Naš dom često daje sliku o našem karakteru. Ukoliko spadate u dame koje svoj dom vole da održavaju čistim i urednim, imajte na umu da vam za to nisu potrebni skupi hemijski preparati kao ni izuzetno kvalitetni komadi nameštaja. Tačno je da nameštaj igra znatnu ulogu u dizajnu vašeg enterijera, i zato je vrlo bitno da ukoliko na svojoj omiljenoj sofi imate mrlje od kafe ili masne fleke da tapacirani materijal očistite i time vašoj sofi ili nekom drugom nameštaju pružite izgubljeni sjaj i miris. 

Kako izvršiti pranje nameštaja u kućnim uslovima

Čišćenje tapaciranog nameštaja kod kuće ne mora biti težak posao iako materijal lako upija raznovrsne nečistoće počev od prašine, ostataka od hrane, dlaka od kućnih ljubimaca ili slučajno prolivenih materija. Kako biste uklonili sloj prašine i pružili negu vašem nameštaju potrebno ga je makar jednom sedmično usisati. 

Međutim, ukoliko tkanina na nameštaju sadrži mrlje moraćete upotrebiti posebne rastvore za čišćenje. Ukoliko ste ekološki nastrojeni i izbegavate upotrebu rizičnih hemijskih rastvora opasnih po ljudsko zdravlje, u vaš dom možete uneti svežinu i čistoću tretirajući nameštaj prirodnim sredstvima iz vaše kuhinje. 

Po savetima mnogih domaćica soda bikarbona se pokazala kao odlična za uklanjanje prljavštine, a sigurno je sredstvo koje neće ostetiti ni jednu vrstu tkanine. Sve što je potrebno jeste određena krpa ili sunđer, četka za čišćenje, soda bikarbona dodata u vodu i eventualno raspršivač. Utrljajte smesu preko mrlje i ostavite da odstoji neko vreme. Ukoliko čistite npr. čitav kauč trudite se da uz pomoć raspršivača prekrijete svaku površinu i takođe ostavite sodu bikarbonu da odstoji, najbolje nekoliko časova, a zatim uz pomoć usisivača usisajte. 

Ukoliko pak ovim načinom nameštaj nije dovoljno tretiran i nečistoća je i dalje prisutna, možete izvršiti dubinsko pranje nameštaja mešavinom tople vode, sirćeta i limunovog soka ili koristeći deterdžent za pranje sudova. Prednost ovog načina je u tome da ne samo da će kauč izgledati kao nov već će i mirisati svežije. Takođe, mnoge domaćice za efikasno čišćenje koriste i takozvani univerzalni koncentrat koji se u slobodnoj prodaji može pronaći kao potpuno biološki sa sadržinom biljnih ekstrakta. Ukoliko ni ove metode nisu pokazane kao efikasno rešenje za vaš problem, onda se možete obratiti profesionalcima za usluge dubinskog čišćenja nameštaja koji će uz pomoć posebnih mašina i hemijski testiranih sredstava ukloniti sve vrste alergena koji vrebaju iz dubine mebla. Neprijatni mirisi i nečisti organski tragovi biće zasigurno odstranjeni.

Na šta trebate obratiti pažnju kada samostalno perete nameštaj?

Pre svega vaša pažnja treba da bude usmerena na to koliko je jako sunce i kakvo je vreme tih dana. Svakako ne želite da previše nakvasite vaš nameštaj a da pritom on nema mogućnost brzog sušenja jer će ga pratiti izuzetno oštar i neprikladan miris, što bi izazvalo kontra efekat. U naučnim istraživanjima utvrđeno je da sunce svojim ultraviolet zracima izvršava dezinfekciju materijala. 

Opet, nagoveštavamo da ukoliko vreme nije adekvatno i smatrate da se tapacirani materijal ne može dobro osušiti, pribegnite specijalizovanim uslugama kako čitav proces ne bi bio upropašćen a vi nakon toliko truda ostali bez pozitivnih rezultata. Takođe, trebate paziti da ukoliko koristite deterdžente, da ih dobro isperete inače će ostati beličasta fleka nakon susenja. Ukoliko se presvlake sa Vašeg nameštaja mogu skinuti i na oznaci piše da je dozvoljeno pranje u veš mašini, možete ih oprati na taj način, uključivši antibakterijski program. 

Koje su prednosti dubinskog pranja nameštaja

Vlasnici ljubimaca često dozvoljavaju da kućni ljubimci borave na komadima nameštaja i onda se stvara pogodno tlo za napasti koje ne vidimo golim okom. A dlake koje nisu počišćene istog momenta duboko prodiru u meblo nameštaja. Bez obzira na vaše dobre namere, i pokušaj da uštedite novac, često samostalan rad u kućnim uslovima sa korišćenjem prirodnih sredstava ne može biti dovoljno efikasan u rešavanju svake prljavštine. 

Kako biste dobili uslogu visokog kvaliteta i vaš enterijer zablistao potreba za dubinskim pranjem nameštaja biće neizbežna. Ne samo da će izgled vaše omiljene sofe u potpunosti biti preobražen, nego ćete dobiti i antiseptičku zaštitu nakon koje mikroorganizmi i ostale napasti neće biti u mogučnosti da prodru duboko u tkivo niti u materijal. Pored toga, ljudi koji ne pribegavaju adekvatnom hemijskom čišćenju često mogu biti skloni ka razvoju različitih alergija jer pranje u kućnim uslovima uglavnom je površinsko, a samim tim mnoge nečistoće kao izvori alergena bivaju zadržani unutar same tkanine.  

Zašto je čistoća nameštaja izuzetno važna za najmlađe

Vaspitavati decu u čistom okruženju je od izuzetne važnosti pre svega one zdravstvene, ali ne treba preterivati sa previše sterilnim uslovima. Kada čitava porodica radi zajedno i sinhronizovano sa izvodljivim zadacima, dete oseća ponos i zadovoljstvo jer je njegov rad primećen, vrednovan. 

Čišćenje uvršćeno u dnevne aktivnosti dete će shvatiti kao igru a samim tim prihvatiće koncept reda. Svom detetu možete kupiti malu plastičnu kanticu, šarenu krpu, gumene rukavice najmanje veličine i pustiti ga da u igri uloge imitira vaše pokrete brisanja prašine po nameštaju. Naravno, detetu nećete dozvoliti da koristi ništa sem bebi šampona kako biste zaštitili njegovo zdravlje. 

Ukoliko imate novorođenče, sa njim se takođe možete igrati upravo dok čistite dom tako što ćete ritmično plesati dok brišete prašinu, prekrivati lice krpom i slično. Naučna istraživanja su pokazala da zvuk usisivača deluje sedativno na najmlađe i da sa lakoćom može doprineti do uspavljenja. Pa, pokušajte. 

Čist, svež i mirisan dom – zadovoljan dom

Ukoliko ste već izvršili pranje vašeg nameštaja ili planirate to da uradite, ostaje još jedna stvar uz pomoć koje ćete doprineti do ugodnije atmosfere i ličnog zadovoljstva. Bliže se najlepši praznici, a pošto smo zaključili da vaš dom oslikava vas karakter, možete biti kreativni na svoj način i ispuniti dom aromama

Da biste to uradili, potrebna su vam citrusna voća, ukrasne sveće s mirisima karamele i jabuke, aromatični začini, kao i mnogi kulinarski podvizi u kojima će uživati čitava porodica… Miris koji će se širiti kućom može vas spasiti od lošeg raspoloženja tokom tmurnih zimskih dana i pružiti duh praznične euforije, a ujedno ćete ukloniti i neugodne mirise iz vaše kuhinje koju nameštaj može upijati u sebe. Igrajte se sa eteričnim uljima kedra, smreke, bora, zatim plodovima narandže, mandarine, limuna, grejfruta. U izabrani citrus možete ubadati karamfilić ili zvezdasti anis, a kuću koja miriše na dom retko ko će želeti da napusti. 

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *