Kada pođete na željenu destinaciju, problemi sa letom može i te kako da poremeti vaše planove i dovede vas u neprijatnu situaciju. Važno je da znate svoja prava i razmete proceduru kada je u pitanju odšteta za kašnjenje leta koju imate pravo.

Koja su prava putnika u slučaju kašnjena ili otkazanog leta?

Kao putnik, zaštićeni ste raznim međunarodnim propisima koji definišu vaša prava u slučaju otkazivanja leta. Jedan od najkompletnijih propisa je EU regulativa 261/2004. Slični propisi postoje i u drugim regionima. Ovi propisi ukazuju da avio-kompanije imaju odgovornost za otkazivanje ili kašnjenje leta, takođe pruže adekvatnu kompenzaciju putnicima.

Šta sve ulazi u obzir prilikom utvrđivanja kompenzacije za otkazan let?

Kada je u pitanju otkazan let nadoknada zavisi od više elemenata. Nije moguće za svaki otkazan let ostvariti kompenzaciju. Da biste bili podobni, određeni uslovi moraju biti ispunjeni:

 1. Kompenzacija je obično dostupna za otkazivanja, značajna kašnjenja (obično preko tri sata) i slučajeve odbijanja ukrcavanja zbog prebukiranosti.
 2. Avio-kompanije moraju obavestiti putnike o otkazivanju najmanje 14 dana pre planiranog polaska. Ako ste obavešteni unutar ovog perioda, kompenzacija može biti dodeljena samo ako aviokompanija ne ponudi alternativni let sa sličnim rasporedom.
 3. Kompenzaciju ne možete da ostvarite ako je otkazan let zbog vanrednih okolnosti koje su van kontrole avio-kompanije, kao što su loše vreme, bezbednosni rizici ili štrajkovi kontrole letenja.
 4. U zavisnosti od situacije, putnici mogu biti podobni za potpuni povraćaj novca, ukrcavanje na sledeći dostupan let ili novčanu kompenzaciju koja varira u zavisnosti od udaljenosti leta i trajanja kašnjenja.

Kako da ostvarite naknadu za otkazan let?

Šta ako je let otkazan? Ako verujete da imate pravo na kompenzaciju, sledite ove korake za podnošenje zahteva:

 1. Prikupite neophodnu dokumentaciju: Sakupite sve relevantne dokumente, uključujući vašu kartu, boarding pass i bilo koju komunikaciju sa avio-kompanijom vezanu za otkazivanje. To je ključno za vaš zahtev.
 2. Kontaktirajte avio-kompaniju: Podnesite svoj zahtev direktno avio-kompaniji. Većina kompanija ima onlajn formulare i kontakte specijalno namenjene za zahteve za kompenzaciju. Jasno iznesite svoj slučaj i priložite sve potrebne dokumente.
 3. Koristite kanale za žalbu ili usluge: Ako avio-kompanija ne odgovori ili odbije vaš zahtev, možete rešiti problem koristeći zvanične forme za žalbu koje pružaju regulatorna tela ili razmislite o uslugama agencija koje su specijalizovane za prava putnika u avio-saobraćaju. To vam znatno može uštedeti vreme.

Uobičajene poteškoće s kojim se putnici susreću

Iako potraživanje kompenzacije može izgledati jednostavno, možete se suočiti sa nekim problemima. 

 1. Odbijanje od strane avio-kompanije: Avio-kompanije mogu odbiti vaš zahtev, navodeći vanredne okolnosti. Ako se ovo desi, zatražite detaljno objašnjenje i potražite dalje savete od agencija za zaštitu potrošača.
 2. Birokratska kašnjenja: Proces može biti spor, jer avio-kompanije uzimaju nedelje ili čak mesece da odgovore. Budite strpljivi, ali uporni i vodite evidenciju o svim prepisakama.
 3. Pravne opcije: Ako je vaš zahtev nepravedno odbijen, možete razmisliti o pravnoj akciji. To svakako može ubrzati proces, zato što kompanije gledaju da izbegnu bilo kakva suđenja i time ugroze kredibilitet. 

Dodatna prava putnika

Pored novčane kompenzacije, putnici imaju i druga prava kada su letovi otkazani:

 1. Obroci i osveženja: Ako ste zadržani na aerodromu, avio-kompanije su često obavezne da obezbede obroke i osveženja proporcionalno vremenu čekanja.
 2. Smeštaj: Za noćna kašnjenja, avio-kompanije moraju ponuditi hotelski smeštaj i prevoz do i od hotela.
 3. Posebne potrebe: Putnici sa invaliditetom imaju pravo na dodatnu pomoć, kao što je pristupačan prevoz.

Otkazivanja letova može biti stresno, ali razumevanje vaših prava i znanje kako da potražite svoja prava je prednost koju treba da iskoristite.  

 

Tako ćete imati pravedan tretman i dobiti kompenzaciju koju zaslužujete kada se putni planovi izjalove. Zapamtite, upornost se isplati, a postoje resursi i propisi koji vas podržavaju u potraživanju onoga što vam s pravom pripada.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *