B2B

Nakon letnjeg odmora časopis „Arhitekta“ ponovo okuplja stručnjake na istom mestu, u odličnom ambijentu i još boljem društvu, da saznaju novitete na tržištu i da se ostvare nove konekcije među kolegama.

Nakon napornih radnih sati, posetioci su 11., 12. i 13. septembra od 18h u prostoru Impact Hub-a, dočekivani uz osveženje i reklamni materijal prezentera. Trodnevni događaj otvoren je uvodnom rečju osnivača časopisa i organizatora događaja Vuka Dimitrijevića. Centralni prostor, ispunjenog kapaciteta, stišava se i prezentovanje počinje.

Swisspearl

Seriju predavanja započinje arhitekta Marija Katić iz kompanije „Swisspearl Slovenija“. U samom startu, priča koja čeka publiku, golica maštu. Glavna tema su hidrocementne fasade. Švajcarska kompanija drži kvalitet na visokom nivou, što pokazuju i reference i kompletan istorijat predstavljen tog dana.

Pored toga, ostvarene saradnje sa velikim svetskim arhitektonskim imenima, omogućene su ponajpre samo dizajnerskom pristupu proizvodnje elemenata. Raznolikost primene njihovih proizvoda i prilagođavanje dizajnerskim i estetskim rešenjima, pruža velike mogućnosti za kreativni i maštoviti dizajn. To je sigurno uzbudilo prisutne kolege arhitekte koji nisu mogli odoleti a da već ne zamišljaju gde mogu primeniti njihove proizvode.

Inspiraciji je doprinela stručna pozadina predavačice koja je vrlo vešto uspela dočarati estetiku svih panela. Van pločastih formi, mogućnosti njihovih dizajna pružaju odlazak u treću dimenziju i formiranje slobodnih, organskih formi, kao i primenu gravure, sečenja, utiskivanja i perforacija.

Obavezno obratite pažnju na seriju baštenskog programa koji bude dete u očima posmatrača. Pored toga, kompanija proizvodi panele za krovove i enterijere.

Fragmat

Sada se okrećemo ka konstruktivnom sektoru i pratimo Miroslava Živanovića i Vladimira Đergovića iz kompanije „Fragmat S“, koji nas više upućuju u novi pristup formiranja međuspratnih tavanica – uz pomoć EPS monti. One su zamene za klasične monte, samo što svojom materijalizacijom omogućavaju lakšu konstrukciju, bolju termičku i zvučnu izolaciju, čak i ubrzavaju proces postavljanja na samom gradilištu.

Sa svojim predstavljenim kalkulacijama i proračunima, prikazane su vidne prednosti primene ovog sistema radi uštede u materijalu. Pored toga, uputili su nas u implementaciju podnog grejanja koje pruža njihova kompanija, kao i seriju hidroizolacionih materijala. Tokom cele prezentacije, posetioci su mogli videti na licu mesta uzorke svih materijala, kao i samih stiropor monti.

Totpromet

Iz firme „Totpromet“, gospodin Zoltan Tot nam predstavlja obrnuti sistem površinskog grejanja, sistem na koji do sada nismo navikli, a to je plafonsko grejanje i hlađenje. Gospodin Robert Ferenc objašnjava posetiocima Chameleon Smart Home sistem. To je fleksibilan sistem pametnih kuća koji pruža maksimalnu personalizaciju prema potrebama klijenta i njihovim navikama.

Cilj je da klijent može sistem koristiti i za 10 godina bez obzira na nivo tehnološkog razvoja. Sa kvalitetnom osnovom i mogućnošću umrežavanja sa drugim sistemima, korisnici mogu imati beskrajno fleksibilan sistem koji pruža sigurnu budućnost i bogat je karakteristikama u kojima će moći da uživaju u svom domu dugi niz godina.

Bravus

Predstavnica kompanije „Bravus“ Ana Jovićević Popović vodila je posetioce kroz sve tehnologije koje su dostupne na našem tržištu, bilo da potiču iz inostranstva ili su domaćeg porekla. Firma „Bravus“ osnovana je 2009. godine i od tada beleži konstantan rast. Isto tako, značajno je napomenuti da čak ni pandemija nije uticala negativno na njihov poslovni uspeh. Ostvarili su uspešne saradnje sa kompanijama kao što su „Panasonic“, „Beha“, „Ebeco“ i „IQAir“.

Što se tiče domaće proizvodnje, posebno su se istakli u proizvodnji sušača za kupatila. Ove saradnje su im omogućile da ostvare svoju viziju – da visokokvalitetne strane tehnologije budu dostupne na našem tržištu po konkurentnim cenama i da svima pruže priliku da se upoznaju sa njihovim prednostima, koje će dugoročno unaprediti kvalitet života i udobnost. Gospođa Jovićević Popović je detaljno predstavila različite vrste tehnologija i njihove tehničke karakteristike.

Kompanija „Bravus“ usmerena je na primenu ovih tehnologija u stambenim prostorima, ali su njihovi sistemi tako napredni da se mogu uspešno koristiti i u industriji.

Decoustic

Drugoga dana, posetioci su se susreli sa 4 kompanije. Prvo predavanje otvorila je gospođa Lidija Lazić iz kompanije „Decoustic“. Sa sedištem odnedavno i u Beogradu, kompanija predstavlja svoj asortiman proizvoda za zvučnu izolaciju, akustiku i sumira njihov fokus na igru sa zvukom.

Prikazani su razni primeri iz prakse, gde su posetioci tačno mogli videti kako bi mogli da primene njihove proizvode u okviru svojih projekata. Jedan od interesantnijih proizvoda, a lako uklopljiv materijal u enterijerska rešenja, jeste Sonaspray. Sprej različitih boja, pokriva plafonske zone, ne samo završne obrade, već i cevi ukoliko su elementi enterijera, kao i samu konstrukciju.

Prisutni su imali priliku da na licu mesta vide kako deluju njihovi ZIPS paneli na zvučnu izolaciju. U manju kutiju sastavljenu od pomenutih panela, stavljen je telefon sa pojačanim muzikom i zatvoren. Ništa se nije čulo!

Mario Barišić ispred kompanije „Gealan“ prezentovao je širok dijapazon profila stolarije sopstvene proizvodnje. „Gealan“ proizvodi i prodaje vlastite profile koji su ključni za izradu prozora, vrata i modernih kliznih sistema. Njihovi profili su estetski promišljeni, izrazito stabilni i sigurni te pružaju visoku toplotnu izolaciju. Nude dijapazon boja i dimenzija za svoje profile, tako da se mogu uklopiti u razna arhitektonska rešenja.

Osim toga, kao inovativni proizvođač sistema za plastične profile za prozore i vrata, „Gealan“ nudi brojne usluge partnerima, poput savetovanja arhitekata i projektanata, te obuke i seminare o najnovijim rešenjima. Gospodin Barišić nas je takođe upoznao sa njihovim softverom za implementaciju stolarije i odgovarajući odabir profila za klijente.

Iz kompanije „Lož“, vrlo atraktivnim predavanjem o proizvodima brenda Alveus, arhitekte je zaintrigirala Nataša Pilipović. Posetioci su mogli videti veliki izbor kuhinjskih sudopera i baterija, i upoznati se sa različitim tipovima materijala koje primenjuju preko uzoraka koji su kružili publikom. Sa svojim sistemom „mix it up“ koji implementiraju u nekoliko kolekcija, klijenti, zajedno sa svojim arhitektama, mogu odabrati i uklopiti različite obrade sudopera sa različitim obradama baterija i drugih manjih elemenata koji čine sudoperu.

Fabrika Alveus se razvija pomirena sa prirodom, ekološki svesna već 56 godina. Na kraju predavanja, predstavljeni su proizvodi robne marke ARX – okovi za prozore, vrata, klizne sisteme te rešenja za pametne kuće. ARX građevinski okov važi na tržištu kao proizvod odličnog kvaliteta, pouzdanosti i funkcionalnosti.

Ovaj dan se završava pričom o maloj porodičnoj firmi koja svoj istorijat započinje sa mernim satovima za skijaše, a završava proizvodnjom baterija za kuhinju i kupatilo. Danas se kompanija „Elmer elektronika“ iz Vrhnike u Sloveniji, bavi proizvodnjom savremenih sanitarnih senzorskih elemenata.

Proizvodni program obuhvata sve sanitarne elemente – senzore za vodokotliće, senzorske slavine za umivaonike, senzorski ispirači pisoara i drugu optičku opremu. Direktor kompanije Martin Jesenovac nas je više upoznao sa objektima u kojima su implementirali svoje proizvode i koja je njihova misija: smanjiti potrošnju vode! Prezentacija je zaključena određenim činjenicama u vezi potrošnje pijaće vode na svetu, i kako elektronika u njihovim proizvodima tome pomaže.

Poslednji, treći dan, ali ništa manje energičan i posećen, otvara Mladen Živanović iz kompanije „JAF d.o.o. Nova Pazova“. Svoju priču JAF započinje 1948. godine kao mala trgovinska radnja, a danas je međunarodna kompanija koja obuhvata čak 18 zemalja sveta. JAF-ovu ponudu čine kompakt ploče, deking, ventilisane fasade, šper ploče, furnir, oplemenjena iverica, itd.

Gospodin Živanović nas je detaljno uputio u kvalitet i tehničke karakteristike njihovih proizvoda, kao i moguću primenu i same primere iz prakse. Posetioci su na licu mesta mogli pogledati uzorke, koji su išli iz ruke u ruku. Kao stručnjaci za drvo i materijale na bazi drveta, JAF godinama blisko sarađuje sa dizajnerima i arhitektama kojima pored raznovrsnih proizvoda nude konsultacije, izložbene salone na dve lokacije – Novi Beograd i Nova Pazova, te online alate za konfigurisanje i planiranje projekata.

Sledi upoznavanje sa eksterijerom. Tehnički savetnik za arhitekte iz firme „Arhibet pro“ Tamara Anđelović, upoznaje posetioce sa njihovim radom, svim uslugama i proizvodima koji su usko vezani za parterna rešenja objekata. Asortiman proizvoda Arhibet-a čine: behaton ploče, ivičnjaci, kanalete, rigole, šahte i betonske cevi kao i drugi proizvodi namenjeni za infrastukturne projekte. Kroz same primere u praksi, za početak se upoznajemo sa savetovanjem koje nude pri projektovanju sa behaton proizvodima.

Pored toga, bave se proizvodnjom i izvođenjem behatona i drugih vrsta popločavanja, kao što je liveni beton. Tokom prezentacije, prikazani su kratki video klipovi u kojima se jasno vidi na koji način ovi proizvodi funkcionišu, kako se postavljaju, uklapaju sa drugim završnim obradama spoljašnjeg poda, kako se propušta voda i vrši dreniranje.

Pravilnu drenažu sprovode u saradnji sa kompanijom ACO. Ono što je jako značajno i korisno za arhitekte, mogu im se javiti za pristup paketu podrške koji obuhvata razne šrafure za CAD crteže, predmere, šeme popločanja i alate za Revit.

Na kraju poslednjeg dana, uvek zanimljiva prezentacija dolazi nam iz hiCAD-a uz njihove predstavnike Zsolta Ivanovicsa i Maju Stojiljković Šipoš. Kompanija se bavi distribucijom BIM softvera, obukom, izdavačkom delatnošću, implementacijom, kao i izradom softvera.

Cilj im je da prošire licenciranu upotrebu ArchiCAD BIM softvera, radi unapređenja poslovanja u arhitektonskoj i građevinskoj struci što čini osnov dugoročnog razvoja i prosperiteta. Gospodin Ivanovics je pokazao na koji način BIM softveri doprinose procesu, ne samo projektovanja, već i izvođenja uz sve dodatne programe kao što je BIMx zahvaljujući kom se model projekta prenosi na gradilište preko mobilnih uređaja, kao što je tablet i na taj način ostvaruje direktna veza između biroa i gradilišta, bez beskonačne dokumentacije u analognoj formi.

Gospođa Stojiljković Šipoš nam predstavlja najnoviju verziju programa ArchiCAD 27, koja će uskoro izaći na tržište, kao i koje su nove mogućnosti projektovanja. Posetioci su, ukoliko su razvili interesovanje za primenom ovog programa (što je bilo teško ne uraditi nakon ovako detaljne i interesantne prezentacije), mogli da saznaju gde pristupiti svim obukama, zajednici u vidu foruma na kojoj mogu saznati sve što ih zanima i još mnogo drugih informacija.

Kraj događaja je zaslađen posluženjem i networkingom između kolega. Iščekujemo zajedno nove datume, sa novim licima i novim informacijama koje proširuju znanje, veštinu i kvalitet struke. Budite u pripravnosti i vidimo se na narednom B2B događaju.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *