OnePlus 7 Pro 5G je već u prodaji od sredine maja, Samsung Galaxy S10 5G edicija će biti lansirana krajem 2019. godine, a skoro svi ostali poznati proizvođači smartfona nastavljaju da kuju svoje 5G planove za drugu polovinu 2019. godine. Međutim, kako sada stvari stoje izgleda da iPhone neće biti spreman da isprati svoju konkurenciju pre 2020. godine. Ili možda Apple sve radi u najvećoj tajnosti?

Mnogi korisnicu su sumnjičavi i misle da će čekati još dugo do pojave prvog 5G iPhone telefona, ali poslednjih dana su se pojavile neke ohrabrujuće informacije, iz pouzdanih izvora i od strane kompetentnih ljudi, kao što je ugledni Apple analitičar Ming-Chi Kuo.

Ako ste ljubitelj iPhone-a, i pitate se kada će Apple izbaciti na tržište svoje prve 5G telefone, kao i da li će 5G mreža raditi na starom iPhone-u koji već posedujete, u ovom tekstu naći ćete odgovore na ta pitanja.

Da li će stari iPhone modeli podržavati 5G mrežu?

Pitanje koje sve korisnike iPhone telefona verovatno najviše zanima jeste da li će na modelima koje već poseduju moći da koriste 5G mrežu. U slučaju da već imate iPhone koji loše radi, možete ga odneti na popravku, jer dobar i pouzdan servis mobilnih telefona danas lako možete pronaći. Mi vam preporučujemo da pogledate na sajtu Switchtel.net. Međutim, pre nego što angažujete stručnjake iz servisa, razmislite da li vam se popravka uopšte isplati, naročito ako je u pitanju dolazeća 5G mreža.

Naime, trenutno nema postojećih modela iPhone-a koji bi bili u stanju da podrže 5G mrežu, ali, ako vam je za utehu, iPhone XS i XS Max nude Gigabit LTE. Ukoliko vaš uređaj podržava Gigabit LTE, možete iskoristiti prednosti brže konekcije i vaš telefon će biti u stanju da lakše pronađe i održava konekciju kada je signal slab.

Zašto se odugovlači sa izlaskom iPhone-a 5G modela?

Postoji nekoliko razloga za odlaganje datuma izlaska Apple-ovog 5G iPhone-a. Jedan od glavnih je neslaganje sa kompanijom Qualcomm, vodećim američkim proizvođačem čipsetova, dok je drugi važan razlog to što se Apple oslanjao na Intel (a Intel je očigledno naišao na velike probleme radeći na razvoju svog 5G modema).

Usled ovih nesuglasica, Appe je napravio svoj interni tim koji već uveliko radi na razvoju sopstvenog 5G modema. Međutim, svi su izgledi da ovaj tim neće biti spreman da posao dovrši u narednih nekoliko godina, po nekim predviđanjima čak do 2025. godine.

Spor na relaciji Apple vs Qualcomm

Spor Apple-a i Qualcomm-a je bio glavna prepreka Apple-ovim planovima za uređaje koji podržavaju 5G mrežu. Duži niz godina Apple i Qualcomm su bili partneri, a Qualcomm je do 2016. godine bio jedini provajder čipova za iPhone, Međutim, tokom 2016-2017. godine njima se priključio Intel, pa su zajedno obezbeđivali čipove za Apple.

Odnos između dve kompanije se pogoršao 2018. godine kada je Apple prestao da koristi Qualcomm čipsetove na svojim iPhone-ima. Kompanije su počele da se međusobno optužuju. Qualcomm je tvrdio da Apple krši autorska prava tako što neovlašćeno koristi njihove tehnologije, a američka Federalna komisija za komunikacije (FCC) je tužila Qualcomm za nekonkurentsko ponašanje. Tu nije bio kraj nesuglasica.

Qualcomm je zatim odbio da isporuči čipsetove Apple-u sve dok su se vodili pravni sporovi. Istovremeno  je predstavio svoj Snapdragon X50, prvi 5G modem na svetu, koji se sada već koristi u drugim pametnim telefonima. Igledalo je kao da će iPhone biti zapostavljen.

Na sreću, kompanije su aprila ove godine uspele da usaglase stavove i došle su do sporazuma. U saopštenju za medije od 16. aprila, Apple i Qualcomm su saopštili da su pristali da odbace sve obostrane optužbe. Kao deo dogovora, Apple je prihvatio šestogodišnji ugovor o licenciranju sa Qualcomm-om. Tako ćemo najverovatnije, uprkos pređašnjim nesporazumima, ipak biti u prilici da u iPhone telefonima uskoro vidimo Qualcomm Snapdragon modeme.

Intel i 5G modemi

Intel je drugi razlog za kašnjenje 5G čipa. Osim na kompaniju Qualcomm, Apple se oslanjao i na Intel, ali se ispostavilo da Intel ima veliki zastoj u razvoju svojih 5G modema. U novembru 2018. godine, pojavila se informacija da Intelov 5G modemski čip ima „probleme sa širenjem toplote“. Zatim su iz Intela najavili kašnjenje 5G modema,a u izveštajima se detaljno govorilo o problemim sa kojima su se inženjeri iz Intela suočavali.

Nakon postignutog sporazuma Apple-a i Qualcomm-a u aprilu ove godine, Intel je potvrdio da će se definitivno povući iz priče sa 5G čipsetovima.

Apple-ovi planovi za sopstvene 5G modeme

Uprkos tome što su postigli dogovor sa američkim proizvođačem čipsetova, sve je izvesnije da iz Apple-a ne planiraju da se u potpunosti oslone na Qualcomm.

Prema izveštaju Reuters-a iz februara ove godine, Apple ima svoj tim koji radi na 5G modemima,  na čijem se čelu nalazi potpredsednik kompanije Johny Srouji. Pored toga, Apple je takođe u februaru angažovao Umashankar Thyagarajan-a, vođu Intelovog tima za razvoj 5G modema – prenosi britanski Telegraph. Thyagarajan je prethodno vodio Intelov projekat izrade modema za Apple.

Međutim, malo je verovatno da će Apple-ovi modemi biti spremni za upotrebu pre 2021. godine. U stvari, iz više izvora stižu informacije da Apple-ovi samostalni 5G modemi možda čak neće biti sremni za upotrebu sve do 2025. godine.

Datum izlaska iPhone 5G

Godine 2018. objavljeno je da su Intel i Apple zajedno radili na 5G modemu za iPhone modele, ali su se očigledno pri testiranju javili problemi sa povezivanjem. Ni Intel (koji je u međuvremenu napustio rad na 5G modemima) ni kasnije Media Tek, neće biti u mogućnosti da do jeseni 2019. godine isporuče neophodne komponente za izradu telefona koji podražavaju 5G mrežu.  Ovo može biti razočaravajuće, s obzirom na napredak koji je postigla Apple-ova konkurencija, ali do 2020. godine bi sve to moglo izgledati daleko bolje nego što je trenutno.

Analitičar UBS-a Thimothy Arcuri izjavio je ranije ove godine da postoji velika verovatnoća da Apple neće biti u stanju da izbaci na tržište iPhone 5G sledeće godine. Bilo je nekoliko razloga za takvu tvrdnju, ali su oni sada otklonjeni.

Sve do sredine aprila činilo se da iPhone 5G neće izaći na tržište sve do 2021. godine, ali je u međuvremenu, kao što smo već i pomenuli, postignut dogovor na relaciji Apple-Qualcomm, u kome je američki proizvođač čipsetova preuzeo na sebe obavezu da  obezbediti potrebne 5G modeme.

Kako piše sajt MacRumors, Ming Chi – Kuo, iskusni Apple analitičar, najavio je da će se prvi iPhone 5G modeli pojaviti na tržištu u drugoj polovini 2020. godine. Kuo tvrdi da će prvi Apple-ov 5G telefon izaći na tržište u drugoj polovini 2020. godine:

Apple i Qualcomm su postigli dogovor o okončanju spora oko patenta i ulaze u šestogodišnji ugovor o licenciranju koji uključuje nove 2H20 iPhone modele mobilnih uređaja sa podrškom za 5G mrežu“.

Pre nekoliko dana, on je ponovio ovu prognozu:

Novi (2H20) 6.7 inčni i 5.4 inčni OLED iPhone modeli će verovatno podržavati 5G mrežu“.

S obzirom da se bliži septembar, mesec kada Apple tradicionalno izbacuje svoje nove telefone, u narednom periodu nesumnjivo možemo očekivati sve više informacija o iPhone 5G verzijama.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *