Čak iako su školski dani daleko iza vas, sigurno se sećate ne samo predmeta koje ste učili, već i pribora koji ste nosili u školu. Sveske, velike i male, olovke i bojice, flomasteri, tempere, lenjiri, gumice, pernice i još mnogo toga uvek se nalazilo na stolovima i u torbama đaka svih generacija.

Danas je izbor školskog pribora veći neko ikada. Izlozi knjižara mame i decu i odrasle na pogledaju kakve su to nove šarene sveske ili kakva je paleta flomastera u ponudi. Zato prilikom kupovine školskog pribora možemo izgubiti mnogo vremena jer želimo da izaberemo i najkvalitetnije i najlepše. To jeste nešto što će svaki školarac koristiti cele godine i zato se traži najbolji izbor.

Od čega krenuti? Kako da znamo šta će detetu biti potrebno, a na šta ne treba da trošimo novac? Krenite redom vodeći računa o uzrastu školarca.

Školske sveske

Prvo i neophodno za svaki školski dan jesu sveske. Za najmlađi školski uzrast sveske su sada uglavnom podeljene na one za dečake i one za devojčice. Kada je u pitanju dizajn korica dete će samo prepoznati željenu šaru ili sliku koju želi na svesci.

Na roditeljima je da obrate pažnju na veličinu, na to da li je za određeni razred potrebno da sveska bude sa trvdim koricama kao i na to koliko svezaka sa linijama, a koliko sa kockicama će biti potrebno. Stariji školarci već samo znaju kakva sveska im je potrebna i biraće ,,neutralniji“ dizajn korica.

Šta sve stane u jednu pernicu

Pernica sa sadržajem koji stane u nju druga je bitna stavka na spisku potrebnog školskog pribora. Od takozvanih pernica na sprat sa više pregrada do onih koje liče na neseser, svaka u sebi krije mnogo važnih sitnica za jedan školski dan.

Olovke, bojice, flomasteri, gumice i rezači, to je ono osnovno. Tu se uglavnom dodaju i manji lenjiri, šestar, makazice, lepak, korektor i još poneka potrebna sitnica. Zato treba birati kvalitetnu pernicu koja se sa lakoćom otvara i zatvara i koja je izdržljivog materijala.

Ne treba zanemariti ni kvalitet običnih olovaka, gumica i rezača. Niko ne voli kada olovka puca, lomi se, a gumica umesto da obriše, samo zabrlja list sveske.

Pribor za likovno

Kesa ili fasckikla za likovno i u njoj blok koji krije umetnička dela naslikana na času, svima je poznat deo školskog pribora. Vodene boje ili tempere, tuš ili flomasteri, od uzrasta i zadataka zavisi šta će kom detetu biti potrebno. Uz vodene boje i tempere ide i posuda za vodu kao i zaštitna folija za klupu.

Pored crtanja i slikanja na časovima likovnog praviće i različita kreativna dela od plastelina, gline ili od papira u boji i drugih materijala. Ovaj pribor najbolje je kupiti onda kada se deci kaže šta će im tačno biti potrebno. Krenite od bloka i kese u kojoj će se nositi, a ostatak dokupljujte po potrebi.

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *