Verovatno ste puno puta čuli da je nečija fotografija ukradena, odnosno da je nečiji tekst kopiran, a nije potpisan ili dizajn. A onda ste od autora tih sadržaja verovatno čuli da se obratio osobama koje su to učinile, ali da njih baš briga, jer nigde nije navedeno da su u pitanju njegova autorska prava, odnosno da ne poseduje žig kao dokaz da je zaštitio intelektualnu svojinu. Posle svega toga od ljudi koji su na takav način bukvalno pokradeni, u većini slučajeva ćete čuti da će tužiti one koji su to učinili.

Ali ono što mnogi od njih ne znaju jeste da na to nemaju apsolutno nikakvo pravo, izuzev ukoliko su svoj rad zaštitili u Zavodu za intelektualnu svojinu Republike Srbije, onako kako to propisuje zakon. A to nažalost retko ko radi, primarno zato što takav jedan postupak iziskuje značajna novčana sredstva, a veliko je pitanje istovremeno i da li se to uopšte isplati činiti u finansijskom smislu.

Najvažnije je da advokati koji su specijalizovani upravo za zaštitu intelektualne svojine daju svoje mišljenje o tome što želite da zaštitite.

Tek nakon što sa njima budete imali konsultacije, dobićete i sve potrebne informacije o tome kako bi trebalo da zaštitite ono što smatrate potrebnim.

Šta je intelektualna svojina i šta obuhvata?

Osnovna odrednica pojma intelektualna svojina označava sve ono što je kreirao um, a nad čime autor poseduje vlasnička ili autorska prava.

Intelektualnom svojinom, odnosno kreacijom uma se smatraju književna dela, zatim fotografije, pronalasci, različita umetnička dela, različiti dizajni, kao i simboli.

U suštini se intelektualna svojina deli na autorska i srodna prava i industrijsku svojinu.

Vrlo je važno da advokatska kancelarija kojoj budete poverili zaštitu intelektualne svojine bude upoznata sa vašim radom, kako bi advokati mogli jasno da procene u koju grupu se svrstava ono što želite da zaštitite.

Pored različitih patenata i žigova, zaštiti intelektualne svojine podleže i oznaka geografskog porekla, kao i industrijski dizajn, ali i autorska i srodna prava. A o svemu tome će vas informisati advokat kada ga upoznate sa svojim radom, odnosno sa radom vaše firme i sa time šta će tačno da bude predmet zaštite u tom slučaju.

Kako zaštititi intelektualnu svojinu?

Ono što je najbitnije da znate jeste da su vam u ovom slučaju neophodni advokati, koliko god mislili da možete samostalno da prođete kroz postupak zaštite intelektualne svojine.

A morate znati da su u pitanju advokati, koji su isključivo specijalizovani za zaštitu intelektualne svojine, te da će vas oni detaljno uputiti u oblike prava intelektualne svojine i u sam postupak zaštite.

Podrazumeva se da se postupak zaštite razlikuje u zavisnosti od toga šta je predmet zaštite, kao i takse koje u tom slučaju morate vi kao klijent da platite.

Nemojte sumnjati da će advokati koji su specijalizovani za zaštitu intelektualne svojine da vam pruže sve relevantne informacije, te da vas na vreme upute u to kako će teći celokupan postupak i koliko je njihova procena da će on trajati.

Ako se još uvek dvoumite oko toga da li da zaštitite svoj patent ili bilo koji drugi oblik intelektualne svojine, najbolji odgovor će vam dati advokatska kancelarija koja je za to specijalizovana.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *