Vanmaterična trudnoća je ozbiljna komplikacija čiji uzroci nisu sa sigurnošću utvrđeni. Dešava se kada se oplođeno jajašce usadi izvan materice, najčešće u jajovodu ali se implementacija može desiti i na jajnicima, grliću materice ili nekom drugom reproduktivnom organu.

Vanmaterična trudnoća nije održiva i mora se prekinuti ali po pravilu ne predstavlja smetnju za ponovno začeće i normalni razvoj naredne trudnoće. Međutim, vanmaterična trudnoća je rizična za zdravlje trudnice i zato je potrebno posetiti lekara čim menstruacija izostane kako bi se utvrdilo o čemu se radi i izbegle teže posledice.

Simptomatika vanmaterične trudnoće je slična kao kod normalne trudnoće s tim što se ponekad simptomi uopšte ne ispoljavaju pa je ovakvu trudnoću moguće otkriti samo prilikom lekarskom pregleda. Neki od simptoma koji se manifestuju pored izostanka menstruacije su:

  • bol u stomaku,
  • vaginalno krvarenje,
  • bol u ramenima,
  • nelagodnost prilikom odlaska u toalet.

Bol u stomaku se obično javlja na jednoj strani. Može se razviti postepeno ili iznenada, u neprekidnom trajanju ili kao povremen bol.

Vaginalno krvarenje javlja se u obliku smeđeg-vodenastog iscedka. Ponekad je krvarenje konstantno a u nekim slučajevima može prestati pa se ponovo pojaviti.

Bol u ramenu obično se javlja na mestu gde se rame završava i počinje ruka. Za ovu vrstu bola ne postoji objašnjenje ali je deo simptomatike u značajnom broju slučajeva vanmaterične trudnoće.

Nelagodnost prilikom odlaska u toalet manifestuje se kao bol prilikom mokrenja i obavljanja velike nužde i može biti praćeno dijarejom

Navedeni simptomi ne moraju nužno značiti da je u pitanju vanmaterična trudnoća, moguće je da budu posledica neke vaginalne ili urinarne infekcije ali se poseta lekaru kod ovakvih simptoma svakako preporučuje.

Poseta lekara je obavezna ukoliko je prisutan oštar, iznenadan i intenzivan bol u stomaku praćen nesvesticom jer postoji mogućnost da je došlo do rupture (pucanja) jajovodne cevi. U pitanju je stanje koje zahteva hitnu hiruršku intervenciju.

Šta može izazvati vanmateričnu trudnoću?

Kod pojedinih trudnoća nije moguće sa sigurnošću utvrditi zašto je došlo do implementacije jajašca van materice. Neki od razloga mogu biti problemi sa uskim ili začepljenim jajovodima. Rizici koji su povezani sa vanmateričnom trudnoćom su:

  • zapaljinska bolest male karlice – obično je uzrokovana seksualno prenosivom infekcijom,
  • prethodna vanmaterična trudnoća,
  • prethodne operacije na jajovodima,
  • uzimanje lekova za stimulaciju ovulacije kod tretmana neplodnosti,
  • ugrađena spirala kao vid kontracepcije,
  • trudnoća kod žena koje su starije od 35 godina.

Tretman vanmaterične trudnoće

Ukoliko je konstatovana vanmaterična trudnoća, ona se mora prekinuti. Ponekad se to dešava prirodnim putem, kako se oplođeno jajašce samo rastvori. Ukoliko to nije slučaj, trudnici se mogu davati lekovi za zaustavljanje rasta trudnoće.

Ukoliko ni to ne pomogne, sledeći korak je operacija kojom se uklanja oplođeno jajašce obično sa zahvaćenim jajovodom. Hitna operacija je potrebna ukoliko je došlo do rupture jajovoda. Operacija se obavlja u opštoj anesteziji a oporavak može potrajati od 4 do 6 nedelja.

Trudnoća nakon vanmaterične trudnoće

Vanmaterična trudnoća može biti poražavajuće iskustvo za roditelje posebno za majku i nije retkost da ovakvo stanje potraje duži vremenski period.

U ovakvim situacijama, većina parova želi da što pre začne bebu, međutim, generalni savet je da se sačeka najmanje dva odnosno tri meseca nakon tretmana, posebno ukoliko je vanmaterična trudnoća prekinuta lekovima jer bi to moglo naškoditi bebi.

Dobra vest je da većina žena koje su imale vanmateričnu trudnoću neće imati problem da ponovo zatrudne, čak i ako im je uklonjen jajovod. Lekar može prepisati i korišćenje lekova za plodnost ukoliko oceni da je to potrebno.

Takođe, žene koje su prethodno imale vanmateričnu trudnoću ne treba da strahuju da će se to ponovo dogoditi jer je rizik veoma mali i iznosi manje od 10%.

Vanmaterična trudnoća u prethodnim pokušajima začeća ipak zahteva čuvanje reproduktivnog zdravlja, planiranje trudnoće i redovne lekarske preglede kako bi se izbegli mogući rizici.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *