Dolazak bebe na svet predstavlja potpuno novu životnu dimenziju, za koju, posebno roditelji prvog deteta treba da se spreme bar nešto unapred. U tom pogledu, mnogi od njih ne kupuju opremu i stvari za bebu dok ne prođe porođaj, ali je korisno razmišljati blagovremeno šta je sve neophodno kupiti.

Oprema za bebu potrebna je od prvih dana rođenja, i može se koristiti duži vremenski period. Pored garderobe, pribora za ishranu, higijenu i svakodnevnu brigu o bebi, posebnu kategoriju čini krupnija oprema za bebe – kolica, krevetac, nosiljka, auto sedište, hranilica, šetalica, njihalica, i mnogo toga drugog, o čijoj se nabavci budući roditelji mogu informisati i dogovoriti i znatno pre termina porođaja, a vrlo često i rezervisati u omiljenoj radnji. Zato je važno da stvarčice kao što su knjige za decu, igračke, dubak i druge stvari ostavite po strani za sada i kupite ono što je zaista najpotrebnije za dolazak bebe.

Kolica za bebe

Obično izbor broj jedan od opreme za bebe budu upravo kolica, pored naravno, kreveca. Danas na našem tržištu postoji neverovatno veliki broj proizvođača, modela i tipova kolica za bebe, tako da roditelji mogu pronaći idealan model za svoju bebu – prema polu, uzrastu, dobu godine ili neke univerzalne varijante. Vrlo popularni su kompleti, tačnije setovi kolica „2 u 1“ koji obično obuhvataju ram kolica sa delom za ležanje, koji se kasnije podiže sedenje bebe i auto sedište obično do 9 kilograma. Kompleti „3 u 1“ obuhvataju pored auto sedišta deo za ležanje bebe u vidu kolevke i poseban deo za kasnije sedenje bebe kada napuni šest meseci. Kompleti se kreću od nekih 150 evra pa do nekoliko puta skuplje varijante.

Obično, setovi „2 u 1“ se mogu koristiti do 18 meseci, dok setovi „3 u 1“ do 3 godine. Pored ovih kompleta, vrlo su popularna i moderna takozvana kišobran kolica, koja se koriste kada beba počne da sedi i predstavljaju laganiji model za vožnju i upravljanje, ali ona se obično kupuju nakon godinu dana. Dolazak bebe na svet učiniće da uz kolica dobijete, ili dodatno kupite i torbu uz kolica za šetnju, navlaku za kišu, toplije obloge za zimu, rukavice za kolica i slično, što zavisi naravno od perioda godine u kome će vam kolica biti najpotrebnija.

Krevetac za bebe

Mesto gde nastaju prvi bebini snovi, bezbrižno spavanje i u početku vrlo dug boravak, jeste krevetac za bebe. On je neophodan svim budućim roditeljima, i posebno je važno odabrati model koji odgovara prostoru, a cenovno je ponuda odlična, jer se mogu pronaći i za manje od 80 evra. Ipak, još važnije od samog izgleda i oblika kreveca jeste dušek, jer beba treba da se oseća bezbrižno i da joj bude udobno. Dušek može da bude sa žičanim jezgrom ili penom. 

Danas se najčešće biraju anatomski, antialergijski i modeli sa čvrstom penom, uz šta se savetuje i izbor nepromočive navlake, kako bi dušek uvek bio suv. S obzirom da krevetac danas može biti u pravougaonom, ali i kružnom obliku na rasklapanje, izrađuju se i dušeci prema tim modelima. Pored standardnog kreveca, mnogi roditelji se odluče za prenosivu varijantu i kolevke, prvenstveno ukoliko često putuju, ili imaju ograničen prostor u kući. 

Nosiljke za bebe

Deo opreme za novorođenče koji će olakšati svakodnevno iznošenje napolje, pa čak i mučan period grčeva koji može da se oduži i na nekoliko meseci, jeste nosiljka za bebe. U slučaju da se bebe rode u zimskom periodu, mnogi roditelji se odluče da umesto kolica, jer je otežano korišćenje po snegu, mada su danas razvijeni i modeli za zimske uslove, upravo kupe nosiljku, za samo nekoliko hiljada dinara. 

Mogu se izabrati najrazličitije vrste nosiljki – u vidu marame, poznate „kengur“ nosiljke, čvrsti modeli sa kaišima, korpe i slično. I ovde se razvijaju varijante prema bojama, odnosno polu i uzrastu, a svaka omogućava držanje bebe ka sebi i od sebe. Daju sigurnost u nošenju bebe, što je posebno važno za osobe koje su po prvi put roditelji, i imaju strah da li pravilno drže bebinu glavu i da li je u ispravnom položaju. Korpe u vidu nosiljke se mogu odabrati u setu sa kolicima, a mogu se kupiti i prilikom iznošenja bebe iz porodilišta, ili naknadno prema potrebi. 

Auto sedišta

Poštujući saobraćajne propise i uvažavajući zakonsku regulativu, beba od rođenja do napunjenih 12 godina ili 36 kilograma i visine 150 centimetara, mora se prevoziti u vozilima u auto sedištu. Naravno, važno je napomenuti da postoji više kategorija auto sedišta koja se moraju kupiti, u zavisnosti od uzrasta i broja kilograma deteta. Za novorođenče do 9 kilograma, ili obično to bude 9 meseci starosti, predviđena su auto sedišta koja su u vidu korpe, odnosno nosiljke i mogu se kupiti i uz sistem kolica „2 u 1“ ili „3 u 1“ ili samostalno. 

Upravo zbog potrebe prevoženja i male bebe na kontrole odmah po rođenju, obično se auto sedište kupuje unapred, ili odmah po rođenju, kada se beba prevozi suprotno od smera kretanja vozila, na zadnjem sedištu automobila. Zatim se, oko godinu dana starosti dete može prevoziti i u smeru vožnje. Od 15 kilograma, sa maksimum 3 godine starosti, a i ranije, bira se novo auto sedište isključivo za sedenje u pravcu vožnje. Sa punih 6 godina se kupuje „buster“ sedište, koje predstavlja vid podloge za sedenje, i koristi se do 12 punih godina, ili visine od 150 centimetara. Generalno, auto sedišta koštaju od nekih 50 evra, pa naviše u zavisnosti od karakteristika.

Hranilice

Uz sve navedene vrste bebi opreme, obično se roditelji odluče i na kupovinu hranilice. Ona je potrebna onda kada beba počne da sedi – od šestog meseca i konzumira čvrstu hranu, uz samostalnije obroke. Odlično je izabrati hranilicu, jer se dete na vreme navikava da ima obroke za stolom, u mestu, bez pokreta i drugih aktivnosti, što je važno za razvoj koncentracije tokom jela i sticanje osećaja sitosti. 

Mogu se izabrati jednopoložajne, drvene ili višepoložajne hranilice, kod kojih se za razliku od jednog položaja podešava i način sedenja, naslon i visina. Hranilice obično imaju prostor za postavljanje obroka, kao i stavljanje čaše ili flašice, uz mogućnost dodavanja igračaka ili drugih interesantnih detalja za bebu. Savremene drvene hranilice su multifunkcionalne, jer obično imaju mogućnost kasnijeg pretvaranja u stočić sa stolicom, ili neku drugu varijantu korisnog nameštaja za decu. Obično, cena hranilica kreće se od 45 evra, pa čak i do nekoliko stotina.

Oprema za bebe potrebna je svim budućim roditeljima i pruža mogućnost da se znatno olakša svakodnevnica i njeno odrastanje. Omogućava da beba uživa u vožnji kolicima ili auto sedištu, bezbrižno sanja snove u krevecu, oseća otkucaje srca u nosiljci, kao i pravi prve zalogaje i razvija navike pravilne ishrane u udobnoj hranilici. Upravo zbog toga što su koristi od bebi opreme ogromne, roditelji ne žale svaki izdvojeni dinar za bilo koji element koji će omogućiti pravilno odrastanje deteta i olakšano gajenje, uz napomenu da uvek postoje i ekonomičnije i finansijski povoljnije varijante za svakoga.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *