Bacili ste se u rešavanje „kako smršati“ zagonetke? Onda sigurno želite da rezultati što pre postanu vidljivi. Ne obraćajte pažnju na dijete koje nalazite po raznoraznim internet sajtovima. Izgladnjavanje neće doneti dobre rezultati, već samo štetu po Vaše zdravlje. Postoji mnogo zdravijih odgovora na pitanje „kako smršati“ od rigoroznih dijeta. Mala regulacija ishrane i malo više fizičke aktivnosti prilično brzo doprineće gubitku viška kilograma i pritom neće naškoditi zdravlju.

Regulacija ishrane – pravi put ka gubitku viška kilograma

Narodna izreka koju smo često u prilici da čujemo kaže da zdravlje ulazi na usta. Pored zdravlja na usta ulazi i višak kilograma. Ukoliko želimo da se taj višak kilograma istopi, moramo dobro paziti kakva sve hrana prolazi preko usne duplje do želudca i drugih delova našeg tela. Naravno, to ne znači da se treba izgladnjavati, već da samo namirnice koje konzumiramo treba birati.

Zdrava ishrana

Postoje namirnice koje našem organizmu ne obezbeđuju nikakve potrebne supstance (vitamine, proteine, masti) već samo stvaraju dodatne kilograme. Govoreći o takvim namirnicama imamo na umu nezdrave slatkiše i kojekakve grickalice. Razmislite o činjenici da se šećer koji je potreban našem organizmu može uneti (i da se unosi) konzumiranjem zdravih namirnica poput voća, a ne samo putem čokolade. Naš organizam savršeno dobro živi i bez čipseva, smokija, ribica, pereca i sličnih grickalica. Zato ih izbegavajte.

Izbegavajte ugljene hidrate

Odgovor na pitanje kako smršati takođe se krije u izbegavanju namirnica koje su bogate ugljenim hidratima. Sa druge strane, za gubljenje kilograma savetuje se konzumiranje voća, povrća, jaja, proizvoda od soje, ribe… Sva ta hrana bogata je vitaminima i drugim supstancama potrebnim za normalno funkcionisanje organizma.

Preskakanje obroka neće doprineti bržem mršanju. Naprotiv, ono može izazvati skroz suprotne efekte. U organizam se hrana mora redovno unositi, a obroci se ne smeju preskakati. Osim hrane, organizmu je potrebna i voda. Dnevna doza vode koja se preporučuje jeste dva litra, odnosno osam čaša. Voda organizmu daje energiju i ubrzava rad metabolizma. Još jedan mali trik za smanjenje apetita jeste konzumacija čaše vode pre nego zauzmete mesto za trpezarijskim stolom. Naime, konzumacija vode neposredno pre obroka učiniće da se osećamo sitim, te smanjiti potrebu za hranom.

Kako smršati uz pomoć sitnih trikova?

Postoji nekoliko trikova koji nam mogu pomoći u našoj misiji mršavljenja. Mada se na prvi pogled čine besmislenim, ipak daju rezultate. I što je najvažnije – nisu nezdravi po organizam.

  1. Jedite povrće kako biste se brzo zasitili.
  2. Budite zauzeti – ne želite da jedete samo zato što Vam je dosadno.
  3. Jedite isključivo iz tanjira dok sedite za trpezarijskim stolom. Zaboravite na grickanje u prolazu pored frižidera.
Fizička aktivnost

Ne tražite odgovore na pitanje kako smršati ukoliko niste spremni da se fizički aktivirate

Lepo je sedeti u fotelji ispred televizora dok gledate reportažu o sedamdesetogodišnjem čoveku koji redovno trči i „puca od zdravlja“. Šta mislite zašto on „puca od zdravlja“ dok se Vi zavaljeni u fotelji pitate „kako smršati“?

Vreme je da se pokrenete i fizički aktivirate. Fizička aktivnost doprineće uklanjanju viška kilograma, ali i oslobađanju negativne energije. Nemojte misliti kako sport nije za Vas. Sport je za svakoga. A mali koraci vode ka velikom uspehu!

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *