Bežične slušalice su postale redovni pratilac brojnih korisnika pre svega u mlađoj populaciji. Oni skoro  nigde ne idu bez svojih slušalica, tako da ih možete videti na ulici, u javnom prevozu, kafićima, u šetnji…

Popularnost bežičnih slušalica porasla je s obzirom na pogodnost korišćenja izvora zvuka, a danas na to najviše utiču mobilni telefoni. Širok je izbor raznih modela slušalica, njihovog dizajna, boja. Funkcionisanje je zasnovano na raznim tehnologijama za prijem zvuka iz izvora i imaju različite karakteristike.

Kako rade?

Princip rada bežičnih slušalica je primanje signala od izvora pomoću nekoliko bežičnih tehnologija. Od toga zavisi povezivanje na različite uređaje.

Bluetooth je svestrano primenjena tehnologija prenosa podataka. Bežične slušalice se preko ovog načina prenošenja zvuka mogu povezati sa bilo kojim uređajem koji ima ugrađen ovaj modul. Kvalitet komunikacije je dobar i stabilan, a odgovarajuće kodiranje sprečava presretanje veze. Ako se bežične slušalice povezuju sa prenosivim uređajem onda je njihova primena još veća i upravo je to slučaj sa povezivanjem sa mobilnim telefonima, koje takođe skoro svi nose sa sobom.

Prilikom povezivanja bežičnih slušalica koje koriste bluetooth tehnologiju, na njima treba da svetli signalna LED dioda kao znak da su spremne za uparivanje. Na mobilnom telefonu ili drugom uređaju koji ima ovaj modul, kao što je laptop ili desktop računar, treba potražiti dostupne veze i naći slušalice. Noviji televizori često imaju ugrađen bluetooth modul, a slušalice se pretražuju u meniju. Ostvarena veza ostaje stabilna i zvuk se prenosi u slušalice.

Za šta se koriste?

Najčešće korišćenje bežičnih slušalica je za slušanje muzike. Može se slušati i bilo koji drugi zvuk iz povezanog uređaja, tako da se slušalice koriste i za učenje stranog jezika, gledanje filmova i slično. Njihovim korišćenjem dobijate jasan zvuk i pritom ne smetate ostalima u okolini, na primer tokom putovanja.

Ono što je važno napomenuti za korišćenje bežičnih slušalica je da tehnologije prenosa zvuka ne štete organizmu, tako da njihova upotreba ne ugrožava vaše zdravlje niti oštećuje pojedine funkcije, pre svega čulo sluha.

Zavisno od namene i asortiman bežičnih slušalica je veoma širok. Preporučuje se da pre korišćenja ipak pročitate uputstvo proizvođača zbog napomena o tehnologiji prenosa, opsegu frekvencija, karakteristikama samog uređaja i načina za bolje održavanje baterija kako bi duže trajale.

Vrste slušalica

Dve glavne vrste bežičnih slušalica su slušalice u uhu, namenjene više za korišćenje u pokretu, i one u punoj veličini koje pokrivaju celo uho i obično se koriste u kućnom ambijentu.

Prednost bežičnih slušalica u punoj veličini je što bolje izoluju spoljne zvukove, dajući visokokvalitetni zvuk iz samih slušalica i pogodne su, na primer, za slušanje i uživanje u ozbiljnoj muzici.

Slušalice u uhu stabilno stoje zahvaljujući mogućnosti zaključavanja ili preklapanja. Imaju dobre emitere i omogućavaju zvuk visokog kvaliteta, iako prilikom njihovog korišćenja zvukovi iz okoline predstavljaju veću smetnju nego kod slušalica koje pokrivaju celu površinu uha.

Održavanje baterija

Bežične slušalice imaju punjive baterije i važno je voditi računa o njihovom punjenju. Preporučuje se da se ne dozvoli pražnjenje baterije jer može doći do oštećenja slušalica, smanjenja kapaciteta baterije i dužine njenog trajanja.

Zavisno od modela slušalica postoje različite vrste punjača, a najčešće koriste kabl sa konektorom koji se povezuje na napajanje ili računar putem USB-a. U uputstvu treba proveriti koliko dugo treba puniti baterije. Obično je to par sati, a većina modela svetlosnim signalom obaveštava o dovoljnom nivou napunjenosti baterije. Strogo se preporučuje korišćenje originalnog punjača koji dolazi uz slušalice, jer neodgovarajući punjači mogu oštetiti slušalice.

Takođe zavisno od modela bežične slušalice mogu imati ugrađen mikrofon, mogu upravljati pozivima na telefonu, prebacivati ​​pesme i prilagođavati jačinu zvuka. Dodatne funkcije svakako utiču i na cenu.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *