Automatizovane kapije više nisu luksuz niti nešto što je nedostižno, već je postalo sasvim uredno i očekivano da se kapija motorizuje. Svega nekoliko razloga je dovoljno da u ovo uveri svakoga. Na prvom mestu, automatizovane kapije su praktične za upotrebu, nema više izlaženja iz kola nekoliko puta kako bi se kapija otvorila i zatvorila, već je za sve potreban jedan pritisak na dugme, što znači da su motori za kapiju obezbedili kofmornost i dobar ugođaj izlaženja iz dvorišta ili parkinga firme, zgrade… Na ovaj način kapija izgleda daleko lepše i estetski prihvatljivije, ali ni to nije ono najvažnije. Najvažnije je to da su motori za kapiju obezbedili veći osećaj sigurnosti, bezbednosti, jer se kapija ne može lako otvoriti, kao što je to ranije bio slučaj, pa su kapije manje-više bile prividan način da se obezbedi neka sigurnost doma ili poslovnog prostora.

Kada se sve ovako sagleda, vrlo je lako govoriti o tome šta donosi sa aobom automatizacija kapije, ali se motori za kapiju ne biraju i kupuju tako lako, jer je potrebno obratiti pažnju na više faktora koji utiču na pravi odabir.

Šta morate znati pre kupovine motora za kapiju?

Postoje različiti motori za kapiju, različitih jačina, proizvođača, namena. Pre njihove kupovine važno je da obratite pažnju dobro na samu kapiju. Kapije su ili krilne ili klizne, pa se motori na osnovu toga i razlikuju. Kod krilnih kapija je važno da znate dužinu krila, dok je kod kliznih veoma važno da znate težinu kapije, kako bi odabrani motor ima snagu da je otvori. Savet za jačinu motora naspram težine jeste da uvek uzimate onaj koji je predviđen za veću težinu, ali nemojte preterati, jer to može da ošteti samu kapiju.

Nakon ovoga, važan faktor pri odluci koji motori za kapiju su odgovarajući jeste sama namena kapija i intenzitet njenog korišćenja. Razlikuju se kapije za kuće, stambene zgrade i industrijske objekte i okruženja, pa se samim tim i motori za kapiju koji će se postaviti razlikuju. Na isti način se razlikuje i odabir u zavisnosti od toga koliko često će se kapija otvarati, jer kapija kuća može da se dogodi da se nekad danima ne otvara, dok je to kod zgrada i poslovnih objekata svakodnevno i mnogo puta u danu.

Instalacija motora za kapiju

Kako odabir, tako i instalaciju bi trebalo da prepustite osobama koje su obučene za to i kojima je to posao, jer samo na taj način možete biti sigurni da je sve u redu, a i na taj način motori za kapiju imaju odgovarajuću garanciju. Ono što bi  vaša odluka pri odabiru trebalo da bude jeste da li želite motore koji su vanjski ili podzemni.

Za sam sistem odluka je nevažna, jer on funkcioniše podjednako dobro, ovo je pitanje ukusa i esteskih potreba, budući da se podzemni motori za kapiju ne vide, dok su vanjski vidljivi, pa pri samom odabiru odlučite šta od ta dva želite. Pri svakoj odluci je najbolje konsultovati se sa serviserima i prodavcima, jer tako nećete napraviti nijednu grešku i imaćete kapiju koja savršeno radi u svakom trenutku.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *