Odlučili ste da kupite agregat za struju. Generatori su fantastičan način da se osigura struja tokom nestanka i pomažu u snabdevanju električnom energijom na mestima gde to nije opcija.

 Postavlja se pitanje: koja veličina i tip agregata za struju vam treba? Ovaj članak će vam pomoći da to shvatite.

Kako se određuju veličine generatora?

Generatori se dimenzioniraju na osnovu njihove električne snage, a ne njihovih fizičkih dimenzija. One se mere u vatima (W) ili kilovatima (kW), a oba su mera električne energije (1kW = 1.000W).

 Važno je da kupite agregat prave veličine.

 Zašto pitate? Pa, ako nabavite generator koji je…

  • Premali, preopteretićete generator ili ga prisiliti da isporučuje više energije nego što može da podnese. Ako se to dogodi, agregat za struju će se automatski isključiti ili pregrejati, što će spržiti ne samo generator, već i vaše skupe uređaje. 
  • Prevelik, preplatićete i jedinicu i troškove njenog rada.

Kako izračunati veličinu agregata za struju?

Uzevši sve u obzir, pogledajmo kako možete da izračunate koji agregati za struju su najbolji za vaš domu u tri jednostavna koraka.

 Da biste izračunali koja veličina generatora je potrebna za napajanje celog domaćinstva, pratite ova tri koraka:

 

Korak 1: Navedite svaki uređaj koji želite da napajate.

 Korak 2: Odredite početnu i radnu snagu svega na vašoj listi. Brojeve uglavnom možete da pronađete na nalepnici uređaja.

 Napomena: Početna snaga se odnosi na snagu koja je potrebna uređaju pri pokretanju. Početna snaga je obično dva do tri puta veća od njegove „radne“ snage, odnosno koliko je vati potrebno da uređaj neprekidno radi.

 Korak 3: Saberite snage. Zatim upotrebite ovaj broj da odredite koja veličina agregata za struju vam treba.

 Imajte na umu da je ovakva procena snage upravo to: procena. Da biste bili sigurni, preporučujemo da koristite kalkulator snage ili, još bolje, da profesionalni električar izračuna tačnu snagu koja vam je potrebna kako bi vam pomogao da pronađete generator prave veličine.

Ipak, ako ste spremni da to sami isprobate, recimo da će vam za napajanje kućnih uređaja biti potreban generator od najmanje 25kW, budući da je početna snaga 24.100W. Za napajanje veš mašine biste verovatno želeli agregat za ceo dom od najmanje 35 kW.

Koji je pravi tip generatora za vas?

Generatori dolaze u svim oblicima i veličinama, kako bi se pozabavili različitim poslovima proizvodnje energije. Izbor prave veličine i vrste napajanja uvelike će zavisiti od vaših namena i potreba.

 Neki generatori imaju veću izlaznu snagu; neki su mobilniji od drugih; neka snaga generatora je konzistentnija; a neki generatori su glasni, dok su drugi mnogo tiši. U nastavku je četiri stvari koje bi trebalo da razmotrite, a koje će vam pomoći da pronađete pravi agregat za struju koji će zadovoljiti vaše potrebe.

 1. Mobilnost

Generatori su dostupni u prenosnom formatu, kao trajni/fiksni izvori napajanja, montirani na klizač ili na prikolici – u zavisnosti od toga kako i gde treba pristupiti struji.

 U prenosnom formatu, inverterski generatori su generalno najmanji i najlakši, što ih čini lakšim za kretanje. Iako konvencionalni generatori mogu biti mobilni, oni su često mnogo veći i glomazniji od inverterskih generatora i nezgrapni za prenošenje.

2. Kvalitet snage

Ako napajate uređaje osetljive tehnologije, inverter generator je sigurniji izbor. Mnogi novi električni uređaji su osetljivi na kvalitet energije koju koriste. Korišćenje konvencionalnih generatora za napajanje ovih uređaja može uzrokovati kvarove ili oštećenja. Inverter generatori pružaju konstantnije i kvalitetnije napajanje.

 3. Efikasnost

Električna efikasnost se može shvatiti kao količina energije koja se vraća za uloženu energiju. Na primer, ako generator snage 1000 vati proizvodi 700 vati, njegova efikasnost je 70%. Efikasnost generatora u stvarnom životu varira na osnovu različitih faktora kao što su vremenske prilike, kvalitet goriva i održavanje.

 Na tržištu postoje hibridni generatori, koji kombinuju tradicionalni dizel sa drugim izvorom energije, kao što su baterije, koje se mogu puniti putem energije vetra ili sunca. Ulaganjem u hibridni generator može se uštedeti novac na troškovima goriva i smanjiti potreba za održavanjem.

 4. Buka

Najčešća upotreba generatora je na otvorenom i za kampovanje. Kampovanje kao aktivnost treba da bude mirno i tiho. Generatori su, međutim, obično glasni i bučna smetnja koja vam zapravo nije potrebna. Tihi generator stvara što je moguće manje buke, osiguravajući da kamp bude što mirniji.

 Generatori sa niskim nivoom decibela su obično su manji. To je zato što veliki spoljni agregati obično rade s visokom snagom i niskom potrošnjom goriva. Tihi gotovo bešumni agregati za struju su zato obično mnogo prenosiviji od svojih glasnijih kolega. Još jedna prednost je bolja efikasnost goriva koja dolazi sa malim i prenosivim generatorima.

 Zašto je stabilizacija napona ključna?

Kada je u pitanju napajanje uređaja, stabilizacija napona je ključni aspekt koji treba uzeti u obzir. Neki generatori, poput malih prenosnih, nemaju sposobnost održavanja konstantnog napona kada se opterećenje promeni, što dovodi do pada napona koji može oštetiti osetljivu elektroniku.

 Ali ne brinite, postoji rešenje! Za one kojima je potrebna veća snaga, postoje trofazni generatori na dizel ili benzin koji imaju funkciju automatske regulacije napona, a koja može da podnese osetljiviju elektroniku. Kvalitet električne struje koju proizvode ovi generatori je takođe važan, a mjeri se faktorom koji se naziva totalna harmonijska distorzija (THD).

 THD ispod 5% je potreban za uređaje kao što su UPS sistemi ili elektronika za upravljanje grejanjem, ali za obične kućne aparate kao što su TV ili kompjuteri, standardni generator sa THD između 10-20% radi sasvim dobro.

 A za one koji zaista žele da podignu stvari na viši nivo, postoje inverterski generatori koji proizvode savršenu sinusoidnu struju. Jedina caka je što su skuplji i imaju ograničenu izlaznu snagu (do 3 kW).

 Vrsta proizvedene struje, jednofazna ili trofazna, takođe je važan faktor. Samo veći generatori mogu proizvesti trofaznu struju, a obično su snage preko 6 kW. Prednost trofaznih generatora je u tome što mogu da napajaju velike trofazne uređaje, ali u domaćinstvima je većina aparata jednofazna i generator se samo preko posebnog prekidača povezuje direktno na razvodnu ploču.

 Pojednostavite proces i pronađite najbolji agregat za struju s lakoćom

Izbor pravog agregata za struju zahteva pažljivo razmatranje faktora kao što su veličina, izlazna snaga, vrsta goriva, prenosivost i dodatne karakteristike. Prateći korake navedene u ovom članku, možete osigurati izbor najboljeg agregata za struju, bilo da se radi o rezervnom napajanju ili za korištenje na udaljenim lokacijama.

 Uz prave informacije i alate, pronalaženje pravog generatora za vas može biti jednostavan proces bez stresa.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *