U moderno doba, kada nas obaveze pritiskaju sa svih strana i kada svakodnevni život neumitno brzo teče, slobodni momenti tokom kojih radimo nešto sa uživanjem su sve ređi. U tim okolnostima, ishrana i naš jelovni obično trpe najveća prilagođavanja. Umesto domaće supice, ukusnih šnicli i svežeg povrća, jedemo pice, burgere i paste.

Sve ove nezdrave navike, uz smanjenu fizičku aktivnost, utiču na naše zdravlje i pojavu bolesti, najčešće hipertenzije (povišenog pritiska) i dijatebetsa tipa 2 (šećerne bolesti). Kako bismo izbegli takav scenario, vratićemo se u kuhinju, ali nećemo izgubiti mnogo vremena u njoj. Koji su to recepti za brzi ručak, i šta vole da pripremaju dame koje i pored osmočasovnog rada tokom dana uspevaju da skuvaju ukusne porodične obroke? Pročitajte. 

Kako uštedeti vreme za pripremu, kuvanje i serviranje namirnica?

U skladu sa vremenom koje provodite na poslu, pokušajte da organizujete svoje vreme za kuvanje. Razmislite tokom vikenda šta ćete sve spremati u nedelji koja je pred vama. Pročitajte koji su to recepti za brzi ručak, napravite spisak namirnica i krenite u nabavku. Možete u nedelju napraviti ručak za dva dana i to preferirati tokom cele sedmice, ako mislite da ćete biti prebukirani obavezama. Pasulj, grašak, boranija i podvarak su jela koja se prave u velikim količinama i cela porodica ih može jesti za ručak dva dana uzastopno. 

Priprema jela je često duži proces od samog kuvanja. Pokušajte da uključite ostale ukućane u pranje, ljuštenje i seckanje hrane. Pustite muziku koju volite i napravite od pripreme ručka pravu porodičnu zabavu. Ako ste sami, obavite pripremu jela uz omiljene pesme, telefonski razgovor sa prijateljima (na spikerfonu) ili neki kviz na TV-u. Radeći dve stvari istovremeno, štedite svoje dragoceno vreme. 

Kada nemate dovoljno vremena posle napornog dana, kuvajte nešto što ne zahteva vaš duži boravak pored šporeta. Rerna je tu najveći saveznik. Uvek možete ribu, pileće, ćureće, svinjske ili goveđe šnicle staviti da se zapeku sa krompirom, povrćem ili pirinčem u rerni. Za to vreme vi možete obaviti druge kućne poslove, odmoriti se  uz kafu ili čaj, čitati knjigu ili pripremiti toplu kupku. 

Osim pripreme i kuvanja, serviranje obroka takođe oduzima dosta vremena. Pored pripreme salate i postavljanja tanjira i escajga, potrudite se i da servirate jelo kao u restoranu, za bolji užitak. Uštedite vreme i nađite inspiraciju na Pinterestu ili Instagram profilu nekog restorana. Svako će pohvaliti vaš trud, a i hrana će biti ukusnija u takvoj atmosferi. 

Ideje za brzi ručak: šta pripremiti za porodicu ili dolazak gostiju? 

Kada smo saznali kako da uštedimo vreme u kuhinji tokom pripreme, kuvanja i serviranja hrane, vreme je da vidimo koji su to recepti za brzi ručak koji će uštedeti naše vreme. Mi smo pripremili tri predloga, od kojih jedan možete pripremati tokom posta ili ako ste vegetarijanac. 

#1 Supa s knedlama, faširane šnicle od ćuretine i krompir-pire

Okvirno vreme pripreme i kuvanja: 45-60 minuta
Preporučeno za četiri osobe

U šerpu sipajte litar i po vode u koju ćete staviti dve kocke za supu (pileće ili goveđe) ili juneća rebra. Dok čekate vodu da proključa, umutite jedno belance. U belance ubacite žumance, malo vegete, kašiku maslinovog ulja i nekoliko kašika griza. Ako mislite da je smesa retka, dodajte još malo griza. U proključalu vodu ubacujte po jednu kafenu kašičicu smese koju ste napravili. Promešajte, dodajte peršun, malo soli i bibera, i ostavite na blagoj vatri još nekih desetak minuta kako biste dobili ukusnu domaću supu s knedlama. 

Dok čekate da supa provri, možete oljuštiti 4-5 krompira i staviti ih da se kuvaju. Skuvaće se za 10-15 minuta. Dodajte malo margarina i vegete, te ispasirajte krompir. Pire će biti spreman.

Za faširane šnicle od ćuretine potrebno vam je oko 300-350 grama mlevenog mesa. Ubacite dva jajeta, pola kesice prezli, jedan prašak za pecivo, jednu glavicu naseckanog crnog luka, jedan do dva čena belog luka, kašiku ulja, so i biber. Sve to umutite, napravite pljeskavičice i lagano ih spuštajte u vrelo ulje u tiganju. Dovoljno je da se peku 10-15 minuta. 

#2 Taljatele sa spanaćem u karbonara sosu

Okvirno vreme pripreme i kuvanja: 20-30 minuta
Preporučeno za četiri osobe

Pripremite šerpu i tiganj. U šerpu sipajte vodu, dodajte malo ulja i soli. Kada voda provri, dodajte taljatele sa spanaćem. Kuvajte ih po ukusu, ali je preporučeno al-dente

U isto vreme, na dve kašike maslinovog ulja u tiganju propržiti sinto seckanu slaninu. Dodati čen belog luka. U posudici umutiti jedno jaje, dodati 2 dl pavlake, malo soli i bibera. Preliti hrskavu slaninicu i beli luk. Dodati parmezan i pripremljene taljatele. 

Vaš ručak, taljatele u karbonara sosu, možete servirati u dubokim tanjirima ukrašenim peršunom. Po želji, možete dodati još parmezana.

#3 Fileti lososa i rižoto sa pečurkama 

Okvirno vreme pripreme i kuvanja: 30-40 minuta
Preporučeno za četiri osobe

Možda vam ovo jelo deluje otmeno i skupo, ali kako oduzima jako malo vremena za pripremu, isplatiće vam se. Kupite oko 800 grama fileta lososa, isecite na četiri komada, prelijte maslinovim uljem, posolite krupnom solju i stavite u rernu na 200 stepeni. Losos je pečen za desetak minuta. 

Dok se losos peče, iseckajte pečurke (šampinjone ili bukovače) i glavicu crnog luka i stavite ih u šerpu sa dve ili tri kašike maslinovog ulja. Dinstajte pečurke i luk oko 5 minuta i dodajte vode. Kada provri, ubacite oko 6-7 šaka pirinča. Začinite vegetom. Možete dodati parmezan po želji. Beli pirinač se kuva brže od integralnog, zato prema ukusu ocenite da li je rižoto gotov. 

Prljavi sudovi – noćna mora svake domaćice 

Ako nemate mašinu za pranje sudova, sigurno se pitate da li možete nekako da uštedite vreme za pranje sudova. Čarobne formule nažalost nema, ali postoje neki trikovi koji će vam pomoći tokom ovog posla. Pustite muziku i počnite. Istresite ostatke hrane u kantu za smeće. Ako vam zapadnu u odvod, obavezno koristite sredstvo za otpušavanje sudopere. Očišćene sudove razvrstajte na čaše, šolje, tanjire, šerpe. Operite prvo šerpe, dok imate najviše elana, pa zatim sve ostalo. Potrudite se da sve bude oprano pre porodičnog ručka, jer ako se nagomilaju sudovi, trebaće vam mnogo više vremena da se rešite loma. 

Probajte da šarmirate ostale ukućane kako bi vam pomogli u pranju sudova. To je jedini trik koji možete primeniti za uštedu vremena tokom ove svakodnevne rutine. Ne zaboravite da ništa nije bitno kao vaše zdravlje i da je sve vreme koje provedete u kuhinji pripremajuću zdrav obrok izuzetno kvalitetno utrošeno vreme. 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *