Umorni ste od borbe protiv miševa koja se čini izgubljenom? Zaista zna da bude frustrirajuće kada trošite novac na proizvode za koje se očekuje da reše problem. 

To je posebno tačno kada problem ušeta u vašu kuću i počne da koristi različite delove vašeg doma kao svoj toalet, izolaciju na tavanu kao svoje jaslice, električne žice, građevinski materijal i stvari u šupi kao igračke za žvakanje, a vašu ostavu kao svoju prodavnicu. 

Proizvodi iz domaće radinosti za suzbijanje glodara često ne uspevaju i ostavljaju zabrinute vlasnike kuća frustrirane i protiv njihove volje u ulozi domaćina dosadnih, destruktivnih miševa koji šire zaraze. 

Zašto, dakle, “uradi sam” otrov za miševe i druge metode i mere samostalne kontrole glodara ne uspevaju? Hajde da razgovaramo o tome.

otrov za miseve

Koji su uobičajeni razlozi zbog kojih vaši napori u kontroli miševa ne uspevaju?

Otrov protiv miševa je često neefikasan alat u rukama vlasnika kuća, ali ne zato što otrov neće ubiti miševe – sigurno hoće. Otrov koji se primenjuje u blizini će istrebiti glodare sa kojima dođe u kontakt, ali ne može da se nosi sa reproduktivnim naporima miševa koji već borave u kući jer ne rešava kako ove štetočine ulaze unutra na prvom mestu.

Da biste uspešno eliminisali miševe ili druge glodare koji infestiraju vaš dom, morate ih razumeti. Iako ih crtani filmovi možda prikazuju kao gladna stvorenja spremna da idu bilo gde i rade bilo šta za komadić sira, miševi su zapravo sumnjičavi (ali i radoznali). Neće se izlagati na način koji ih dovodi u opasnost. 

Drugim rečima, miševi koji se kreću duž ivica soba neće brzo pretrčavati sredinu sobe jer vide zamku napunjenu mamacem. Takođe, miševi zapravo ne vole tvrdi sir. Verovatnije će biti privučeni kikiriki puterom, mekšim sirom, voćem, orašastim plodovima, čokoladnim sirupom i drugim slatkim ili slanim mamcima. 

Naposletku, mišje zamke ne ispunjavaju cilj jer su reaktivne, a ne proaktivne – neće sprečiti miševe da uđu u vaš dom ili da se množe dok su tamo.

Zašto samostalna kontrola štetočina nije dovoljna?

Samostalna kontrola štetočina je samo privremeno rešenje ako ne rešite osnovni uzrok infestacije glodara. Kao što već verovatno naslućujete, mišolovke, otrov za pacove i miševe i druge samostalne metode pružaju privremeno rešenje ozbiljnog problema. To je to. 

One su samo privremena pomoć ili prečica. Ako se zaista želite rešiti miševa i hoćete jednom zauvek da eliminišete njihovu aktivnost, te da ih sprečite da se ponovo uvuku u kuću, morate rešiti osnovni uzrok problema.

Samostalna kontrola glodara sredstvima kao što je soda bikarbona protiv miševa i slični prirodni otrov za miševe samo se brinu o štetočinama koje vidite ili koje su aktivne na području koje ciljate. 

Moguće je da, posebno kada je reč o miševima, postoji veliki broj njih koji se skrivaju iza zidova i na drugim mestima koja nisu lako dostupna. Ali kako su uopšte završili tamo? Sada smo na putu da otkrijemo glavni uzrok problema.

A šta je osnovni uzrok problema sa miševima? Miševe nije teško zadovoljiti – potrebni su im samo hrana, voda i sklonište. Ako vaš dom pruža ove tri osnovne potrebe, vrlo je verovatno da ćete imati problem sa njima. Dakle, glavni razlozi za pojavu miševa u vašem domu su dostupnost hrane i vode, kao i lakoća s kojom mogu neprimetno da uđu u vaš dom. 

Kako sprečiti miševe da ulaze u vaš dom

Ne želite da delite svoj dom sa miševima? Razumemo vas i podržavamo vašu odluku 100%. Ako niste sigurni kako se rešiti miševa u kući, evo nekoliko proverenih saveta za prevenciju od stručnjaka iz Eko Protect 011, koji mogu da reše osnovne uslove koji čine vaš dom privlačnim za glodare:

  • Započnite sa temeljnim pregledom spoljašnjosti vašeg doma. Zatvorite svaku pukotinu, rupu i otvor – od pukotine u temelju, preko otvora oko mokrog čvora, sve do rupe na krovu. 
  • Nastavite sa poboljšanjem higijene unutar i oko vašeg doma. Praktikujte dobre higijenske metode u kući brisanjem prosutih tečnosti i mrvica odmah, kao i van nje pravilnim skladištenjem otpada. Ovako ćete eliminisati izvore hrane koji privlače miševe.
  • Uklonite nered iz vašeg potkrovlja, garaže i čak dvorišta.
  • Popravite curenje cevi i aparata, koristite odvlaživače ili, drugim rečima, rešite sve probleme sa vlagom. Vlažna okruženja mogu privući miševe u potrazi za vodom.
  • Ne dozvolite miševima lagan pristup svojoj hrani, već čuvajte hranu u posudama sa poklopcima koji se dobro zatvaraju.
  • Orezujte grane drveća i žbunje tako da ne dodiruju strane ili krov vaše kuće. Takođe, očistite začepljene oluke i postarajte se da odvodne cevi upućuju vodu dalje od temelja. Ove mere smanjuju šanse da miševi nađu put do vašeg doma.

Kao dodatnu preventivnu meru, možete uzeti u obzir angažovanje usluga deratizacije koje pružaju zaštitu tokom cele godine od glodara i insekata koji napadaju domove. Ovo bi mogao biti vaš konačan korak ka osiguranju domaćinstva bez prisustva miševa.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *