Zgrada pada kiša

Zima je godišnje doba kada želimo da uživamo u toplini i udobnosti našeg doma. Međutim, ako naši zidovi nisu dobro izolovani, možemo se suočiti sa problemima kao što su kondenzacija, buđ, vlaga i hladnoća. Osim što narušavaju estetiku i higijenu prostora, ovi problemi mogu imati i negativan uticaj na naše zdravlje i račune za grejanje. 

Zato je važno da izaberemo kvalitetne materijale za izolaciju naših zidova i da ih pravilno ugradimo. Saznajte u nasatvku koja su to izolaciona rešenja koja poboljšavaju toplotnu efkiasnost, i ujedno štite od vlage i buđi.

Nastanak vlage i značaj izolacije za suvoću zidova

Kondenzaciona vlaga je najčešći problem i nastaje zbog loše termoizolacije prostorija i neadekvatne ventilacije. Vodene kapljice a zatim i buđ stvaraju se na ćoškovima prostorije i delu iznad prozora i vrata koji ne dihtuju kako bi trebalo. Razlika između unutrašnje temperature i hladnih zidova pravi kondenzaciju, koja ako se ne reguliše, ubrzo postaje pogodan teren za razvoj plesni i buđi. 

Majstor radi podove

Neretko dolazi i do curenja sa krovnog pokrivača, spojeva oko otvora za dimnjak i krovnih prozora, oluka, terasa… Male i golim okom nevidljive pukotine mogu uzrokovati velike probleme sa vlagom. 

Primetićete da u stambenim zgradama, ali i kućama, vlaga i buđ se pojavljuju najčešće u ćoškovima. Razlog za to su takozvani hladni mostovi. Ovi mostovi najčešće nasatju tamo gde se spajaju betonski elementi sa zidom od cigle ili bloka. Beton brže provodi  hladnoću od cigle, pa na unutrašnjoj površini postaje hladniji, zbog čega nastaje kondenz.

Izolacija zidova je proces koji sprečava prenos toplote između unutrašnjosti i spoljašnjosti zgrade. Pored toga što se smanjuje se potrošnja energije za grejanje i hlađenje, što doprinosi uštedi novca izolacijom se postiže:

  • termički komfor u prostoriji, što znači da se održava optimalna temperatura i vlažnost vazduha i
  • sprečava se stvaranje kondenzacije i buđi na zidovima, koja može izazvati oštećenje materijala, alergije, astmu i druge respiratorne probleme.

Ukratko dobra izolacija znači suve zidove. Međutim, kako se u stambenim zgradama ali i kućama neretko dešava da izolacija ne bude urađena po propisima, tako dolazi do problema sa vlagom. Pošto izolaciju ne možemo da radimo iznova, moramo da pribegnemo drugim rešenjima i o njima ćemo u nastavku.

Koja su najefikasnija rešenja za vlažne zidove?

Kao najefikasnija rešenja za vlažne zidove u zimskim mesecima se nameću boje sa termoizolacionim svojstvima, apsorberi vlage, a u slučaju većih problema, tada je rešenje ugradnja ventilacionog sistema. Saznajte u nasatvku koje su prednosti i mane svakog od ovih rešenja.

Boje za zidove kao efikasna i dekorativna rešenja

Termoizolacione boje za zidove su odlična unutrašnja izolacija od vlage. Termoizolacione boje za unutrašnje zidove su vrsta boja koje sadrže posebna punila koja sprečavaju prenos toplote kroz zidove. Zahvaljujući izolacionim sposobnostima, ove boje sprečavaju pojavu gore pomenutih hladnih mostova, koji su glavni uzrok za pojavu vlage.

Pored toga, ove boje smanjuju troškove grejanja i hlađenja, pa ćete i na tom planu imati uštedu. Termoizolacione boje se nanose na unutrašnje zidove u dva ili više slojeva, uz prethodnu pripremu podloge i naravno, uklanjanje plesni.

Ventilacioni sistemi

Tokom zime dolazi do smanjenja prirodne ventilacije, jer to prosto povećava troškove grejanja, a uz to nije prijatno boraviti u hladnim prostorijama. Upravo je ovo jedan od razloga zašto se kondenzacija javlja baš zimi.

Kao rešenje za ovo se nameću mehanički ventilacioni sistemi.Mehanički ventilacioni sistemi su sistemi koji koriste ventilatore za cirkulaciju vazduha u zatvorenim prostorijama. Oni omogućavaju zamenu zagađenog ili vlažnog vazduha svežim i čistim vazduhom iz spoljašnje atmosfere. 

Mehanički ventilacioni sistemi se koriste za održavanje potrebnih higijenskih i termičkih uslova u prostorijama, kao i za uklanjanje štetnih plinova, prašine, neprijatnih mirisa i alergena. Među prednostima mehaničke ventilacije su veća efikasnost, mogućnost upravljanja i nezavisnost od vremenskih uslova. Među nedostacima su veći investicioni i nešto veći energetski troškovi, kao i potencijalna buka.

Takođe, ugradnjom kvalitetnih ventilacionih sistema najčešće se gubi potreba za dodatnom zaštitom u vidu unutrašnje izolacije putem termo premaza. 

Tada za zidove možete da koristite standardne boje i kreč. Cena ovih boja je povoljnija od termo premaza, a i izbor je veći, pa ćete na taj način moći da nadomestite, barem delimično, one troškove koje ste imali ugradnjom ventilacionog sistema.

Apsorberi vlage

Jedno od najjednostavnijih i najefikasnijih rešenja za vlagu su apsorberi vlage. Apsorberi vlage su uređaji koji prirodnim putem upijaju suvišnu vlagu iz vazduha i sakupljaju je u posudi. 

Apsorberi vlage se sastoje od plastične kutije u kojoj se nalazi tableta sa higroskopnom solju (obično kalcijum-hloridom) koja vezuje vodu. Tableta se postepeno topi i pretvara u tečnost koja se prosipa u kanalizaciju. 

Apsorberi vlage ne troše struju, ne ispuštaju miris ni paru, i ne zahtevaju posebno održavanje. Samo je potrebno redovno menjati tabletu kada se istroši. Jedna tableta traje od jednog do četiri meseca, u zavisnosti od veličine prostorije, temperature i vlažnosti vazduha.

Nadamo se da su vam naši saveti bili od pomoći, i da ćete uz pomoć naših rešenja ove zime neometano uživati u toplini svog doma.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *