Brak je društvena, verska i zakonska zajednica između dve osobe. Brak, između dvoje ljudi, može se sklopiti u Crkvi ili kod matičara koji predstavlja državu. Neki istorijski podaci nam govore da je nekada brak bio deo običaja, a da se tek kasnije razvio u ovaj današnji oblik, koji je regulisan pravom.

Najbitnija funkcija sklapanja braka bila je stvaranje potmstva odnosno, sa biološke strane gledano, produžetak određene  vrste.

U formalnom smislu, brak započinje obredom koji popularno nazivamo venčanjem. Venčanje može obaviti sveštenik, kada je u pitanju crkveni brak, matičar kada je u pitanju građanski, ili u specifičnim uslovima pomorski kapetan, onda kada se venčani čin obavlja  na moru.

Danas je sve po pitanju braka, ali i samog venčanja, mnogo slobodnije i zavisi u navećoj meri od želja samih partnera. Biramo sve od toga kakva će proslava biti (da li će biti dnevna ili noćna svadba) do toga koji restoran ćemo zakupiti ili će to biti neka intimnija, mala proslava u krugu najbližih. Današnje svadbe čak i previše sliče jedna drugoj tako da je  lako  osmisliti svadbu koja bi bila potpuno drukčija od drugih. Ali ono što je nezaobilazno bilo da je svakidašnja svadba, sa unapred isceniranim svakim trenutkom proslave, ili ne jesu venčane burme.

Burme su simbol svakog venčanja, crkvenog i opštinskog, bilo da se održava u restoranu, na palubi broda ili nekom jezeru okruženim zelenilom, one su te bez kojih se ne može.

Odabir burmi

Danas dvoje mladih koji slobodnom voljom stupaju u brak ili kako se danas popularno kaže „staju na ludi kamen“ mogu pronaći burme u tri različite boje zlata, ali i od drugih plemenitih metala. Burme mogu biti od belog, žutog ili roze zlata. Ponekad, uz malo mašte, mladenci mogu osmisliti svoje burme uz kombinaciju dve boje. Takve burme sa kombinacijom dve ili tri boje se nazivaju se multikolor burme.

Burme danas širom sveta predstavljaju simbol ljubavi. Ali i vernosti, jer sama ljubav bez vernosti ne predstavlja pravu ljubav. Pre svega burma treba da predstavlja odanost i vernost bračnom partneru, onome koga smo mi sami izabrali za svog životnog saputnika. Jedino u tom slučaju one obavljaju svoju pravu funciju, a ljubav krunisana brakom ima smisla.

Zašto je baš burma simbol braka?

Sam krug, oblik burme, je bez početka i kraja, simbol večnosti. Rupa u sredini prstena predstavlja vrata koja bračne drugove vodi u sve poznate i nepoznate zajedničke događaje koje im predstoje. Tako su još stari Egipćani videli brak, a njima je sam čin davanja prstena ženi označavalo davanje besmrtne ljubavi.  Kasnije su Rimljani prihvatili ovo viđenje običaja od Egipćana s tim da su oni davanjem prstena ženi potvrđivali njihovo vlasništvo nad njima.

U početku su samo žene nosile burmu, ali posle Drugog svetskog rata i muškarci počinju da ih nose. Odlazeći u rat, ovaj simbol na njihovoj ruci podsećao ih je na dom i ljubav prema ženi.

Razmena samog prstenja bila je i biće glavni deo ceremonije venčanja. Simbolika je vekovima  bila i ostaće ista. Bila vaša burma od belog, žutog ili roze zlata nebitno je, koliko je bitna osoba zbog koje Vam stoji na ruci i ono što vas dvoje spaja. Nešto što je samo vaše, pa je možda i boja burme boja vaše ljubavi.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *