U najboljem slučaju, posao kojim se bavite ne bi trebalo da bude samo izvor mesečnih prihoda, već sfera života koja Vas motiviše da napredujete, razvijate svoju ličnost i neprestano širite vidike. Čak i ako imate posao iz snova, podjednako je važan kvalitet radnog okruženja.

Postoji izreka da je bezbedno radno mesto – efikasno radno mesto. Svakako je sigurnost na poslu na prvom mestu prioriteta, a sama činjenica da niste zdravstveno ugroženi prilikom obavljanja dnevnih zadataka, oslobađa Vas stresa i omogućuje da svoj fokus maksimalno usmerite na ono što se od Vas očekuje.

Bez obzira na profil posla kojim se bavite, da li ste poslodavac ili zaposleni, Vaše zdravlje i bezbednost ne smeju biti ugroženi po cenu izvršenja bilo kakvog radnog zaduženja.

Strategije za održavanje bezbednosti objekta

Bilo da se bavite kancelarijskim, terenskim ili poslom druge vrste, pred Vašim nadređenima je zakonska i moralna obaveza da osiguraju bezbedno radno okruženje. Preciznije, poslodavci moraju da razviju sigurnosnu strategiju koja odgovara njihovom objektu i prirodi poslovanja. Na koji način se može kontrolisati bezbednost radnog okruženja? Uvođenjem efikasne strategije zaštite na radnom mestu. Šta ona uključuje?

  • Postavljanje vizuelnih znakova unutar i oko objekta. Ovaj metod može biti korisno podsećanje na mere zaštite koje se moraju poštovati. Na primer, znakovi mogu da ukazuju na obavezno nošenje zaštitne opreme i praćenje procedura za sigurno kretanje objektom. U slične svrhe mogu da posluže trake za obeležavanje opasne opreme ili prostora u čijim granicama postoji rizik od povreda.
  • Obuka zaposlenih o merama zaštite na radu. Svi zaposleni bi trebalo da se prisete bezbednosnih procedura i upute u nove prakse jednom godišnje. Obuke su posebno dizajnirane za različite industrije i predstavljaju temeljnu strategiju u slučaju opasnosti na radnom mestu.
  • Uspostavljanje odbora za bezbednost. Cilj je da se okupe zaposleni iz različitih odeljenja da bi se formirao odbor posvećen bezbednosti u radnom okruženju. Zadaci odbora su ocenjivanje sigurnosnih postupaka, procena problema i rizika i razmatranje bezbednosnih rešenja. Na ovaj način, svi članovi kompanije mogu biti podjednako upućeni u stanje bezbednosti na radnom mestu i doprineti poboljšanju nivoa zaštite.

U pojedinim slučajevima, i pored svih uloženih napora da se radno mesto učini bezbednim, postoji rizik od povreda. Najčešće povrede uključuju pogoršanje postojećih zdravstvenih problema, različite stepene preloma i negativne uticaje na psihološko stanje povređenog.

U slučaju nesreće, razumljivo je da je prioritet povređenog hitna medicinska intervencija i da je sva pažnja usmerena na oporavak. Ipak, ono što nikako ne bi trebalo da prepustite slučaju je da zaštitite svoja zakonska prava – ukoliko povrede nisu izazvane Vašom nepažnjom, već neadekvatnim merama zaštite.

Koje korake preduzeti nakon povrede na radnom mestu?

Uzroci povreda na radnom mestu su brojni. Na primer, mogu biti posledica: rukovanja neispravnim mašinama, kvara instrumenata ili dela opreme, izloženosti toksičnim supstancama ili buci, pada, sudara, posekotina, urušavanja zemljišta ili objekta, itd. Ukoliko se zadobili povrede usled izloženosti bilo kom faktoru rizika, obavezno ispunite sledeće tri stavke.

  1. Obavestite nadređenog. Čak i ako je Vaša povreda lakša, o tome treba da obavestite svog poslodavca ili rukovodioca. Nakon što je poslodavac obavešten, u obavezi je da Vam omogući svu potrebnu medicinsku pomoć.
  2. Zabeležite detalje nesreće. Potrudite se da pohranite što više detalja koji su prethodili povredi i sačuvate kontakte svedoka. U slučaju da poslodavac negira da ste povredu zadobili na poslu, beleške sa lica mesta poslužiće kao nepobitan dokaz u Vašu odbranu.
  3. Podnesite zahtev za naknadu štete. Ukoliko ste se strogo pridržavali svih mera bezbednosti tokom obavljanja uobičajenih zadataka, ali ste svakako pretrpeli povredu na poslu, poslodavac snosi odgovornost za ugrožavanje Vaše bezbednosti. Ako niste sigurni koja su Vaša zakonska prava, najmudrija odluka je da se konsultujete sa advokatskom kancelarijom specijalizovanom za radno pravo.

Ako ste povređeni na poslu, možda imate pravo na novčanu nadoknadu za izgubljene zarade, lečenje, profesionalnu rehabilitaciju ili, u slučaju trajne povrede, smanjenu mogućnost zarade ili gubitak budućeg prihoda. Nije isključeno da se nađete pred izazovom da je zahtev za naknadu štete osporen. U tom slučaju, najbolja odluka koju možete da donesete je da se angažujete iskusna advokatska kancelarija, koja će zastupati i zaštititi Vaša zakonska prava i interese.

Dobar advokat je Vaš najvredniji prijatelj u okolnostima poput povreda koje su izazvane tuđom krivicom. Zato se, prilikom odabira budućem pravnog tima, postarajte da svoj slučaj poverite proverenoj advokatskoj kancelarji, koja ima bogatu istoriju dobijenih slučajeva poput Vašeg. Raspitajte se ko su pouzdani advokati u Vašoj blizini, zakažite konsultacije, izborite se za svoja prava i, naposletku, izvucite ono najbolje iz cele priče.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *