Jedno od večnih pitanja u letnjim, vrlim danima, jeste kako se rashladiti. I naravno, prva šta svima pada na pamet jesu klima uređaji, kao najefikasniji i najbrži način da rashladite svoj stan, kuću, kancelariju ili bilo koju drugu prostoriju.

Međutim, iako jeste ovo najbrže rešenje, često se ispostavljao kao prilično nezdravo, zbog samog vazduha koji kruži u prostorijama, te nikako ekonomično, budući da za svoje pokretanje klima uređaji troše 100 posto električnu energiju, a računi zbog toga budu prilično visoki.

Naravno, tu su i neki jeftiniji oblici rashlađivanja, kao što su ventilatori, ali njihova efikasnost nije toliko velika da biste mogli uvek da osetite njihovo delovanje na promenu temperature u prostoriji. Zato smo i pronašli jedno sasvim drugačije, zanimljivije, a uz sve to ekonomičnije rešenje, a to su toplotne pumpe. Pogledajte pumpu vazduh – voda Toshiba Estia.

 

Šta su toplotne pumpe?

 

Jedan od najefikasnijih sistema za grejanje danas svih stambenih i poslovnih objekata jesu putem toplotnih pumpi. Toplotne pumpe koriste prirodne izvore toplotne energije, koju izvlače iz zemlje, podzemnih voda ili vazduha, te je prenose u druge sredine, prostorije različitih namena.

Korišćenje prirodnih izvora za grejanje čini da su toplotne pumpe najekonomičnije za grejanje, a osim toga, i ekološki najprihvatljivije rešenje, jer ne emituju nikakve štetne materije. Međutim, to su samo neke od prednosti njihovih, budući da se toplotne pumpe koriste u letnjim mesecima i za hlađenje prostorija, te su i u takvoj upotrebi ekonomičnije i štedljivije u odnosu na klima uređaje i druge električne aparate koji imaju veliki utrošak električne energije.

Toplotne pumpe iz jedne sredine, nekog stambenog ili poslovnog objekta, izvlače toplotu i topao vazduh, koji se sistemom kao što je podno grejanje, pa dalje kroz geosonde ili površinske kolektore izbacuje u zemlju, čime se na prirodan način sav prostor hladi. U zavisnosti od potrebnih performansi hlađenja, razlikuje se aktivno i pasivno hlađenje.

Ukoliko se uporedi, pasivno hlađenje je daleko ekonomičnije od aktivnog hlađenja, a i kod jednog i kod drugog postoji mogućnost zagrevanja vode za potrošnju, što je samo još jedan plus u celom ovom sistemu, jer i na taj način doprinosi uštedi.

Međutim, pasivno hlađenje ima neke svoje mane, pa tako u danima kada nisu visoke temperature ne funkcioniše kao u danima kada su temperature visoke, zbog čega je potrebno aktivirati aktivno hlađenje.

Svakako, toplotne pumpe su rešenje koje je dugotrajno, budući da se njihov radni vek uvek garantuje za veliki vremenski period, a osim toga, iako komplikovan sistem, napravljen je tako da se njime može jednostavno rukovati, pa ne ometa nikakvo funkcionisanje u drugim segmentima. I dok je većini potrebno zimi da obezbede za svoj dom ogrev, ili da proveravaju kotlove, radijatore ili neke druge sisteme za grejanje, a leti je potreban servis klima uređaja, plaćanje visokih cifara za račune, toplotne pumpe su sistem koji funkcioniše tokom svih dvanaest meseci u godini.

Preuzimajući toplotnu energiju iz zemlje, voda, odnosno podzemnih voda ili vazduha, toplotne pumpe za svoj rad koriste samo 20 procenata električne energije, što istog trenutka dokazuje to koliko su ekonomične za korišćenje. Postoji mogućnost pogrešnih pretpostavki, budući da je njihova instalacija nešto skuplja u odnosu na neke druge sisteme za grejanje, ali nakon toga je ušteda i te kako vidljiva i osetna.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *