da pronađete urologa kom ćete verovati. Na sajtu Hipokratija možete pretražiti bazu medicinskih ustanova u Srbiji u kojima rade lekari koja je urologija specijalnost. Pored osnovnih podataka, na sajtu možete pronaći i iskustva koja su drugi pacijenti imali tokom lečanja, što vam može pomoći pri konačnom izboru lekara. 

Problemi sa prostatom veoma česti

Prostata je žlezda u muškom reproduktivnom sistemu koja može da se uveća tokom vremena. Uvećana prostata može vršiti pritisak na mokraćnu cev i izazvati probleme u normalnom funkcionisanju. Statistike pokazuju da su oboljenja prostate vrlo česta. Postoje tri vrste oboljenja prostate: uvećanje, zapaljenje i karcinom.

Zapaljenje prostate, poznato kao prostatitis, najčešće pogađa mlađu populaciju. Može biti akutno ili hronično, uzrokujući bolove, infekcije i probleme s mokrenjem. Benigno uvećanje prostate je često kod muškaraca starijih od 45 godina. To je stanje u kojem se prostata povećava i vrši pritisak na okolno tkivo i uretru, izazivajući probleme sa mokrenjem.

Redovne kontrole prostate su važne za otkrivanje oboljenja na vreme. U slučaju benignog uvećanja, simptomi se mogu javiti ili proći neprimećeno, ali je važno sprečiti ozbiljna oštećenja bubrega ili bešike putem redovnih kontrola.

Karcinom prostate je izlečiv ukoliko se otkrije u početnom stadijumu. Simptomi se obično javljaju kasno u razvoju bolesti, zbog čega su redovne kontrole ključne. Muškarci treba da brinu o svom zdravlju i redovno se kontrolišu kako bi se sprečile i lečile bolesti prostate na vreme.

Treba obratiti pažnju i na infekcije

Infekcija mokraćnih puteva je prisustvo mikroorganizama u sterilnom urinu. Najčešći uzročnici su bakterije poput. Letnji period povećava rizik od infekcija zbog plivanja u bazenima ili moru s lošom higijenom. Dugotrajno nošenje mokrog kupaćeg kostima i kupanje u hladnoj vodi također povećavaju rizik, pogotovo kod osetljivih osoba. 

Visoke temperature i nedovoljan unos tečnosti dovode do dehidracije i smanjenog mokrenja, što pogoduje zadržavanju bakterija. Simptomi infekcije uključuju često mokrenje, peckanje i bol prilikom mokrenja, promjenu boje urina i bol u donjem dijelu trbuha. Žene su četiri puta osetljivije na infekcije zbog anatomskih razlika. 

Kada se pojave simptomi, treba proveriti urin, a lečenje može uključivati povećan unos tekućine, biljne preparate ili antibiotike. 

Kamen u bubregu – problem koji može biti veoma ozbiljan

Kamen u bubregu može biti slučajno otkriven tokom rutinskog ultrazvučnog ili rendgenskog pregleda, ali često se prvi put primete kada se pojave simptomi poput jakog probadajućeg bola u leđima koji se širi niz bok do prepone i malog stomaka, praćenog prisustvom krvi u mokraći. 

Najčešći uzroci problema koje susreće su infekcije urinarnog trakta, kamenje u urotraktu, oboljenja prostate i poremećaji mokrenja. Dehidracija igra važnu ulogu u stvaranju kamena, a da je upravo osećaj žeđi signal da organizmu nedostaje tečnosti.

Povećana koncentracija određenih materija dovodi do stvaranja prezasićenog rastvora koji je sklon kristalizaciji. Organizam se prirodno brani od ovog stanja lučeći inhibitore kristalizacije, ali kada se prekorači kapacitet tih inhibitora, dolazi do formiranja kamena koji se najčešće stvaraju u bubregu i bešici, gde je protok mokraće ograničen. U početnoj fazi, bolest često prolazi bez simptoma.

Prvi simptomi se obično javljaju kada već formirani kamen dospe u uzane kanale koji povezuju bubreg i bešiku. To se manifestuje jakim bolom u slabini koji se širi niz bok ka preponi i malom stomaku, a ponekad prati prisustvo krvi u mokraći. 

Verovatnoća da pacijent sam izbaci kamen je veoma visoka ukoliko se radi o kamenju manjem od 4 mm. Međutim, za kamen veći od 6 mm, ta verovatnoća ja menja od pola, dok je za kamence veće od 8 mm verovatnoća izbacivanja kamena gotovo zanemarljiva. Ukoliko se kamen zaglavi u mokraćnom kanalu, protok mokraće je onemogućen, što može dovesti do trajnih oštećenja na funkcionalnom tkivu bubrega. Za kamence veće od 6 mm se zato preporučuje primena invazivnih metoda lečenja.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *