Xella fabrika

ČASOPIS ARHITEKTA I KOMPANIJA XELLA POMERAJU GRANICE B2B DOGAĐAJA U SRBIJI

U saradnji sa časopisom Arhitekta,  u kompaniji Xella Srbija organizovan je stručni skup arhitekata sa ciljem razmene iskustava, prezentovanja Xella sistemskih rešenja, kao i mogućnostima njihove primene u održivoj gradnji.

Nakon mnogobrojnih uspešnih B2B (Business to business) događaja u realizaciji časopisa Arhitekta može se zaključiti da su takvi susreti nedostajali domaćem tržištu. Za kratko vreme, oni su postali deo rutine profesionalaca koji teže ličnom usavršavanju i stvaranju novih konekcija.

Događaj je osmišljen kao radna poseta, u okviru koje su arhitekte dobile priliku da posete direktno fabriku i upoznaju se sa procesom nastanka i prednostima Xella proizvoda.

XELLA-JEDAN OD SVETSKIH LIDERA U GRAĐEVINSKOJ INDUSTRIJI

Grupa vrhunskih profesionalaca, predstavnika različitih arhitektonskih biroa 25. novembra posetila je Xella fabriku u Vreocima. Posetioce je srdačno dočekao arhitekta Aleksandar Đikanović, projektni menadžer i BIM coordinator i predstavio svoje najbliže saradnike zaslužne za uspešno poslovanje ove kompanije. Potom je održao prezentaciju o istorijatu kompanije, ali i proizvodima i inovativnim rešenjima koje ona plasira na tržištu.  

Xella Srbija je deo međunarodne nemačke kompanije Xella Group, koja svoje poslovanje u Srbiji započinje 2005. godine nakon uspešne privatizacije preduzeća Kolubara Gasbeton. Sa 78 pogona i organizovanom prodajom u više od 22 zemlje, Xella je jedan od svetskih lidera u građevinskoj industriji.

Više od  17 godina Xella na tržištu Srbije nudi sistemska rešenja za energetski efikasnu gradnju.

Sa svojim brendovima Ytong, Silka i Multipor, Xella sistemi su sinonim moderne, ekološke i održive gradnje, osmišljeni da odgovore svim izazovima savremene arhitekture i građevinarstva.

Plac sa Ytong blokovima

Fabrika u Vreocima predstavlja jedan od najvećih proizvodnih pogona građevinskog materijala u Srbiji, sa godišnjim kapacitetom od 250.000m3 Ytong bloka. U svom sastavu preduzeće ima razgranutu prodajnu mrežu na čitavoj teritoriji Republike Srbije.

Pored kratke istorije kompanije i proizvoda po kojima je Xella prepoznatljiva,  Đikanović je upoznao kolege i sa brojnim  inovacijama, među kojima se ističe BIM Xella aplikacija, koja na lak i dostupan način  korisnicima približava BIM metodologiju, što je kompaniju Xella svrstalo među digitalne pionire na građevinskom tžištu.

Prezentacija Xella

Bitno je napomenuti da, iako je kompanija najpoznatija po Ytong proizvodima, njen asortiman je proširen 2021. godine kada je kompanija Xella Group postala većinski vlasnik firme Rapid Apatin. Sa proizvodnim kapacitetom od oko 30.000m3, fabrika Rapid nudi najbolje uslove za zadovoljenje rastuće tražnje za kalcijum silikatnim blokovima na tržištima Srbije, Hrvatske, Slovenije i zapadne Rumunije. Silka kalcijum silikatni blokovi omogućavaju izgradnju ekoloških, održivih i postojanih objekata, pružajući važan doprinos zaštiti životne sredine i klime.

Nakon uvodnog predavanja, aritekte su imali priliku da uživo pogledaju Xella proizvode i upoznaju se sa najnovijim sistemskim rešenjima. Projektni menadžer Stefan Kovačević, odgovarao je na pitanja  prisutnih iz ugla građevinskog inženjera, te objasnio pogodnosti korišćenja ovih materijala pri izgradnji čitavog sistema. Potom je usledio obilazak proizvodnog pogona.

Radnici u hali Ytong

Darko Ralić, šef proizvodnje i kontrole kvaliteta sa zadovoljstvom je upoznao posetioce sa celokupnim procesom proizvodnje Ytong materijala. Arhitekte su imale priliku da saznaju kako nastaju čuveni YTONG blokovi.

Bitno je naglasiti da je tehnologija proizvodnje u Srbiji istovetna sa onom u Nemačkoj – sve je standardizovano prema najvišem evropskom modelu, i nema nikakve razlike u proizvodnji za srpsko i zapadno tržište.

Standard kvaliteta je određen prema nemačkom uzorku, takozvanoj DIN normi, koja je mnogo strožija u odnosu na druge zapadno-evropske standarde. Važno je napomenuti da se kvalitet proizvoda kontroliše svakodnevnim internim kontrolama i periodičnim certifikovanjem od strane vodećih Instituta u Srbiji za ispitivanje kvaliteta proizvoda.

Pročitajte još: Koliko firmi posluje u Srbiji?

MREŽA STRUČNJAKA KLJUČNA ZA DOBRE PROJEKTE

Nakon obilaska proizvodnog pogona i sagledavanja kompletnog procesa proizvodnje druženje se nastavilo u neformalnoj atmosferi,  gde su učesnici događaja imali priliku da razmene svoja iskustva i prodiskutuju o aktuelnim projektima i primeni Xella proizvoda u svom radu.

Poseta Ytongu

Na kraju dana, svi prisutni imali su sličan zaključak – da ovakvih događaja nedostaje na domaćem tržištu. Pozitivni komentari  predstavljaju podstrek organizatoru i kompaniji Xella da ovaj događaj bude samo prvi u nizu, te da slični skupovi postanu učestaliji.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *