Kako se približava proleće, onda se sve budi  i počinje da izgleda i da bude sve lepše. To se najpre vidi na većini ljudi, jer ulice i gradovi budu daleko puniji, nego što je to slučaj sa zimskim mesecima, a celo to raspoloženje i vedrina koje se osete u ljudima, brzo se prenose na sve drugo, što uopšte čini svaki dan lepšim i svetlijim. Zimi posebno svoj lepi i vedri izgled izgube terase, koje leti budu pune cveća i zelenila, te bašte i dvorišta koja okružuju kuće, jer počev od trave koja skoro nestane u snežnim mesecima, pa sve do cveća i svega što je upotpunjuje, izgubi svoj sjaj i lepotu. Zbog toga je potrebno prve sunčane i tople dane, osim za šetnje i odmaranje na višim temperaturama, treba iskoristiti i za sređivanje onoga što okružuje vaš dom, jer zaista nema ničega lepšeg nego svako jutro započeti u lepoj, zelenoj bašti, uz prvu jutarnju kafu. Ali, pre kafe, evo šta bi trebalo da uradite i šta vam je sve potrebno da sredite svoje bašte.

Dubinsko čišćenje

Najpre, potrebno je srediti sve ono šta se nakupilo tokom cele zime, od nekih kanti, osataka ogreva koji koristite, viška zemlje koja se nakupilo usled padanja snega, te u potpunosti ukloniti sav korov koji je nastao od trave i biljaka koji su se osušili pod snegom i velikim mrazom. Nakon velikog čišćenja, počinje dekoracija okoline.

Travnjak

Kako travnjak često i nestane, potrebno je svu zemlju površinski obraditi, odnosno, okopati, kako bi se podstakao što brži i bolji rast postojeće trave. Još u jesenjim mesecima se baca seme nove trave, ukoliko želite da bude jača i gušća, te ćete time podstaći da izraste baš onako kako vama odgovara i kako želite. Naravno, tu je i đubrenje zemljišta, zalivanje trave ukoliko nema kiše, pa negde do pravog proleća i kretanju ka letnjim danima, vaši travnjaci će biti gusti, zeleni i veoma lepog izgleda.

Cvećnjaci 

Gde su travnjaci, tu su i cvećnjaci, koji se svakako nakon zime jedva naziru da su do nedavno tu negde postojali. Potpuno okopavanje zemlje, njeno đubrenje je i te kako potrebno, nakon čega dolazi zasađivanje semena ili već izraslog cveta. Vodite posebnu brigu o svojim cvećnjacima, jer nema ničega lepšeg od šarenog i veselog pogleda kroz prozor ili provođenja vremena u takvom okruženju.

Motorne testere

Dok vam je za prethodne radnje potrebno da imate krampe, grabulje, kosačice i još mnogo toga, razmislite, možda vam zatrebaju i motorne testere. One velike i jake motorne testere se koriste u seči drva, ogromnih stabala i šuma, međutim, ona manje, kako veličinom, tako i jačinom, odlične su za sređivanje dvorišta, voćnjaka i drvoreda. Motorne testere su odlične za sečenje grana, koje su suvišne ili je potrebno da se skrate, za kalemljenje starijeg voća, a veoma su dobre i prilikom šišanja i oblikovanja živih ograda koje okružuju često kuće, te biljaka koje rastu na sličan način, a koje se mogu oblikovati po vašoj želji i ukusu.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *