advokati beograd

Živeti u današnjem svetu, gde su posrnule mnoge moralne vrednosti i principi, nije nimalo lako. Treba se držati načela, a tolerisati one koji to ne čine. I tako, malo po malo, poneko od nas može doći u sukob sa zakonom, slučajno, ili čak mora tražiti pomoć od pravosudnih institucija jer mu je neko pravo uskraćeno ili narušeno. U traženju prava i istine, prvi korak koji moramo učiniti je angažovanje advokata Beograda ili bilo kog drugog grada u kome ste.

KO SU ADVOKATI?

Advokati Beograda, zajedno sa svim advokatima ljudske populacije, čine svega 1%. Ovi slobodarski, nezavisni ljudi uvek imaju isti cilj i veoma su usredsređeni na njega. Njihov cilj je ujedno i jedini njihov problem. Oni sve čine da svet učine boljim, makar samo jednom čoveku. Sa tom idejom se i fizički i emocionalno iscrpljuju. Kada se mi umorimo i razočaramo, oni tek tada motivisano kreću u borbu za istinom. Imaju vrlo istančan osećaj za pravdu i stav da treba pomoći drugima. Pošto ih to iscrpljuje, kada vidite na nekoj klupi u parku beogradskog advokata kako se osamio, pustite ga da se regeneriše. Jer, pored ove psihološke strukture ličnosti, advokati pretrpe dosta napora da bi se bavili ovom profesijom.

KAKO POSTATI ADVOKAT?

Ako vam je i dalje ispred očiju onaj naš advokat Beograda, vratiću vas još dalje u njegovu prošlost. Pored svog unutrašnjeg poriva da bude neka vrsta spasioca, naš advokat je krenuo na studije Pravnog fakulteta. Bezbrižno đačko doba zamenjuje brojnim ispitima. I kada konačno dođe do svoje diplome, on je tek pravnik, a ne advokat. Na svom daljem putu, on mora da negde završi pripravnički staž, čija je dužina regulisana zakonom. U nekoj advokatskoj kancelariji, naš budući advokat Beograda vredno radi i stiče iskustvo. Jer, iako ima dosta teorijskog znanja, on tek treba da nauči kako da razgovara sa klijentima, kako da koristi određenu terminologiju, kako da napiše tužbu ili podnesak. Kroz rad sa iskusnijim kolegama stiče neprocenjivo iskustvo. A onda, kada strpljivo dočeka kraj staža, polaže pravosudni ispit. On se sastoji iz dva dela: usmenog i pismenog. Pismeni je iz građanskog i krivičnog zakona, a usmeni su još dodatnih 7 predmeta. I tu nije kraj. Polaže ispit iz advokature ( 3 oblasti o kojima će biti naknadno obavešten ). Sve ovo je uređeno Zakonom o advokaturi. Tek kada sve ovo završi, pravnik postaje advokat i kreće sa svojim radom. Jasno je koliko sve ovo iziskuje rad, trud i strpljenje. Treba održati motivaciju. Da li sada više cenite profesiju onog našeg zamišljenog advokata Beograda? I pored svega, njihov posao stalno traži pažnju, oprez, baratanje bezbroj zakona i novih propisa.

Ljudsko društvo dosta zavisi od pravnog sistema. On je merilo nekog uređenog društvenog sistema. Početak potrebe da se uvedu neka pravila ponašanja pojedinca u društvu je još kod drevnih civilizacija ( Egipat, Vavilon, Grčko i Rimsko carstvo ). Pravni sistem reguliše i osigurava stanja u kome zajednica iskazuje međusobno poštovanje pojedinca. Morao se ispoštovati neki poredak da bi svaki pojedinac znao šta je dozvoljeno, šta je kažnjivo. Naravno, ni jedan sistem nije idealan. On je živa materija koja se menja. A njegovu komplikovanost nam olakšavaju advokati koji nas, u ime pravde, zastupaju.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *