stambeni krediti

Pronašli ste savršenog partnera i nakon nekog vremena odlučili ste se na veliki korak, a to je stupanje u bračnu zajednicu. Jedna od najvažnijih odluka nakon venčanja jeste mesto gde ćete živeti, odnosno rešavanje vašeg stambenog pitanja. Na ovo pitanje utiče puno faktora, ali jedan je ključan, a to je finansijska situacija bračnih drugova. Da li kupiti stan ili kuću, ili živeti u iznajmljenom? Da li živeti u zajednici sa roditeljima ili samostalno? Na sva ova pitanja odgovor leži u finansijama kojima raspolažete. Želje su jedno a mogućnosti nešto drugo, ali svakako odluku o mestu gde ćete živeti treba da donesete zajedno, i da ne dozvolite da vam se drugi mešaju u izbor koji ste napravili. 

Život u zajednici

U većini slučajeva, upravo zbog nedostatka finansija, i sa željom da sačekaju neko pogodnije vreme za kupovinu svog stana ili kuće, mnogi mladi bračni parovi se odlučuju za život u zajednici. Zajednički život sa roditeljima jednog od partnera, predstavlja mač sa dve oštrice. Kod pojedinih funkcioniše odlično ali kod drugih izaziva stres i frustracije, koje se najčešće završe konstantnom svađom a u najgorem slučaju i razvodom mladog bračnog para. U ovakvim slučajevima, dolazi do sukoba generacija, i preteranog mešanja u neke odluke koje donose mlađi ukućani. 

Ovo rešenje, život u zajednici svakako nije idealno, ali istina je da može imati i dosta dobrih strana. Ukoliko se dobro slažete sa partnerovim roditeljima, oni vam mogu biti velika pomoć. Naročito, kada dođe do proširenja porodice, jer će njima biti zadovoljstvo da pomognu u čuvanju unučića, a vama će prijati da se osamite sa partnerom i da na kratko ne brinete o deci. Ovo je izvodljivo samo u slučajevima da imate dovoljno prostora, kako biste svi mogli nesmetano da funkcionišete u zajednici.

Kupovina stana ili kuće

Neki bračni parovi mogu bez problema da priušte sebi mesto gde će živeti nakon venčanja, ali ipak većina nije u mogućnosti da bez odricanja kupi sopstveno mesto za život. Stambeni krediti su rešenje u ovakvim situacijama, pa se mnogi mladi bračni parovi odlučuju na ovaj korak. Bez obzira da li se radi o kupovini stana u novogradnji ili je stan u starijoj zgradi, kao i da li ste ipak više za kupovinu kuće, stambeni krediti su spas za one koji žele da sami grade svoj budući život. Danas postoje mnoge olakšice koje čine kupovinu neke nekretnine dostupnom i za one bračne parove koji nemaju neka velika primanja. 

Ulaganje u nekretnine se uvek isplati, pa ćete imati određenu materijalnu sigurnost. Danas se stambeni krediti mogu podići uz veoma povoljne uslove, i za kratko vreme. Period otplate možete birati, pa ukoliko imate finansijskih sredstava vrlo brzo možete završiti sa dugovanjima prema banci. Kupovina prve nekretnine donosi i povraćaj PDV – a, koji možete pametno iskoristiti i opremiti dom prema svojim željama. 

stambeni krediti

Iznajmljivanje stana

Mladi parovi često žive u iznajmljenom stanu, čekajući bolji finansijski momenat za kupovinu sopstvenog životnog prostora. Sebi ne mogu da priušte kupovinu nekretnine, ali ne žele ni da žive sa nekim u zajednici, pa se odlučuju da neko vreme iznajmljuju stan. Generalno gledano, ova odluka je u današnje vreme sve manje isplativa, jer cene rentiranja skaču neprestano. Često mesečna cena kirije premašuje čak i ratu koju bi parovi plaćali da su se odlučili za podizanje kredita. Ali više je  razloga zbog kojih mnogi parovi nisu u mogućnosti da konkurišu za kredit kod neke banke. Na prvom mestu to je uglavnom vrsta ugovora koju parovi imaju kod svojih poslodavaca, jer nisu primljeni na radno mesto za stalno već na određeno vreme. Isto tako, mladi često nemaju sumu koja je potrebna za učešće prilikom podizanja kredita, a to je neophodan uslov.

Plan B svako može i treba da ima

Planiranje je bitna stavka svakog odnosa, pa isto tako mladi pre otpočinjanja zajedničkog života treba da razgovaraju o svojim željama ali i mogućnostima. Kompromis mora postojati, kako bi vaša zajednica uopšte funkcionisala. Način na koji ćete doći do određene materijalne stabilnosti i sebi priuštiti sopstveni krov nad glavom može biti različit. Neko će se odlučiti na štednju, dok će drugi pronaći dodatni posao i na taj način uspeti da obezbede dovoljno materijalnih sredstava za ostvarenje svojih želja. Izuzetno je važno da se partneri usaglase i da reše određene nedoumice koje se mogu pojaviti na samom početku planiranja bračnog života. Ako se krene u zajednički život sa nerešenim bitnim pitanjima, vrlo brzo može doći do nesuglasica. To naravno vodi u sve lošije odnose, pa je iz ovog razloga važno sve na vreme raščistiti i pronaći zajednički jezik. 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *